- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Medvedí cesnak na 7 spôsobov
Medvedí cesnak na 7 spôsobov
Medvedí cesnak, ako ho môžeme použiť v kuchyni na 7 spôsobov 😉
1. Tvarohové placky s medvedím cesnakom
Suroviny
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 4 vetvičky medvedieho cesnaku
- 4 pažítky
- 2 vajcia
- 150 g detskej krupice
- 4 lyžice oleja
- soľ a korenie
Postup prípravy
1. Krok
Medvedí cesnak a pažítku jemne nasekáme. Tvaroh pretrieme cez sitko a zmiešame s krupicou a s vajciami.Dochutíme soľou a korením.Necháme zmes 40 minút odpočívať..Krupica sa nám trochu napučí..
2. Krok
Tvarujeme guľôčky z odpočinutej zmesi..Z tejto dávky cca 12 malých loptičiek.
3. Krok
Tie potom roztlačíme na placku a vyprážame na troche oleja na panvici z nepriľnavým povrchom.Opekáme cca po 4 minúty z každej strany..Do chrumkava a do zlatista..
2. Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny
- 300 g medvedieho cesnaku
- 2 lyžice masla
- 1 strúčik cesnaku
- štipka korenia
- štipka soli
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 500 ml vývaru
- 1 cibuľa
Postup prípravy
1. Krok
Stonky a listy z medvedieho cesnaku opláchneme a nakrátko oblanžírujeme..(zabaríme horúcou vodou)POtom schladíme v studenej vode a nakrájame nadrobno.
2. Krok
Na masle opražíme nakrájanú cibuľu a pretlačený strúčik cesnaku ,pridáme nasekaný medvedí cesnak a zalejeme vývarom .(môžete aj vodou)Rozvaríme a potom vmiešame šľahačkou smotanu.Ponorným mixérom rozmixujeme na pyré,dochutíme soľou a korením.
3. Krok
Ako vložka do tejto polievky nemusia byť práve chlebové krutóniky…ale aj opražené kocky so slaninky vám v nej zachutia.
3. Pesto z medvedieho cesnaku
Suroviny
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- 2 hrste kušu orieškov
- 4 lyžice olivového oleja
- parmezán
- soľ
Postup prípravy
1. Krok
Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyte, rozmixujte listy s orieškami a postupne pridávajte olej. Až potom pridajte najemno nastrúhaný parmezán a dochuťte soľou.
4. Maslo z medvedieho cesnaku
Suroviny
- 250 g masla
- 60 g medvedieho cesnaku
- trocha soli
Postup prípravy
1. Krok
Zmäknuté maslo a ostatné ingrediencie rozmixujte – mixujte do doby než vznikne jemná hmota. Bylinkové maslo dajte do akejkoľvek misky či formičky a nechajte ho vychladiť.
5. Risotto s medvedím cesnakom
Suroviny
- 150 g guľatozrnnej ryže guľatej Mánya
- 50 ml suchého bieleho vína
- 450 ml zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 25 g masla
- 10 g parmezánu
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- olej
- soľ
- korenie
Postup prípravy
1. Krok
Šalotku nakrájame najemno a speníme ju na rozohriatom oleji. Pridáme ryžu guľatu Mánya, krátko orestujeme, prilejeme biele víno a na miernom plameni necháme všetku tekutinu odpariť.
2. Krok
Aby sme dosiahli „kašovitějšiu“ konzistenciu, ktorá je charakteristická pre talianske rizotá, musíme sa pripraviť na to, že si v ďalšej fáze postojíme pri sporáku. K orestovanej ryži guľatej Mánya prilejeme asi naberačku vývaru, premiešame a necháme vyvariť. Pridáme ďalšiu naberačku, znovu premiešame a opäť necháme odpariť. Takto postupujeme tak dlho, dokiaľ nie je ryža guľatá Mánya hotová (bude to trvať cca 15-18 minút), mala bol byť uvarená tzv. Al dente, na skus (vnútri zrniek ryže guľatej Mánya pociťujeme tvrdšie jadro).
3. Krok
.Pred podávaním rizoto zjemníme čerstvým maslom, dochutíme soľou a korením a dokončíme najemno nasekaným medvedím cesnakom a strúhaným parmezánom. Ozdobiť ich môžeme petržlenovou vňaťkou.alebo lístkami cesnaku..
6. Žemličky s medvedím cesnakom
Suroviny
- múka ražná 100g
- múka špaldová hladká 100g
- teplá voda prevarená 100ml
- jogurt biely sójový 3 KL
- hrsť medvedieho cesnaku
- droždie sušené 1/2 bal.
- soľ nerafinovaná morská
Postup prípravy
1. Krok
Z kvásku, múky a ostatných ingrediencií som vymiesila cesto, ktoré som hneď rozdelila, po zvážení, na 3 rovnaké časti, z ktorých som vyformovala žemle, nakrojila a nechala podkysnúť. Jednu som si potom posypala parmezánom. Piekla som vo vyhriatej rúre na 170°C 20 minút.
2. Krok
Na upečenú žemľu s parmezánom som si natrela cícerovú nátierku s droždím, posypala červenou paprikou, poľníčkom a olovrant bol hotový.
3. Krok
Dobrú chuť 🙂
7. Bravčová roláda s omeletou a medvedím cesnakom
Suroviny
- 350 g bravčového mäsa z pannenky
- 4 lyžice sójovej omačky
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- 200 ml svetlého piva
- Náplň:
- 2 vajcia
- medvedí cesnak
- 2 lyžice mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- kurkuma
- Salsa:
- 1/2 uhorky
- 1 rajčina
- 1/2 papriky
- 1 strúčik cesnaku
- petržlenová vňaťka
- chili korenie
- sojóvá omáčka
- 1lyžička olivového oleja
Postup prípravy
1. Krok
Bravčové mäso prekrojíme na polovicu vodorovne a nie úplne na skrz,otvoríme ako knihu a prekrojíme ešte z vnútornej strany tiež nie úplne dokonca.Vyklepeme riadne z oboch strán.Dáme do misky sójovú omačku ,naložíme mäso a dáme nakrájaný cesnak ,mäso ponoríme ,aby bolo omáčkou zakryté ,misku zakrijeme alobalom a necháme pár hodín odležať v chladničke.Môžeme nechať aj cez noc.
2. Krok
Omeletu si spravíme tak,že zmiešame vajcia so soľou,mliekom,korením a kurkumou a vypražíme na panvici s trochou oleja ako palacinku.Medvedí cesnak umyjeme,vysušíme a odrežeme stonky.
3. Krok
Mäso vyberieme z marinády a preložíme na dosku,vyložime celé medvedím cesnakom.Omeletu prekrojíme na polovicu a dáme na medvedí cesnak.riadne zatočíme a stiahneme niťou.
4. Krok
Opečieme na grilovacej panvici z oboch strán do zlatista,možeme prekrojiť na polovicu.predhrejeme si rúru na 200 °C a mäso dáme do malého pekáčika ,zalejeme pivom a pečieme do mäkka 15-20 minút.
5. Krok
Salsu si pripravíme tak že nakrájame uhorku,papriku a rajčinu na malé kúsky,dáme do misky a pridáme pretlačený cesnak,chili,korenie,soľ,sójovú omačku,najemno nasekanú vňaťku a olivový olej,všetko dobre premiešame
6. Krok
Hotové mäso nakrájame na 0,5 cm plátky a podávame buď teplé alebo studené so salsou..
Dobrú chuť