Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mikrovlnná rúra ako rýchly a úsporný pomocník v kuchyni: Viete, čo všetko v nej dokážete pripraviť?

V mikrovlnke pripravíte plnohodnotné jedlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
V mikrovlnke pripravíte plnohodnotné jedlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Mikrovlnná rúra už dávno nie je len obyčajný spotrebič na rýchly ohrev zvyškov z obeda. Čoraz viac ľudí ju využíva ako plnohodnotného pomocníka na prípravu rôznych jedál – od zeleniny až po ryby. V čase, keď si stále viac domácností uvedomuje potrebu šetrenia energiami, sa mikrovlnka stáva skutočným pokladom.

Úspora času aj peňazí

Jednou z hlavných výhod mikrovlnnej rúry je rýchlosť. V porovnaní s klasickou rúrou alebo sporákom dokáže pokrm spracovať za zlomok času, čo znamená nižšiu spotrebu elektrickej energie a zároveň menej stráveného času v kuchyni. Navyše jedlá pripravené týmto spôsobom nestrácajú svoju šťavnatosť ani chuť a zachovávajú si viac výživných látok, pretože neprechádzajú dlhodobým a intenzívnym varením.

Veľkým plusom je aj fakt, že pri mikrovlnnom varení nie je potrebné pridávať toľko tuku – a to je ideálne nielen pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, ale aj pre ľudí trpiacich zvýšenou hladinou cholesterolu.

Základom úspechu je správne nádobie

Ak chcete z mikrovlnky vyťažiť maximum, nezaobídete sa bez kvalitného a vhodného riadu. Ten musí byť vyrobený z materiálu, ktorý je odolný voči teplotám od -25 °C až do 100 °C, a nesmie uvoľňovať škodlivé látky. Ideálne sú špeciálne plastové misky, dózy či parné nádoby určené priamo do mikrovlnnej rúry – takéto kúsky nájdete v predajniach s domácimi potrebami.

S týmto vybavením sa môžete pustiť do prípravy rôznych jednoduchých, ale chutných jedál. Tu je niekoľko inšpirácií, ako ich zvládnuť rýchlo, bez zbytočného neporiadku a so zachovaním všetkých dôležitých živín.

Chrumkavý karfiol a brokolica

Rozdeľte karfiol na malé ružičky, vložte ich do parnej nádoby tak, aby stonky smerovali do stredu. Zapnite rúru na 5 až 6 minút. Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj brokolicu. Aby zelenina zostala krásne chrumkavá, nezabudnite pred varením pootvoriť ventil na viečku nádoby. Po uvarení môžete karfiol či brokolicu posypať syrom, zaliať holandskou omáčkou alebo podávať ako prílohu k mäsu.

Lahodná dusená kapusta

Hlávku kapusty umyte, nakrájajte na tenké pásiky a pridajte dve lyžice vody. Biela kapusta bude hotová za približne 8 minút, červená si vyžiada ešte dve minúty navyše. Aby sa kapusta uvarila rovnomerne, občas ju počas varenia premiešajte.

Baby karotka či klasická mrkva

Malé mrkvičky nemusíte ani krájať – stačí ich vložiť celé do nádoby. Väčšiu mrkvu však radšej nakrájajte na kolieska a poduste vo 2 až 3 lyžiciach vody. Použite pokrievku a počas varenia (cca 8 minút) občas premiešajte. Po skončení nechajte zeleninu ešte chvíľku dôjsť – výsledok vás prekvapí.

Zemiaky za pár minút

Olúpané a vidličkou popichané zemiaky zabaľte do papierovej utierky a poukladajte ich po obvode nádoby bez pokrievky. Varíte ich 10 minút, pričom v polovici času ich obráťte. Potom nechajte odstáť ešte 5 minút a môžete servírovať – vcelku alebo nakrájané.

Čo s šošovicou?

Uvarenie strukovín býva časovo náročné, no mikrovlnka to zvládne rýchlejšie. Šošovicu najprv prepláchnite, vložte do tepelne odolnej nádoby a zalejte vriacou vodou. Varte približne 20 minút a v prípade potreby predĺžte o pár minút, ak je ešte tvrdá.

Hrach a fazuľa – silná dvojka

Tieto strukoviny si vyžadujú podobný postup. Pred varením ich namočte, potom vložte do nádoby, zalejte horúcou vodou a varte približne pol hodiny. Počas varenia občas premiešajte. Ak budú po 30 minútach ešte tvrdé, nechajte ich ešte 5 minút dôjsť.

Cestoviny bez hrnca

Ak máte chuť na rýchle penne, špagety alebo kolienka (cca 250 g), nasypte ich do vhodnej nádoby a zalejte vriacou vodou tak, aby boli celé ponorené. Pridajte trochu soli, kvapku oleja a varte približne 4 minúty. Potom nechajte ešte 4 minúty odstáť a sceďte. Hotové cestoviny môžete hneď podávať – samostatne alebo ako prílohu.

Rýchla ryba na pare

Aj ryba sa dá pripraviť v mikrovlnke rýchlo a chutne. Filety alebo celé menšie ryby ako pstruh či pražma vložte do parnej nádoby kožou nadol, zakvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a pridajte bylinky podľa chuti. Pred varením nezabudnite povoliť ventil. Rybka bude hotová už za 2 minúty a ideálne chutí so zeleninou alebo ľahkou prílohou.

Záver: Efektívnosť, ktorú ocení každá domácnosť

Mikrovlnná rúra je v súčasnosti viac než len obyčajný ohrevný spotrebič. Ponúka rýchlosť, jednoduchosť, úsporu energie aj zachovanie kvality jedla. Ak ste si doteraz mysleli, že sa v nej dá len zohrievať jedlo, možno vás tieto praktické tipy presvedčili, že sa oplatí dať mikrovlnke šancu aj pri každodennom varení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.