- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Marokánky, sladké orechové kôpky
Marokánky, sladké orechové kôpky
Maročania milujú sladkosti z mandlí, datlí a fíg, ochutené pomarančom a medom. Kedysi sa piekli len v sultánskych palácoch a do sveta sa dostávali pomaly. Snáď aj preto si slovenské verzie receptu vystačia s domácimi prísadami.
Potrebujeme
0,25 l polotučného mlieka
80 g cukru
20 g masla
40 g hladkej múky
100 g nadrobno nasekaného kandizovaného, prípadne sušeného ovocia
120 g nasekaných lieskových a vlašských orechov (mandlí, búrskych orieškov)
čokoládu na varenie
Ako na to
V mlieku pozvoľna zvaríme cukor, múku a maslo tak, aby vznikla riedka hmota.
Niekto si marokánky nedokáže predstaviť bez kandizovanej pomarančovej kôry, iný zase dáva prednosť sušenému ovociu. Napríklad kvôli menšiemu množstvu cukru, ale napríklad aj kvôli nenapodobiteľnej chuti sušených sliviek z vlastnej záhrady.
Už mimo platňu vmiešame orechy a kandizované ovocie; kaša zhustne.
Na tukom vymastený a hrubou múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie tvarujeme navlhčenou lyžičkou ploché kôpky tak, aby boli od seba dostatočne vzdialené. Pri pečení sa kôpky roztekajú do strán.
Pečieme do ružova. Horúce zložíme z plechu, obraciame a vychladnuté polievame alebo potierame čokoládou.
Zdroj: www.ireceptar.cz