- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Medvedí cesnak
Medvedí cesnak
Je fantastický do nátierok z tvarohu,
skvelú chuť urobí pod mäsom,
možno ho pripravovať ako špenát.
Mimochodom chutný je aj len tak na chlebe s maslom.
Čerstvé listy dodajú zvláštnu chuť šalátom, cestovinám i polievkam.
Je podobnej chuti ako klasický cesnak,
nezostáva však v dychu.
Ideálne je pripraviť pokrm tak, aby sa nezničili cenné látky, v medveďom cesnaku obsiahnuté.
Medvedí cesnak je jarná bylinka,
a čerstvý ho môžeme užívať len len mesiac v roku,
potom je koniec a musíme si počkať na ďalšiu sezónu.
Sú však samozrejme spôsoby, ako ho uchovať na dlhšiu dobu.
Kde ho nájdeme?
Darí sa mu hlavne v lužných lesoch a vôbec tam, kde je vlhko.
Jeho listy pripomínajú listy konvalinky.
Takže pozor, nesplést, tahle kvetinka je jedovatá.
Možno ho aj pestovať, potom vyžaduje veľa vlahy a zatienené miesto.
Chutí aj lieči
- má vysoký obsah vitamínu C
- znižuje krvný tlak
- bráni kôrnateniu ciev
- prečisťuje organizmus
- je vhodný pri nechutenstve
- pôsobí proti dne aj reumatizme
- je výbornou prevenciou proti chrípke
- je to silné prírodné antibiotikum
- má močopudné a laxatívne účinky
- je antibakteriálny a protiplesňový
- je to silný prírodný antioxidant
- používa sa aj pri liečbe kŕčových žíl
- znižuje hladinu cukru v krvi
Bylinkové maslo s medvedieho cesnaku
Potrebujete:
250 g masla,
60 g medvedieho cesnaku,
½ lyžičky soli
Postup:
Maslo nechajte zmäknúť, potom vložte aj s cesnakom a soľou do mixéra a krátko rozmixujte.
Hotovú zmes dajte do misiek, alebo formičiek a nechajte vychladiť.
Môžete ju tiež zabaliť do alobalu, vytvarovať do tvaru valčeka a nechať v chladničke stuhnúť.
Ako špenát
Pokiaľ podávate medvedí cesnak ako prílohu,
nechajte ho krátko spariť v pare, potom osoľte, okoreňte a podávajte.
Do smotanovej omáčky ho dávajte až naposledy a nechajte len kratučko povariť.
Pesto
Potrebujete:
25 lístkov medvedieho cesnaku,
100 ml panenského olivového oleja,
40 g píniových orieškov (je možné nahradiť ho mandľami i vlašskými orechmi),
40 g strúhaného parmezánu
Postup:
všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte.
Potom naplňte do pohárov a dobre uzavrite.
Pesto môžete používať na ochutenie šalátov,
ozdobu polievok, do rizota, na cestoviny, na mäso a do mäsa.
Pozor, pesto skladovaním šedne.
Ak ho chcete uchovať dlhší čas,
cesnak najprv sparte vriacou vodou a potom schlaďte v ľadovej, až potom rozmixujte.
Krémová polievka
Potrebujete:
1 l zeleninového vývaru,
2 cibule,
2 žĺtky,
2 polievkové lyžice masla,
2 polievkové lyžice oleja,
200 g smotany na varenie,
250 g medvedieho cesnaku,
korenie,
soľ
Postup:
Medvedí cesnak umyte a ešte mokrý vložte do vriacej osolenej vody,
chvíľu povarte, zlejte a sprudka ochlaďte studenou vodou.
Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozohriatom masle nechajte zosklovatieť,
pridajte medvedí cesnak, krátko poduste, podlejte vývarom a nechajte variť.
Hrniec odstavte a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujte.
Žĺtky rozmiešame v smotane a za stáleho miešania vlejte do polievky,
ochuťte soľou a korením.