
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Medvedí cesnak: „Zelené zlato jari“
Medvedí cesnak: „Zelené zlato jari“

V marci príroda opäť ožíva a s ňou sa objavuje aj jeden z najcennejších pokladov jarnej kuchyne, medvedí cesnak. Voňavá, cesnaku podobná rastlina má jedinečnú vôňu a má početné blahodarné účinky, preto niet divu, že je v gastronómii čoraz obľúbenejšia.
S príchodom jari sa oplatí využiť sezónu medvedieho cesnaku a zaradiť ho do nášho jedálnička čo najviac. Táto špeciálna rastlina je nielen zdravá, ale aj chutná a všestranná, takže zaručene rozžiari vaše jarné jedlá!

Najmä na tienistých miestach
Medvedí cesnak (Allium ursinum) rastie divo v tienistých lesoch našej krajiny, Cesnak medvedí je divorastúci druh cibuľovej zeleniny. Jeho naozaj významné
liečivé účinky na ľudský organizmus nám ukazujú čo všetko nám príroda ponúka. Rastie
prevažne v lužných lesoch. V okolí Bratislavy je mnoho takýchto lesných spoločenstiev
a cesnak sa tu nachádza naozaj vo veľkých množstvách. Malé Karpaty sú takisto známe
jeho výskytom. .
Najlepší čas na zber je marec a apríl, pred kvitnutím, pretože vtedy je jeho chuť najintenzívnejšia a je aj najbohatšia na živiny. Je dôležité vedieť, že listy medvedieho cesnaku sa dajú ľahko zameniť s listami konvalinky, ktorá je jedovatá. Ak si nie ste istí, je lepšie kúpiť čerstvý medvedí cesnak na trhu alebo od spoľahlivých výrobcov.
Názov „medvedí“ vychádza z toho, že si na ňom radi pochutnávali medvede hnedé.
Preto ho aj naši praotcovia zaradili do svojho jedálnička. Druhá verzia znie, že naši
predkovia pripravovali medvedie mäso práve s týmto „korením“, preto dostal názov
medvedí.
Extrakt z cesnaku medvedieho:
Aby sme mohli prijímať liečivú silu cesnaku medvedieho po celý rok, teda aj v
zimnom období, vylisujeme z byliny šťavu a uložíme ju do chladničky. Rastlinné vlákniny
a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa nám postupne vyčíri. Šťavu
treba spotrebovať do nasledujúcej jari.
Šťava má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesņový účinok. Látky, ktoré
šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela.
Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou i kožou. Organizmu
pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účinkujúcich syntetických liekov.
Celý organizmus nám prečistia a dezinfikujú .

Tinktúra:
Čerstvé listy (alebo cibuľky) nadrobno nakrájame, vložíme do sklenenej nádoby a
zalejeme ražnou pálenkou. Necháme dva týždne vylúhovať a scedíme. Užívame denne 10
až 15 kvapiek zriedených s malým množstvom vody. Extraktom môžeme natierať
poranenú pokožku. Liehový extrakt ničí larvy múch, komárov a iného hmyzu. Podobný
účinok má aj cesnak kuchynský .
Víno:
Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme
pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a pijeme po lyžičkách, hlavne pri kašli.
Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí
precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.
Víno z cesnaku medvedieho je pre všetkých starých ľudí, ktorí majú trvale
zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní (dýchavičnosť), zázračným liekom.
Najmä pri zastaranom kašli sa hlien uvoľňuje z pľúc a s ním zmizne aj dýchavičnosť.
Tento liečivý prostriedok sa odporúča najmä pri tuberkulóze a vodnatieľke, ktorými často
trpia starí ľudia .

Vysušená vňať cesnaku medvedieho:
Nazbieranú vňať cesnaku medvedieho nesušíme, pretože sušením cesnak stráca
účinnosť. Na náš trh sa dostávajú cesnakové tabletky rôznych farmaceutických firiem.
Tieto tabletky sú zložené z vysušeného cesnaku obalené cukrovou vrstvou, aby nepáchli.
Na nemeckých klinikách skúšali účinnosť týchto tabliet s vysušeným cesnakom a zistili, že
v doporučovaných dávkach sú neúčinné a dokonca sú neúčinné aj v dávkach sedemkrát
vyšších ako sú doporučované. U 85 pacientov s vysokými hladinami cholesterolu a tukov v
krvi nedošlo k zníženiu týchto hladín ani po 6 týždňovom užívaní cesnakových tabliet a
takisto sa nezmenila ich náchylnosť k prílišnému zrážaniu krvi v krvnom riečišti .
Použitie v kuchyni:
Čerstvé listy sa dajú konzumovať nakrájané na maslový chlieb. Ako korenina sa
používa jemne posekaný, do hotovej polievky, alebo pri pečení pokryjeme celými listami
mäso alebo ryby. Môže sa upraviť aj ako špenát alebo šaláty na rôzne spôsoby .
Pretože vo väčšom množstve je cesnak medvedí štipľavý, pri príprave špenátu ho
zmiešame s pŕhľavou .
Nadrobno posekané listy aj cibuľky sa pridávajú na sendviče, do polievok,
studených omáčok, mletého mäsa, rybích vývarov, do všetkých druhov nátierok z mäkkých
syrov a tvarohu a podobne.

Recept na medvedí cesnak: Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak sa dá využiť na mnoho spôsobov, od polievok cez šaláty a omáčky až po cestoviny. Jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov jeho konzumácie je pesto z medvedieho cesnaku. Je rýchly na prípravu a dá sa použiť do mnohých jedál.
Ingrediencie:
- 1 zväzok čerstvého medvedieho cesnaku
- 50 g opražených vlašských orechov alebo mandlí
- 50 g strúhaného parmezánu (možno nahradiť rastlinným syrom)
- 1 dl extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ a korenie podľa chuti
- Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
Príprava:
- Cesnak dôkladne umyjeme a potom nadrobno nasekáme.
- Do sekáčika vložte opražené vlašské orechy alebo mandle, medvedí a obyčajný cesnak a začnite sekať.
- Postupne pridávajte olivový olej, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu.
- Vmiešame strúhaný syr, dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Nakoniec dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy.
Takto pripravené pesto je výborné na cestoviny, natieraný na hrianky, ale aj podávaný ku grilovaným mäsám a rybám.