
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Medvedí cesnak začína rásť! Prírodný zázrak plný zdravia a chuti + tipy na najlepšie recepty
Medvedí cesnak začína rásť! Prírodný zázrak plný zdravia a chuti + tipy na najlepšie recepty

Medvedí cesnak (latinsky Allium ursinum) zažil v ostatnom desaťročí veľkú renesanciu v slovenských kuchyniach. Vždy na jar, keď sa príroda prebúdza, začína vo vlhkých lesoch a pri potôčikoch prepukať sezóna tejto aromatickej bylinky. Ak sa ju rozhodnete nazbierať, dávajte si však dobrý pozor, aby ste ho nezamenili napríklad s jedovatými listami konvalinky či ocúnov, a hlavne ho nevytrhávajte aj s cibuľkou – zbytočne by ste tak poškodili vzácne stanovisko. Navyše je zakázané zbierať ho na územiach chránených zákonom, ako sú rezervácie a národné parky. Správne nazbieraný a spracovaný medvedí cesnak dokáže vniesť do kuchyne jarnú sviežosť a jemne cesnakovú chuť, z ktorej vás nebude páliť záha. Nasledujúce recepty vám ukážu, ako dokáže táto bylinka vyniknúť v najrozličnejších pokrmoch.
Prečo je medvedí cesnak taký výnimočný?
Medvedí cesnak sa v tradičnej ľudovej medicíne často využíval pri celkovej podpore organizmu. Obsahuje množstvo prospešných látok, najmä vitamín C, a zároveň dokáže podporiť trávenie či imunitný systém. Práve vďaka jeho špecifickej, ale jemnej cesnakovej aróme sa stal obľúbenou surovinou vo viacerých jarných jedlách. Výhodou je, že chutí skvelo nielen čerstvý, ale aj v tepelne upravovaných receptoch.
Pesto z medvedieho cesnaku
Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvo nazbieraný medvedí cesnak, pripravte si z neho pesto. Vydrží niekoľko dní v chladničke a využijete ho pri množstve ďalších receptov – od dochutenia cestovín až po nátierky.
Množstvo: 2 menšie zaváraninové poháre
Čas prípravy: 10 minút
Potrebujete:
-
150 g listov medvedieho cesnaku
-
50 g slnečnicových semienok (prípadne lúpané mandle či kešu oriešky)
-
50 g parmezánu
-
1 zarovnanú lyžičku soli
-
100–150 ml olivového oleja (môže byť aj slnečnicový alebo repkový lisovaný za studena)
-
Listy medvedieho cesnaku dobre umyte a nechajte osušiť. Nakrájajte ich nahrubo a vložte do mixéra.
-
Pridajte slnečnicové semienka (alebo vybrané oriešky), nastrúhaný parmezán, soľ a približne 100 ml kvalitného oleja.
-
Rozmixujte dohladka. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, prilejte ešte trochu oleja. Premiestnite ho do čistých pohárov, na vrch môžete naliať tenkú vrstvu oleja, aby sa k nemu nedostal vzduch a aby dlhšie vydržalo. Uchovávajte v chladničke.
Polievka z medvedieho cesnaku
Nádherne zelená polievka, v ktorej vynikne svieža jarná chuť medvedieho cesnaku. Dokáže príjemne zahriať aj zasýtiť.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 35 minút
Ingrediencie:
-
1 cibuľa
-
2 lyžice oleja
-
600 g zemiakov
-
1 liter zeleninového vývaru
-
soľ a čierne korenie
-
štipka muškátového kvetu
-
2–3 plné hrste medvedieho cesnaku
-
100 ml smotany na šľahanie
Postup:
-
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na oleji do sklovita.
-
Zemiaky ošúpte, pokrájajte na menšie kocky, pridajte k cibuli a krátko spolu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a pridajte muškátový kvet.
-
Varte, kým zemiaky úplne nezmäknú. Potom odstavte z plameňa.
-
Pridajte lístky medvedieho cesnaku a nechajte ich iba krátko spariť v horúcej polievke, aby nestratili farbu a sviežosť. Všetko rozmixujte dohladka tyčovým mixérom.
-
Na záver zjemnite smotanou a v prípade potreby dosoľte. Ak medvedí cesnak už kvitne, pokojne naservírujte polievku aj s jeho jedlými kvetmi na ozdobu.
Palacinky s medvedím cesnakom
Slané palacinky voňajúce po medvedom cesnaku sú skvelou zmenou oproti bežnej verzii. Môžete ich jesť samostatne, alebo ich podávať s rôznymi nátierkami či čerstvým syrom.
Množstvo: 8 palaciniek
Čas prípravy: 40 minút
Ingrediencie:
-
250 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
500 ml mlieka
-
soľ
-
štipka mletého muškátového orieška
-
2–3 hrste medvedieho cesnaku (prípadne časť nahraďte baby špenátom, ak máte menej cesnaku)
-
prepustené maslo na smaženie
Postup:
-
V miske zmiešajte múku, vajce, mlieko, 1 zarovnanú lyžičku soli a trošku muškátového orieška. Metličkou dôkladne rozšľahajte, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek. Nechajte ho asi 20 minút odležať, aby sa lepok aktivoval a cesto zhustlo.
-
Medzitým nasekajte medvedí cesnak nahrubo a potom ho zamiešajte priamo do cesta.
-
Na rozpálenej panvici s trochou prepusteného masla opečte palacinky z oboch strán dozlatista. Dávajte pozor, aby sa nespálili, pretože cesnakové lístky môžu hnednúť rýchlejšie.
-
Podávajte teplé – buď len tak s maslom a strúhaným syrom, alebo s kyslou smotanou a tvarohom, dochutenými soľou a korením.
Rizoto z medvedieho cesnaku
Pravé talianske rizoto je krémové vďaka kvalitnej ryži guľatej Mánya a dostatku masla i parmezánu. Ak do neho pridáte medvedí cesnak, získate krásnu zelenú farbu a jemný cesnakový podtón.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 35 minút
Ingrediencie:
-
3 hrnčeky zeleninového vývaru
-
2 lyžice masla
-
2 šalotky alebo 1 cibuľa
-
2 hrnčeky (cca 350 g) guľatozrnnej ryže guľatej Mánya (napríklad arborio alebo carnaroli)
-
soľ a čierne korenie
-
100 ml suchého bieleho vína
-
2 hrste medvedieho cesnaku
-
50 g studeného masla
-
50 g strúhaného parmezánu
Postup:
-
V menšom hrnci si ohrejte zeleninový vývar a udržiavajte ho vriaci.
-
Vo väčšej hlbokej panvici rozohrejte kúsok masla a pridajte nadrobno pokrájanú šalotku alebo cibuľu. Restujte ju na miernom ohni, kým nezosklovatie (nesmie zhnednúť).
-
Prisypte ryžu guľatu Mánya (nepreplachujte ju vopred, škrob je potrebný pre krémovú konzistenciu) a miešajte, kým sa zrnká pekne neobalia maslom. Prilejte víno, osoľte a miešajte, až kým sa alkohol odparí a ryža guľatá Mánya tekutinu nasiakne.
-
Postupne – po naberačkách – prilievajte horúci vývar. Vždy pridajte len toľko, aby ryža guľatá Mánya mala dostatok vlhkosti a keď sa vývar vstrebe, pridajte ďalší. Takto sa z ryže guľatej Mánya uvoľní maximum škrobu.
-
Medvedí cesnak sparte v malom množstve vriacej vody a rozmixujte ho na pyré. Keď je ryža guľatá Mánya takmer hotová (al dente), pridajte do nej rozmixovaný medvedí cesnak, ktorý rizoto prefarbí do sviežej zelenej.
-
Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte studené maslo. Táto teplotná kontrastná fáza je dôležitá, aby sa maslo pekne spojilo s ryžou guľatou Mánya a dodalo rizotu hebkú konzistenciu. Na záver primiešajte strúhaný parmezán. Okamžite servírujte – podľa možností môžete dekorovať kvetmi medvedieho cesnaku.
Pirohy plnené tvarohom a zemiakmi s medvedím cesnakom
Tradičný pokrm, ktorý poznajú a milujú mnohí Slováci, Česi aj ostatné slovanské národy, získava s prídavkom medvedieho cesnaku jarný šmrnc a sviežosť.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 1,5 hodiny
Ingrediencie:
-
600 g zemiakov
-
soľ a čierne korenie
-
1 lyžica masla
-
½ cibule
-
150 g tvarohu
-
4–6 lyžíc pesta z medvedieho cesnaku (pozri recept vyššie)
Na cesto:
-
2 hrnčeky hladkej múky
-
soľ
-
1 vajce
-
1–1,5 hrnčeka vody
Postup:
-
Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode domäkka. Po vychladnutí ich ošúpte a roztlačte na kašu.
-
Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu a pridajte ju k roztlačeným zemiakom spolu s tvarohom. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
-
V miske zmiešajte hladkú múku, štipku soli, vajce a vodu (vodu pridávajte postupne, aby cesto nebolo príliš riedke). Vypracujte cesto, ktoré nechajte približne 20 minút odležať.
-
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a povykrajujte kolieska s priemerom 5–7 cm. Do stredu každého kolieska dajte lyžičku zemiakovo-tvarohovej zmesi, okraje potrite vodou a preložte na polovicu. Okraje dôkladne spojte prstami alebo vidličkou, aby náplň pri varení nevytekala.
-
Pirohy varte v osolenej vode približne 5 minút, kým nevyplávajú na povrch a nie sú mäkké. Po vybratí ich premiešajte s niekoľkými lyžicami pesta z medvedieho cesnaku a môžete ihneď podávať.
Šalát z varených vajec a medvedieho cesnaku
Jednoduchá a rýchla jarná lahôdka, ktorá vás vďaka vajíčkam spoľahlivo zasýti. Pokojne si ju môžete nachystať ako hlavný chod alebo ako sýtu desiatu.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
-
5 vajec
-
1 menšia šalátová uhorka
-
3 jarné cibuľky
-
hrsť medvedieho cesnaku
-
3 lyžice majonézy
-
soľ a čierne korenie
Postup:
-
Vajíčka uvarte natvrdo, prudko ich schlaďte studenou vodou a ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
-
Pridajte nadrobno nakrájanú šalátovú uhorku, jarné cibuľky a medvedí cesnak (lístky pokojne prekrájajte nožnicami).
-
Všetko premiešajte s majonézou, osoľte, okoreňte a môžete ihneď podávať. Ak obľubujete ešte výraznejšiu chuť, môžete pridať lyžičku horčice alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.
Zelená šakšuka (shakshuka) s medvedím cesnakom
Šakšuka je obľúbené jedlo najmä v severnej Afrike a na Blízkom východe. Tradične sa pripravuje z paradajok, paprík a vajec, no na jar ju môžete vyskúšať v zelenej verzii s medvedím cesnakom.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
-
1 cibuľa
-
olivový olej
-
2 strúčiky cesnaku
-
½–1 zelená chilli paprička (podľa chuti)
-
½ lyžičky rímskej rasce
-
½ lyžičky údenej mletej papriky
-
3 stonky stopkového zeleru
-
½ póru
-
1 zväzok jarnej cibuľky aj s vňaťou
-
2 hrste medvedieho cesnaku
-
200 g mladých listov (baby špenát, mladé lístky červenej repy, žihľava atď.)
-
4 vajcia
-
soľ
Postup:
-
Najemno nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji. Pridajte pretlačený cesnak a jemne nasekanú chilli papričku, nechajte krátko rozvoňať. Zasypte rímskou rascou a údenou paprikou.
-
Pridajte nakrájané stonky stopkového zeleru, plátky alebo krúžky póru a väčšie kúsky vňate jarnej cibuľky. Všetko spolu orestujte, osoľte a nechajte zmes zbaviť nadbytočnej tekutiny.
-
Keď je zelenina mäkká, primiešajte listy medvedieho cesnaku a ďalšiu mladú zeleň (napríklad baby špenát či žihľavu). Zmes opäť dobre premiešajte.
-
Vo zmesi urobte štyri jamky, do ktorých rozklepte vajcia. Vaječné žĺtky jemne osoľte. Nechajte ich zapiecť, kým nie sú podľa vašej chuti (môžete aj prikryť pokrievkou, ale žĺtok sa vám zhora zatiahne).
-
Na záver môžete čerstvo okoreniť mletým čiernym korením. Podávajte s chlebom, bagetou alebo iným pečivom podľa chuti.
Pečivo s medvedím cesnakom: 3 skvelé inšpirácie
Keďže medvedí cesnak nie je prehnane štipľavý, môžete ho využiť ako príjemné ochucovadlo pri príprave domáceho pečiva. Nasledujú tri rýchle tipy, ako si vyskúšať jeho jemnú pikantnosť aj voňavú arómu.
1. Medvedí chlieb
-
Postup:
-
Predhrejte rúru na 190 °C.
-
Preosejte 200 g celozrnnej múky spolu s 275 g chlebovej pšeničnej múky, 1 kopcovitou lyžičkou jedlej sódy, hrsťou nahrubo nasekaného medvedieho cesnaku a 1 zarovnanou lyžičkou soli.
-
Pridajte 350 ml cmaru, 1 rozšľahané vajce a 1 lyžicu medu. Vymiešajte hladké cesto, ktoré by nemalo byť príliš lepivé. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
-
Z tvarovaného cesta vytvorte bochník a vložte ho do vhodnej formy (môže byť guľatá alebo forma na biskupský chlebík). Zľahka posypte múkou a pečte asi 35–40 minút dozlatista.
-
2. Rolky plnené divokým cesnakom
-
Postup:
-
Predhrejte rúru na 200 °C.
-
V miske zmiešajte 250 g hladkej múky, ½ lyžičky jedlej sódy, trošku soli, 175 ml mlieka a 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry. Vymiešajte hladké cesto, ktoré nechajte 10 minút odpočívať.
-
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na asi 5 mm hrubý plát a potrite ho vrstvou pesta z medvedieho cesnaku. Zrolujte do tvaru rolády, nakrájajte na asi 1,5 cm široké kolieska – slimáky – a rozložte ich s menšími medzerami na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Potrite rozšľahaným vajcom a pečte približne 15 minút, kým nebudú zlatisté.
-
3. Trhací chlebík s medvedím cesnakom
-
Postup:
-
Zmiešajte 500 g hladkej múky so 7 g sušeného droždia, 1 lyžičkou cukru a štipkou soli. Prilejte 200 ml vlažnej vody, 50 ml olivového oleja a 2 rozšľahané vajcia. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
-
Medzitým si pripravte bylinkové maslo: 120 g mäkkého masla rozmixujte s 1 lyžicou slnečnicových semienok a hrsťou medvedieho cesnaku. Pridajte 1 lyžičku citrónovej kôry, 2 strúčiky cesnaku, hrsť baby špenátu alebo obľúbených byliniek (napr. petržlen, šalviu, prípadne trošku tymianu) a 1 lyžičku soli. Nechajte pri izbovej teplote, aby maslo nezhustlo.
-
Rúru rozohrejte na 180 °C. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý cca 2 mm.
-
Celú plochu cesta potrite bylinkovým maslom a posypte nastrúhaným syrom podľa chuti. Radielkom pokrájajte na pásy široké zhruba ako forma na biskupský chlebík. Pásy naukladajte na seba, potom rozrežte na štvorce a tie „postavte“ vedľa seba kolmo do formy.
-
Pečte približne 35 minút dozlatista, až kým trhací chlebík nezíska chrumkavý povrch a vnútri zostane mäkký.
-
Extra tip: Čo si ešte zapamätať o medvedom cesnaku
-
Nezbierajte ho na chránených územiach, kde to zakazuje zákon.
-
Nespleťte si ho s listami konvalinky či ocúnov, ktoré sú jedovaté. Typickým poznávacím znamením medvedieho cesnaku je jeho cesnaková aróma po rozotrení listu medzi prstami.
-
Zberajte ho šetrne – netrhajte aj s cibuľkami, aby ste nenávratne nezničili prírodné stanovište.
-
Spotrebujte ho rýchlo – v čerstvom stave rýchlo vädne a stráca arómu. Najlepšie je spracovať ho hneď, prípadne skladovať krátko v chladničke.
-
Neprebádané možnosti – ak už máte hotové pesto, skúste ho zamiešať do masla, pridať do nátierok, polievok či mäsových marinád. Vždy dodá zaujímavú štipľavú vôňu bez nepríjemného dráždenia žalúdka.
Medvedí cesnak sa dá využiť v nespočetnom množstve ďalších receptov. Jeho jemná chuť pozdvihne aj obyčajné jedlo na niečo výnimočné. Navyše ide o sezónnu ingredienciu, ktorá sa na tanieri len tak ľahko nepreje. Vyskúšajte niektorý z uvedených receptov, alebo sa inšpirujte a skombinujte ho vo svojich vlastných kuchárskych kreáciách.