
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Marhuľové knedle – sladká tradícia, ktorá k letu neodmysliteľne patrí
Marhuľové knedle – sladká tradícia, ktorá k letu neodmysliteľne patrí

Sladká chuť marhúľ a ich jasná, slnečná farba sú prísľubom skutočného leta. Keď dozrievajú, je ten správny čas pripraviť si z nich jednu z najobľúbenejších sezónnych dobrôt – marhuľové knedle. Možností, ako ich pripraviť, je hneď niekoľko a každá má svoje čaro.
Kysnuté knedle – klasika, ktorá nesklame
Z hrubej múky, mlieka, vajíčka, cukru a droždia vykúzlime jemné nadýchané cesto, do ktorého zabalíme marhule. Ak sú menej sladké, môžeme ich posypať trochou cukru. Knedle varíme najprv prikryté, potom bez pokrievky, aby sa rovnomerne uvarili. Po vytiahnutí ich prepichneme vidličkou, nech sa para rýchlo uvoľní, a jemne potrieme maslom, aby sa nezlepili. Najlepšie chutia so strúhaným tvrdým tvarohom, cukrom a poriadnou dávkou roztopeného masla.
Výhodou kysnutých knedlí je, že sa dajú uvariť vo väčšom množstve, rozdeliť na porcie a zamraziť. Vďaka tomu máme rýchly obed pripravený v priebehu pár minút.
Tvarohové cesto – rýchla a jemná alternatíva
Kto má rád jemnejšie a hutnejšie cesto, ocení tvarohové knedle. Mäkký tvaroh zmiešame s vajíčkom a múkou, vyformujeme malé placky, do ktorých zabalíme ovocie, a dôkladne uzavrieme. Varíme na miernom ohni, aby sa nerozvarili. Na tanieri ich stačí rozkrojiť, posypať škoricovým cukrom či tvarohom, poliať maslom a pre extra lahodný výsledok pridať aj kopček šľahačky.
Odpaľované cesto – pre milovníkov netradičných chutí
Tento druh cesta začíname prípravou hustej kaše z mlieka, štipky soli, masla a múky. Keď zmes trochu vychladne, zapracujeme do nej vajce a vytvoríme cesto, ktoré sa nelepí. Marhule v ňom dôkladne zabalíme a varíme, kým knedle nevyplávajú na povrch. Podávame ich so strúhaným tvarohom, cukrom a maslom, prípadne s iným sladkým posypom podľa chuti.
Sladká bodka na záver
Nech sa rozhodneme pre ktorýkoľvek druh cesta, výsledkom sú nadýchané, voňavé knedle plné ovocnej šťavy. Marhuľová verzia patrí medzi najobľúbenejšie, no skvelo chutia aj varianty s čučoriedkami, jahodami alebo rebarborou. A ak nemáme čerstvé ovocie, vôbec to nevadí – mrazené poslúži rovnako dobre.