Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Med: 7 dôvodov, prečo ho zaradiť do jedálnička – nielen v zime

Med: 7 dôvodov, prečo ho zaradiť do jedálnička – nielen v zime
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Med: 7 dôvodov, prečo ho zaradiť do jedálnička – nielen v zime Foto: depositphotos.com
reklama:

S príchodom chladnejších mesiacov narastá riziko prechladnutí, chrípky a oslabeného imunitného systému. Hľadáme teda spôsoby, ako si prirodzene posilniť obranyschopnosť.

Medzi účinné domáce prostriedky patrí aj med – sladký zázrak, ktorý ponúka oveľa viac než len chuťový pôžitok.

1. Viac než len sladidlo

Med si už dávno našiel cestu do kuchýň nielen ako náhrada cukru, ale ako samostatná surovina. Hodí sa do pečenia, na ochutenie čaju či jogurtu, ale výborne doplní aj marinády k mäsu. Dôležité je však pamätať na to, že vysoké teploty môžu znehodnotiť jeho prospešné látky. Ideálne je pridávať ho do jedál až po ich miernom vychladnutí – napríklad do čaju, keď už nie je horúci. Zaujímavosťou je, že med dobre znáša aj mrazenie. A ešte jeden dôležitý fakt – deťom do jedného roka by sa med podávať nemal, kvôli riziku alergickej reakcie.

2. Výživná bomba v lyžičke

Oproti klasickému bielemu cukru ponúka med celé spektrum cenných látok. Obsahuje prírodné cukry spolu s vitamínmi, minerálmi, bielkovinami, vlákninou a antioxidantmi. Je tak o poznanie výživnejšou alternatívou bežného sladidla, ktorú navyše telo lepšie spracuje.

3. Cenné prvky pre telo aj myseľ

Med nie je len o kalóriách – skrýva v sebe železo, vápnik, draslík, sodík, fosfor, zinok a celý rad vitamínov – od céčka až po skupiny A, B, D, E, H a K. Takáto kombinácia pomáha telu pri regenerácii, znižuje únavu a podporuje celkové zdravie.

4. Čím tmavší, tým silnejší

Jednou z najzaujímavejších vlastností medu je jeho obsah antioxidantov – látok, ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím. Tmavé druhy medu ich obsahujú výrazne viac než tie svetlé, preto ak hľadáte silnejší účinok, siahnite práve po tmavšom variante.

5. Úľava pri kašli a zápaloch

Med má prirodzené antibakteriálne a protizápalové účinky. Od dávnych čias bol spoľahlivým domácim liekom na podráždené hrdlo, kašeľ či nádchu. Posilňuje srdce aj cievy a môže pomôcť pri horúčke či oslabení dýchacích ciest.

6. Priaznivejší vplyv na cukor v krvi

Aj keď je med sladký, jeho účinky na hladinu cukru v krvi sa od bežného cukru líšia. Konzumovaný s mierou dokáže pomôcť znižovať riziko vzniku metabolických problémov a dokonca aj cukrovky 2. typu – vďaka obsahu antioxidantov a prírodnému zloženiu.

7. Pomocník pri drobných poraneniach

Med má vynikajúce hojivé schopnosti – v minulosti sa používal pri liečbe drobných poranení či spálenín. Má schopnosť regenerovať pokožku a chrániť ju pred infekciami. Samozrejme, ak ide o vážnejšie zranenie, je vždy nutné vyhľadať odborníka.

Záver:
Med nie je len príjemne sladký doplnok do kuchyne. Je to funkčná potravina s reálnym zdravotným účinkom. Keď ho konzumujete rozumne a v správny čas, stáva sa z neho silný spojenec pre imunitu, trávenie, pokožku aj celkovú vitalitu. V chladných mesiacoch by rozhodne nemal chýbať vo vašej domácnosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.