Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Maslo s medvedím cesnakom: Pripravte si domácu delikatesu, ktorá vás ochráni pred chorobami

Maslo s medvedím cesnakom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Maslo s medvedím cesnakom Foto: depositphotos.com
reklama:

Určite ste už zachytili, že medvedí cesnak patrí medzi obľúbené jarné bylinky, ktoré sa oplatí mať doma vždy poruke. Ak ste si z prechádzky v lese priniesli zopár čerstvých lístkov, neváhajte a pripravte si vynikajúce ochutené maslo. Okrem toho, že táto pochúťka skvelo chutí, prospieva aj zdraviu a pomáha pri prevencii rôznych chorôb.

Zdravotné benefity medvedieho cesnaku vás príjemne prekvapia

Medvedí cesnak sa často prirovnáva ku klasickému cesnaku, a to nielen pre svoju výraznú chuť a arómu, ale najmä pre liečivé účinky. Táto bylina, ktorá rastie vo voľnej prírode iba krátko na jar, je výnimočným zdrojom mnohých prospešných látok. Obsahuje najmä silice, horčiny, cenné minerály a je tiež bohatý na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém.

Medvedí cesnak má preukázateľné antibiotické, protizápalové a antioxidačné účinky. Tradične sa používa ako podporný prostriedok pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, či dokonca pri miernych príznakoch astmy. Zároveň pomáha prečistiť organizmus, pôsobí močopudne a priaznivo vplýva na krvný tlak. Avšak pozor – s množstvom konzumácie to netreba preháňať, pretože pri vyšších dávkach môže pôsobiť mierne preháňavo, a príliš znižovať krvný tlak, čo by mohlo spôsobovať závraty.

Na čo si dávať pozor pri zbere medvedieho cesnaku?

Ak sa vydáte na zber, vždy rešpektujte prírodu. Vyberajte si iba lístky a dbajte na to, aby ste nepoškodili cibuľky rastlín. Nikdy nezbierajte medvedí cesnak na chránených miestach, v prírodných rezerváciách alebo v oblastiach, kde je jeho zber prísne regulovaný. Ak by ste toto pravidlo porušili, riskujete vysoké pokuty. Okrem toho by to mohlo viesť aj k postupnému úbytku tejto cennej rastliny, čo by bola veľká škoda.

Medvedí cesnak ako skvelá súčasť vašej kuchyne

Medvedí cesnak je výnimočne všestranný – jeho čerstvé lístky môžete využiť podobne ako pažítku či klasický cesnak. Vynikajúco dochutí pomazánky, šaláty, cestoviny, omelety, alebo ho môžete použiť len tak – čerstvý na chleba s maslom či iným syrom. Veľmi populárnou úpravou je aj výroba pesta, ktoré môžete uskladniť a používať po celý rok.

Recept na fantastické domáce maslo s medvedím cesnakom

Pripraviť si maslo s medvedím cesnakom je mimoriadne jednoduché, zvládne to naozaj každý.

Čo budete potrebovať?

  • 250 g kvalitného masla (ideálne s obsahom tuku aspoň 82 %)

  • 60 g čerstvých lístkov medvedieho cesnaku

  • štipku morskej soli

Postup prípravy:

  1. Maslo vyberte z chladničky a nechajte ho mierne zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa ľahko spracovalo.

  2. Medzitým si lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyte, osušte utierkou alebo papierovou servítkou a jemne nasekajte na drobné kúsky. Čím jemnejšie, tým lepšie sa v masle rozmiešajú.

  3. V mise premiešajte zmäknuté maslo s nakrájanými lístkami a dochuťte štipkou soli. Maslo môžete jednoducho premiešať vidličkou, no ak chcete dosiahnuť ľahšiu, nadýchanejšiu konzistenciu, použite ručný mixér a maslo krátko vyšľahajte.

  4. Hotové maslo premiestnite do vhodnej nádoby s vekom alebo ho vytvarujte do valčeka. Ak sa rozhodnete pre valček, zabaľte maslo do potravinovej fólie a uložte do chladničky, kde opäť stuhne. Potom z neho môžete ľahko odkrajovať kúsky.

Ako medvedie maslo najlepšie využiť?

Hotové ochutené maslo skvelo chutí len tak na čerstvom chlebe, rozpečenej bagete alebo pečive, no výborné je aj na dochutenie rôznych jedál. Výborne sa hodí na prípravu miešaných vajíčok, pod dusenú zeleninu, do varených zemiakov alebo ako základ krémových omáčok.

Nebojte sa experimentovať a pridajte ho všade tam, kde by ste normálne použili klasické maslo alebo čerstvé bylinky. Medvedí cesnak dodá vašim pokrmom príjemnú, jemne pikantnú cesnakovú chuť a navyše prospeje vášmu zdraviu.

Pripravte si túto lahodnú a zároveň zdravú delikatesu doma ešte dnes – vaše telo vám určite poďakuje!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.