
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Melónový sorbet: Rýchla, zdravá a osviežujúca dobrota do horúcich letných dní
Melónový sorbet: Rýchla, zdravá a osviežujúca dobrota do horúcich letných dní

Vodný melón je nespochybniteľným symbolom leta, slnečných dní, prázdnin a príjemného relaxu. Keď vonku stúpajú teploty k tropickým hodnotám, snáď nič nie je tak príjemné ako zahryznúť sa do šťavnatej dužiny sladkého melóna. Čo však robiť, keď je doma melónov viac, než dokážeme zjesť čerstvých, a máme chuť na niečo trochu iné? Pripravte si melónový sorbet – rýchlu, ľahkú a pritom mimoriadne chutnú mrazenú pochúťku, ktorú si obľúbi celá vaša rodina.
Prečo práve melónový sorbet?
Melónový sorbet je skvelou alternatívou k tradičným mliečnym zmrzlinám, ktoré sú často plné tuku a cukru. Klasická zmrzlina totiž väčšinou obsahuje smotanu alebo inú mliečnu zložku, vďaka čomu býva kaloricky výdatnejšia. Oproti nej je sorbet oveľa ľahší, menej kalorický a je hotový doslova za pár minút. Vďaka tomu je ideálnym dezertom aj pre ľudí, ktorí si strážia svoju hmotnosť či zdravý životný štýl.
Melónový sorbet vás nielen perfektne osvieži, ale dodá telu aj množstvo cenných látok, ktoré tento úžasný letný plod prirodzene obsahuje.
Zdravie ukryté vo vodnom melóne
Vodný melón je známy tým, že obsahuje až 95 % vody, čím predstavuje ideálneho spoločníka v horúcich dňoch, keď telo potrebuje zvýšený prísun tekutín. Jeho vysoký obsah vlákniny zároveň pomáha pri trávení, podporuje správne fungovanie čriev a udržuje dlhší pocit sýtosti. Vďaka tomu je výbornou voľbou aj v prípade, že sa práve snažíte zhodiť pár nadbytočných kilogramov.
Okrem vody a vlákniny je vodný melón aj zdrojom dôležitých antioxidantov, predovšetkým lykopénu, ktorý má preukázateľne pozitívne účinky na srdce, cievy a celkové zdravie organizmu. Napriek všetkým pozitívam však platí známe „všetkého s mierou“. Konzumáciou priveľkého množstva melónu naraz si môžete privodiť nepríjemné tráviace problémy, ako je nafukovanie či pocit ťažoby.
Práve preto, ak máte doma veľký melón a už vás prestáva baviť jesť ho klasicky nakrájaný, pripravte si z neho jednoduchý, zdravý a chutný sorbet. Táto pochúťka vám dovolí vychutnať si melónovú chuť v trochu inej, sviežejšej podobe.
Domáci melónový sorbet – recept krok za krokom
Potrebujete:
-
500 g červenej dužiny vodného melóna
-
6 lyžičiek kvalitného trstinového cukru (alebo brezového cukru xylitolu pre ešte zdravšiu verziu)
-
1 lyžičku najemno nastrúhanej citrónovej kôry (ideálne z bio citróna)
-
120 ml teplej vody
Postup prípravy:
-
Príprava cukrového sirupu: V malom hrnci zmiešajte cukor s nastrúhanou citrónovou kôrou a zalejte pripravenou teplou vodou. Túto zmes opatrne zahrievajte na miernom ohni za občasného miešania, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup priveďte k miernemu varu, potom ho odstavte zo sporáka a nechajte dôkladne vychladnúť.
-
Príprava melónovej dužiny: Vodný melón dôkladne vydlabte a odstráňte všetky semienka, ktoré by mohli pokaziť konzistenciu sorbetu. Dužinu následne rozmixujte na hladké pyré v mixéri alebo pomocou tyčového mixéra.
-
Kombinovanie ingrediencií: Vychladený cukrový sirup vmiešajte do pripraveného melónového pyré a všetko dôkladne premiešajte. Následne túto hotovú zmes nalejte do vhodných mraziacich nádob (napríklad plastových či silikónových misiek alebo formičiek na nanuky).
-
Mrazenie a premiešavanie: Melónový sorbet vložte do mrazničky a každých približne 15 minút ho dôkladne premiešajte vidličkou alebo lyžicou, aby vznikla jemná, krémová konzistencia a zabránili ste tvorbe veľkých ľadových kryštálikov. Celý proces trvá asi hodinu až dve, kým sorbet nestuhne podľa vašich predstáv.
-
Servírovanie: Pred samotným podávaním vyberte sorbet približne 10 minút vopred z mrazničky. Vďaka tomu získa ideálnu konzistenciu a bude sa ľahšie naberať. Pri servírovaní ho môžete ozdobiť čerstvým lístkom mäty alebo medovky, prípadne aj drobnými kúskami čerstvého ovocia.
Tipy na záver:
-
Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte do sorbetu pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy alebo limetky.
-
Ak máte radi experimentovanie, skúste do melónového sorbetu pridať aj trochu čerstvého zázvoru, ktorý vytvorí príjemnú pikantnosť a zvýrazní celkovú chuť sorbetu.
Dobrú chuť a krásne osvieženie počas horúcich letných dní!