
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Medové pečené kurča: Jednoduchý recept s výnimočnou chuťou
Medové pečené kurča: Jednoduchý recept s výnimočnou chuťou

Ak hľadáte inšpiráciu na chutný obed či večeru, ktorou ohúrite rodinu bez zložitej prípravy, medové pečené kurča je skvelou voľbou. Tento recept spája jemnosť kuracieho mäsa s príjemne sladkastou a zároveň pikantnou marinádou. Vonia po cesnaku a bylinkách, chuťovo zaujme kontrastom medu a korenia.
A čo je najlepšie – pripravíte ho z bežných surovín, ktoré pravdepodobne už máte doma.
Čo budete potrebovať (na 4 osoby):
-
1 celé kurča
-
1 balíček gyros alebo grilovacieho korenia
-
soľ podľa potreby (len ak korenie nie je slané)
-
3 PL medu
-
6 PL kečupu
-
3 PL rastlinného oleja
-
3 strúčiky cesnaku
-
100 ml vody
Postup prípravy:
-
Marináda plná chuti
Začnite s cesnakom – ošúpte ho a pretlačte. V miske ho zmiešajte s kečupom, medom, olejom, vodou a korením. Ochutnajte a ak treba, dosoľte. Výsledná marináda by mala byť výrazná, ale vyvážená. -
Kurča pripravené na pečenie
Kurča rozrežte pozdĺžne pri hrudnej kosti a rozložte ho do tvaru „motýľa“. V tejto podobe ho ponorte do marinády a nechajte odležať aspoň tri hodiny – ideálne v chladničke, aby sa chute dostali hlboko do mäsa. -
Pečenie bez stresu
Marinované kurča vložte do pekáča kožou nadol a zalejte zvyškom marinády. Prikryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne trištvrte hodiny. -
Dokončenie do chrumkava
Po 45 minútach kurča odkryte, otočte a nechajte dopiecť, aby koža získala krásnu zlatistú farbu a chrumkavosť. Počas pečenia ho môžete podliať trochou vody, aby ostalo šťavnaté.
S čím podávať?
Toto kurča výborne chutí s klasickou zemiakovou kašou, ale rovnako dobre si rozumie aj s ryžou guľatou Mánya či opekanými zemiakmi. Vďaka medu a cesnaku má marináda veľmi príjemný, plný charakter – stačí k nej už len jednoduchá príloha.
Tento recept je dôkazom, že aj z niekoľkých obyčajných surovín sa dá pripraviť jedlo, ktoré chutí ako z reštaurácie. Ak máte radi kombináciu sladkého a slaného, toto kurča si zamilujete. Navyše – príprava je nenáročná a výsledok vás určite nesklame.