- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Máte radi pikantné jedlá? Je to pre telo prínos?
Máte radi pikantné jedlá? Je to pre telo prínos?
Pikantné, korenené ostré jedla, sú obvyklým zložením stravy väčšiny z nás.skôr či neskôr si treba položiť otázku, či je to pre naše telo užitočné a či to neohrozuje naše zdravie.
Debaty na túto tému sú rozporuplné.Pikantné koreniny majú svojich zástancov ale aj odporcov.Je na vás v akom množstve pridávate do svojho jedla pikantné pochutiny, napríklad pálivú papriku, korenie, horčicu alebo chren.Patrí sem aj cesnak a cibuľa. Čo na to hovoria lekári?
Pozitívne ovplyvňuje trávenie
Pokrmy ktoré si ochutíte niečím pikantným lepšie stimulujú strávenie jedla.Zvyšujú sekréciu žalúdočnej šťavy a tým napomáhajú pri úplnej absorpcii živín, ktoré príjmame do tela potravou.
V štipľavej paprike sa nachádza aj alkaloid kapsacín – ktorý dodáva paprike jej charakteristickú štipľavú chuť.Pokiaľ máte radi štipľavé mohli ste si všimnúť že sa rýchlejšie nasýtite.Väčšinou patríte do skupiny ľudí ktorí niesú obézny a vaše telo má výborný metabolizmus.
Vďaka chilli papričkám trebárs aj schudnete
Ďalším pozitívnym účinkom kapsaicínu je povzbudenie nášho metabolizmu. Ten je vďaka chemickej zlúčenine stimulovaný až na úroveň o štvrtinu vyššiu ako zvyčajne a telo následne spaľuje prijaté kalórie rýchlejšie, riziko tlstnutia sa tak prirodzene znižuje.
Kapsaicín vie tiež regulovať krvný cukor po jedle. Spôsobuje pocit skoršieho nasýtenia, teda dochádza k regulácii množstva skonzumovaného jedla a cesta za vysnívanou postavou je razom o to jednoduchšia!
Kapsaicín tlmí bolesť!
Ako je možné, aby kapsaicín tlmil bolesť, keď po jeho konzumácii je naše telo v jednom ohni a mozog dostáva informácie o pocitoch bolesti? Jednoducho, ak využijeme tento princíp a použijeme kapsaicín ako prírodný prostriedok proti bolesti. Kapsaicín zníži aktivitu receptorov pre vnímanie bolesti a automaticky tak dôjde k zníženému vnímaniu bolestivých podnetov. Tým sú tieto signály do mozgu redukované a mozog tak nezaznamenáva žiadnu bolesť.
Krémy s kapsaicínom sú veľmi účinné pre úľavu od artritídy alebo bolesti svalov. Nedávne výskumy preukázali, že kapsaicín je účinný aj pri niektorých druhoch chronickej bolesti. Okrem už spomínanej artritídy, pôsobí tiež pri lupienke, pásovom opare či pri intenzívnej bolesti hlavy.
Treba však poznamenať, že nie všetci môžu jesť pikantné aj keď ho milujú.takéto jedlo by mohlo mať závažné kontraindikácie, hlavne ak trpíte nejakou chorobou tráviaceho systému, ak máte gastritídu, žalúdočný vred a pod..Vtedy je lepšie vzdať sa pikantného jedla.V malom množstve a z času na čas je to možné, ale vopred sa treba poradiť so svojim lekárom.
Pozitívne ovplyvňuje cievy
Jedlo spestrené korením alebo štipľovou pochutinou spôsobuje pocit, že je telo zahrievané zvnútra.Pocit tepla je spôsobený tým, že krvné cievy sa trochu rozširujú, v dôsledku čoho dochádza k poklesu krvného tlaku a to môže byť veľmi užitočné pre kardiovaskulárny systém.
Spôsobuje pálenie záhy
samozrejme neplatí to pre všetkých ľudí a nie pri všetkých kombináciách alebo situáciách.Pálivá paprika, cesnak alebo aj zázvor pri väčšom množstve stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny a to spôsobí pálenie záhy.
Choroby dýchacích ciest
V ľudovej medicíne sa už dlho používajú vlastnosti pálivého pri chorobách dýchacích ciest.Ak máte horúčku, upchatý nos a boľavé hrdlo, malé množstvo pikantného jedla môže uľahčiť váš stav.
Nepríjemný zápach z úst
Niektoré jedlá so silnou chuťou spôsobujú pretrvávajúci zápach z ústnej dutiny.Patria k nim chren,cibuľa a cesnak.Bohužiaľ nieje možné zbaviť sa zápachu okamžite,preto ak plánujete dôležité stretnutie, pokúste sa obmedziť týmto potravinám..
Účinok proti stresu
Je vedecky dokázané že pálivá chuť jedla stimuluje produkciu „hormónu radosti“ serotonínu. Preto ak chcete byť veselí a usmiaty zajedzte si niečo pikantné..
Poškodenie chuťových pohárikov
a predsa , pri pikantnom jedle treba byť opatrný a rozumný.Ak jete štipľavé príliš často, existuje riziko že si poškodíte chuťové poháriky. Môže sa stať že prestanete cítiť chuť jedla. Je to len na určitý čas, ale radšej sa tomu vyhnite.
Zvážte všetky výhody a nevýhody a rozhodnite sa, či si vychutnáte jedlo s pikantnou príchuťou. Ak budete dodržiavať primeraný rámec, v malom množstve vám pikantné môže priniesť významné zdravotné výhody. Hlavné vedieť kde je približne hranica a neprehnať to…