- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Marhuľové rezy podľa receptu z roku 1936: Dokonalý recept, na ktorom si pochutnávali aj naše prababičky
Marhuľové rezy podľa receptu z roku 1936: Dokonalý recept, na ktorom si pochutnávali aj naše prababičky
Na internete je celý rad receptov na rôzne koláče či rezy z marhúľ. Vďaka receptu na rezy z marhuľovej zavareniny v nasledujúcom článku si však budete môcť vyskúšať dezert, ktorý piekli ženy pred 87 rokmi. Recept vám prinášame v pôvodnej podobe.
Objavený kulinársky poklad z minulosti
Vydajte sa s nami na výlet do minulosti a preskúmajte kulinárske poklady, ktoré vám prinášajú oprášené výtlačky vtedajších novín. Jedným z takýchto pokladov je recept na marhuľové rezy z dobového časopisu List pani a dievčat, tento recept bol vydaný konkrétne v roku 1936. Hoci sa naše stravovacie návyky môžu líšiť od čias našich prababičiek, stojí za to občas vkročiť do minulosti a vyskúšať si tento nostalgický recept. Pripravte sa na chuťovú symfóniu, ktorá vám prinesie závan minulosti aj radosť z novej chuti. Či už si tento dezert vychutnáte sami alebo ho dáte ochutnať svojim blízkym, marhuľové rezy vás zaručene potešia a možno sa stanú vašou novou obľúbenou sladkou pochúťkou.
Na cesto potrebujeme:
7 vajec
28 dkg cukru
1 citrón
pol prášku do pečiva
2 dkg masla na plech
2 dkg múky na vysypanie plechu
20 dkg múky
20 dkg marhuľovej zavareniny
1 lyžicu rumu do zaváraniny
Na polevu:
20 dkg práškového cukru
pol bielka
z pol citróna šťava
Marhuľové rezy podľa receptu z výtlačku Listu pani a dievčat z roku 1936
V mise trieme 20 minút 7 žĺtkov, 28 dkg cukru, vylisovanú šťavu z jedného citróna a 6 dkg marhuľovej zaváraniny. Potom vmiešame do cesta polovicu zo 7 bielkov vymiešaného, 20 dkg múky a zvyšok snehu. Cesto rozotrieme na plech maslom potretý asi 2 cm hrubo a upečieme ich v rúre doružova. Keď vychladlo, krájame z neho pruhy asi 8 cm široké, spojíme ich zaváraninou vrchný diel cesta potrieme taktiež zavareninou a potiahneme riedkou polevou s citrónovou príchuťou, potom krájame na úhľadné rezy. Polevu vymiešame z práškového cukru, ku ktorému pridáme trochu bielka, citrónovej šťavy a podľa potreby horúcej vody.
História časopisu List pani a dievčat
Zdroj: www.svetzeny.cz