Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Medvedí cesnak: Ako ho rozoznať, bezpečne zbierať a uchovať tak, aby ste si ho mohli vychutnávať celý rok

Medvedí cesnak: Ako ho rozoznať, bezpečne zbierať a uchovať tak, aby ste si ho mohli vychutnávať celý rok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Medvedí cesnak: Ako ho rozoznať, bezpečne zbierať a uchovať tak, aby ste si ho mohli vychutnávať celý rok Foto: depositphotos.com
reklama:

Jarné obdobie so sebou prináša nielen viac slnka, ale aj prvé čerstvé bylinky. Medzi tie najvyhľadávanejšie patrí medvedí cesnak, ktorý si získal obľubu v kuchyni aj v prírodnej medicíne. Ak vás zaujíma, ako ho správne rozpoznať v prírode, bezpečne pozbierať a uchovať tak, aby nestratil chuť ani arómu, čítajte ďalej.

Prečo sa oplatí zaradiť medvedí cesnak do jedálnička

Medvedí cesnak je skutočný poklad lesných lúk a vlhkých tienistých miest. Jeho intenzívna, no pritom jemná cesnaková chuť dokáže ozvláštniť množstvo jedál. Navyše, vďaka priaznivým účinkom na trávenie a imunitu sa stal obľúbenou bylinkou medzi zástancami prirodzenej výživy.

Čerstvé listy sa dajú využiť nielen do šalátov, ale výborne dochutia aj nátierky, omelety, polievky či cestoviny. Možností je veľa – stačí zapojiť fantáziu (a chuťové poháriky).

Ako si nepomýliť medvedí cesnak s nebezpečnými dvojníkmi

Aj keď je medvedí cesnak pomerne rozšírený, jeho zber si vyžaduje opatrnosť. V prírode totiž rastú rastliny, ktoré mu môžu byť vzhľadom podobné, no ich konzumácia je nebezpečná.

Spoľahlivý znak je vôňa. Stačí jemne rozmliaždiť list medzi prstami – ak zacítite typickú cesnakovú arómu, ste na správnej stope.

 Na čo si dať pozor:

  • Konvalinka – jej listy vyrastajú z pevného stonku a nevonia po cesnaku. Najčastejšie sa vyskytuje v pároch.
  • Ocún jesenný – jeho listy sú dlhé, úzke a vyrastajú zo stonky. Tiež postráda cesnakovú vôňu a rastie skôr na slnečných, suchých miestach.

Ak si nie ste istí, radšej rastlinu nechajte tak. Zdravie máte len jedno

Kedy a ako zbierať medvedí cesnak

Ideálne obdobie na zber je skorá jar, ešte predtým, než rastlina začne kvitnúť. Mladé listy sú krehké, šťavnaté a majú najvýraznejšiu chuť. Zbierajte vždy len také, ktoré sú zdravé a nepoškodené.

Po príchode domov odporúčame cesnak čo najskôr spracovať – čerstvý zvädne pomerne rýchlo. Ak ho chcete uchovať na pár dní, zabaľte ho do vlhkej utierky a uložte do chladničky alebo vložte do pohára s trochou vody.

Ako medvedí cesnak konzervovať a užívať si ho aj mimo sezóny

Aj keď najlepšiu chuť má medvedí cesnak čerstvý, existuje viacero spôsobov, ako si jeho arómu uchovať aj na neskôr. Tu sú tie najlepšie:

1. Domáce pesto – zelené zlato

Pesto z medvedieho cesnaku je výborné nielen k cestovinám, ale aj ako nátierka či dochucovadlo. Základ tvoria čerstvé listy a kvalitný olej – najlepšie olivový.

 Do pozornosti: Ak pridáte orechy alebo syr, treba počítať s kratšou trvanlivosťou – v chladničke vydrží približne 1–2 týždne. Čisté, neochutené pesto bez prísad však môžete pokojne zamraziť alebo dlhodobo skladovať v chladničke, ak je zakryté vrstvou oleja.

2. Bylinkové maslo – rýchly trik na dochutenie jedla

Zmäknuté maslo zmiešané s nasekaným medvedím cesnakom je ideálne na hrianky, steaky či zemiaky. Môžete ho natlačiť do malých foriem, obaliť do potravinovej fólie alebo alobalu a zamraziť. Po rozmrazení si zachová arómu a ušetrí vám čas pri varení.

3. Mrazené kocky – cesnak vždy po ruke

Nasekaný cesnak môžete zamraziť aj v klasických formách na ľad – stačí ho zaliať trochou vody alebo oleja. Po stuhnutí kocky premiestnite do uzatvárateľného vrecka či nádoby a uchovávajte v mrazničke.

 Postup:

  • Vytrieďte len nepoškodené listy.
  • Umyte, osušte a nasekajte.
  • Vložte do formičiek a zalejte kvapkou vody či oleja.
  • Zamrazte a skladujte podľa potreby.

4. Sušenie – keď iné možnosti nie sú po ruke

Hoci sušením cesnak trochu stratí svoju typickú arómu, stále ho možno využiť – napríklad ako prášok do omáčok či polievok.

Ako na to: Očistené listy rozložte na sušiace pláto v jednej vrstve a nechajte ich úplne vysušiť. Následne ich môžete rozdrviť a uložiť do dobre uzatvárateľného pohára. Nezabudnite – sušený cesnak má jemnejšiu chuť, takže s dávkovaním treba zaexperimentovať.

Záver: Malý zázrak z lesa, ktorý sa oplatí spoznať

Medvedí cesnak je jedna z tých rastlín, ktoré spájajú chuť, vôňu aj úžitok pre zdravie. Stačí si ho v pravý čas nazbierať, správne rozpoznať a spracovať – a odmena vás neminie. Či už stavíte na pesto, bylinkové maslo alebo zamrazené porcie, máte šancu preniesť kúsok jari až do zimných mesiacov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.