Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Mätový krém – svieža chuť leta do dezertov aj nápojov

Mätový krém – svieža chuť leta do dezertov aj nápojov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mätový krém – svieža chuť leta do dezertov aj nápojov Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäta patrí medzi bylinky, ktoré sa dajú využiť naozaj všestranne. Je známa nielen v gastronómii, ale aj v kozmetike a tradičnej medicíne. Najobľúbenejšie druhy – mäta pieporná a mäta roľná – sa v kuchyni využívajú už celé stáročia. Dokážu prevoňať sladké dobroty, dodať šmrnc osviežujúcim nápojom a v podobe krému sa premenia na lahodnú pochúťku s charakteristickou chladivou príchuťou.

Mäta je nám dôverne známa z čokolád, zmrzlín, cukríkov aj limonád. Kto má záhradku alebo balkón, často ju pestuje pre vlastnú potrebu – veď čerstvé lístky sú základom aj pre obľúbené mojito. Menej známe však je, že z tejto bylinky si môžeme ľahko pripraviť aj krémy, ktoré sa výborne hodia do koláčov či pohárových dezertov.

Spôsoby, ako dostať mätu do krému

Existuje viac ciest, ktoré vedú k sviežemu mätovému krému:

  • Hotové arómy a pasty – dajú sa kúpiť v špecializovaných predajniach alebo online. Ich výhodou je výrazná vôňa a jednoduché dávkovanie.

  • Čokoláda s mätovou plnkou – ideálna do čokoládových dezertov. Stačí ju rozpustiť v horúcej smotane, nechať stuhnúť a vyšľahať do nadýchanej textúry.

  • Čerstvé lístky – podrvené s trochou cukru v mažiari vytvoria voňavú pastu, ktorú možno pridať do maslového krému, tvarohu alebo šľahačky.

Ako pripraviť lístky, aby uvoľnili chuť a vôňu

  • Z listov a vodky sa dá pripraviť domáci mätový extrakt. Ten je vhodný najmä do dezertov či nápojov pre dospelých.

  • Smotana povarená s mätou získa jemný tón. Po vychladnutí sa dá vyšľahať na šľahačku so sviežou arómou.

  • Nadrobno nasekané alebo rozmixované listy pôsobia v kréme nielen chuťovo, ale aj vizuálne – malé zelené kúsky pôsobia ako prirodzená dekorácia.

Farba a doladenie chuti

Typickým znakom mätového krému je jemne zelenkastý odtieň. Ak ho chceme zvýrazniť, môžeme siahnuť po jedlom farbive. Skvelým doplnkom je aj mätový sirup, ktorým možno dochutiť plnky do tort, krémy do dezertných pohárov alebo aj domáce cukríky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.