Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máte doma banány a jedno vajce? Upečte si rýchly a neskutočne chutný koláčik s nutellou

Rýchly banánový koláč
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchly banánový koláč Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte doma zopár prezretých banánov, ktoré už nikto nechce jesť, a neviete, čo s nimi? Nemusíte z nich hneď piecť klasický banánový chlieb – skúste niečo nové! Tento jednoduchý banánovo-čokoládový koláčik zvládnete pripraviť za pár minút, no výsledok vás ohromí. Spája v sebe jemnú chuť karamelizovaných banánov a lahodnej nutelly, vďaka čomu si ho zamilujú deti aj dospelí.

Aj keď ide o veľmi jednoduchý recept, jeho chuť a vôňa dokáže súperiť s profesionálnymi zákuskami z cukrárne. A ak si dáte záležať na zdobení, z obyčajného koláča sa stane krásny dezert, ktorým ohúrite každú návštevu.

Čo budete potrebovať

Na prípravu tohto koláčika si pripravte:

  • 2 zrelé banány (môžu byť aj tie, ktoré už začínajú hnednúť),

  • 1 vajce,

  • 20 g masla,

  • 40 g kryštálového alebo trstinového cukru,

  • 1 balíček vanilkového cukru alebo 1 čajovú lyžičku vanilkovej arómy,

  • 6 lyžíc oleja,

  • 180 g hladkej múky,

  • asi 4 g prášku do pečiva,

  • a samozrejme nutellu alebo inú čokoládovú nátierku podľa chuti.

Na pečenie sa vám bude hodiť menšia forma na koláč alebo tortu. Ak máte celokovovú panvicu, pokojne môžete piecť aj v nej. Dôležité je len to, aby sa rovnomerne prehrievala a cesto sa nepripálilo.

Ako na to: karamelizované banány ako základ

Predhrejte rúru na 180 °C a formu si môžete pre istotu vystlať papierom na pečenie alebo ľahko vymastiť. Cesto je síce mastnejšie, takže by sa nemalo prilepiť, no istota je istota.

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte asi lyžicu cukru a počkajte, kým sa začne rozpúšťať a karamelizovať. Potom vložte banány nakrájané na kolieska a nechajte ich pár minút jemne skaramelizovať. Vznikne nádherná vôňa, ktorú budete cítiť po celej kuchyni.

Medzitým si pripravte základné cesto. V miske rozšľahajte vajce s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte olej a dôkladne premiešajte metličkou alebo vidličkou. Potom cez sitko preosejte múku s práškom do pečiva a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Cesto by malo byť hladké, nelepivé a pružné.

Tvarovanie a vrstvenie koláča

Cesto si rozdeľte na dve rovnaké časti.

  • Prvú časť vložte na pár minút do mrazničky – bude sa vám s ňou lepšie pracovať.

  • Druhú časť vyvaľkajte na tenkú placku alebo ju jednoducho prstami vtlačte do formy tak, aby vznikol mierne vyvýšený okraj.

Na dno cesta rovnomerne rozotrite vrstvu nutelly. Množstvo je len na vás – čím viac, tým lepšie. Potom na vrch nalejte obsah panvice: karamelizované banány aj so sladkým maslom, ktoré dodá koláču vláčnosť a vôňu.

Zdobenie, ktoré poteší oko aj chuť

Teraz prichádza zábavná časť – zdobenie. Vyberte z mrazničky druhú polovicu cesta a nastrúhajte ju na vrch koláča cez hrubé strúhadlo. Ak sa vám chce pohrať s dekoráciou, môžete z cesta vyvaľkať plát a narezať ho na tenké pásiky, z ktorých vytvoríte mriežku. Alebo vykrajujte malé srdiečka, lístky či kvietky – fantázii sa medze nekladú.

Aj najobyčajnejší koláčik sa môže premeniť na elegantný dezert, keď mu dáte trochu lásky a kreativity.

Pečenie a výsledok, ktorý stojí za to

Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút. Sledujte hlavne cesto – musí byť zlatisté a dobre prepečené na spodku aj na povrchu. Plnka sa nemusí piecť úplne, jej vláčna konzistencia sa krásne spojí s banánmi a čokoládou.

Po upečení nechajte koláčik pár minút vychladnúť, aby sa chute spojili. Potom ho môžete podávať ešte mierne teplý – vtedy sa nutella krásne rozteká a banány sú ako karamelové. Skvele chutí aj po vychladnutí, napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou šľahačky.

Tip na záver

Ak chcete experimentovať, pridajte do cesta trochu mletej škorice, nasekané orechy alebo pár kúskov horkej čokolády. Výsledok bude ešte výraznejší. Tento dezert je ideálny, keď chcete rýchlo pripraviť niečo sladké pre rodinu alebo nečakaných hostí – a navyše zužitkujete banány, ktoré by inak skončili v koši.

Banánovo-nutellový koláčik je dôkazom, že aj z pár obyčajných surovín sa dá vytvoriť niečo výnimočné. Stačí jedno vajce, dva banány, trochu fantázie – a o pár minút máte na stole dezert, ktorý vonia, chutí a vyzerá ako z kaviarne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.