
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Medovo-perníkové kocky s tekvicou a slivkami: sladké pohladenie jesene
Medovo-perníkové kocky s tekvicou a slivkami: sladké pohladenie jesene

Jeseň má svoje čaro – chladnejšie dni, vôňa škorice a všetky tie suroviny, ktoré v inom ročnom období len tak nenájdete.
Ak hľadáte spôsob, ako dostať do jedálnička viac ovocia a zeleniny, skúste ich prepašovať do koláča. Práve v spojení s medom, orechmi a korením vynikne ich prirodzená sladkosť a vytvorí sa dezert, ktorý zahreje nielen na jazyku, ale aj na duši.
Tento recept spája tradičné jesenné chute – tekvicu, sušené ovocie, orechy a perníkové korenie. Pridaný med a trstinový cukor zasa vytvoria jemne karamelový tón, vďaka ktorému bude každý kúsok neodolateľne voňavý.
Čo budete potrebovať
Na tento koláč si pripravte bohatú zmes surovín. Ak vám niektorá chýba, nemusíte sa znepokojovať – tekvicu pokojne nahraďte mrkvou, brusnice hrozienkami a namiesto trstinového cukru môžete použiť klasický biely. Chuť sa síce mierne zmení, no výsledok bude stále skvelý.
Postup prípravy
Keď už máte všetko po ruke, pustite sa do pečenia. Odmenou vám bude mäkký, šťavnatý a nádherne voňavý múčnik, ktorý sa rozplýva na jazyku.
- Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor, hnedý trstinový cukor a dve lyžice polohrubej múky. Všetko spolu vyšľahajte do svetlej, nadýchanej hmoty.
- Tekvicu očistite a nastrúhajte nahrubo. Potom do maslovej zmesi pridajte tekutý med, citrónovú kôru, škoricu, perníkové korenie, nastrúhanú tekvicu, brusnice a nasekané orechy. Nakoniec prisypte zvyšok múky premiešanej so sódou bikarbónou a vypracujte hladké cesto.
- Z bielkov a lyžice citrónovej šťavy ušľahajte pevný sneh, ktorý opatrne zapracujte do cesta.
- Formu alebo plech potrite tukom, vysypte múkou a nalejte do nej pripravené cesto.
- Slivky umyte, nakrájajte na menšie kúsky, pokvapkajte rumom a rovnomerne ich rozložte po povrchu cesta. Pečte približne 45 minút v predhriatej rúre. Správne upečený koláč spoznáte podľa špajle – ak sa na ňu cesto nelepí, je hotový.
- Po upečení nechajte múčnik vychladnúť, polejte ho čokoládovou polevou a ozdobte podľa chuti – napríklad strúhanou čokoládou, kúskami ovocia alebo šľahačkou.
Tip na dokonalé jesenné popoludnie
Ak si chcete vychutnať tú pravú jesennú atmosféru, doprajte si k týmto kockám šálku teplého čaju, kakaa alebo horúceho punču. Kombinácia vône perníkového korenia, medu a ovocia vytvorí dokonalú harmóniu chutí.
Prajem vám sladké a voňavé pečenie!