Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mimoriadne jemná žemľová knedľa podľa Pohlreicha: Recept, ktorý sa podarí každému

Žemľová knedľa podľa Pohlreicha
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žemľová knedľa podľa Pohlreicha Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak chceš na nedeľný obed servírovať jedlo, ktoré pôsobí domácky a zároveň trochu slávnostne, žemľová knedľa je presne to, čo na tanieri zažiari. A ak chceš mať istotu, že sa ti vydarí aj bez dlhoročných skúseností v kuchyni, môžeš sa spoľahnúť na postup známeho šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Jeho recept je jednoduchý, prehľadný a výsledok je jemný, vzdušný a mimoriadne chutný.

Knedle patria k jedlám, ktoré si ľudia v našich končinách obľúbili už dávno. Hodia sa k hustým omáčkam, k poctivému gulášu, ale aj k pečenému mäsu či tradičnej kombinácii kačka a kapusta. A najlepšie na tom je, že domáca knedľa chutí vždy lepšie ako tá kupovaná – je mäkšia, nadýchanejšia a má presne takú konzistenciu, akú si človek želá.

Trochu histórie: od mäsových guličiek až po dnešné knedle

Možno to prekvapí, no korene knedlí siahajú až do staroveku. Pôvodná podoba však vôbec nepripomínala súčasné žemľové či karlovarské knedle. Kedysi išlo o malé vyprážané guľôčky alebo podlhovasté šišky z mletého mäsa. Až v 17. storočí sa do prípravy začala pridávať múka a knedle sa začali piecť.

O niekoľko generácií neskôr sa jedlo stalo natoľko populárne, že sa z neho vytvorili desiatky variantov s rôznymi náplňami a tvarmi. U nás sa najčastejšie stretávame s podlhovastými valcovitými knedľami, v Nemecku sú typické guľaté knedle a Rakúsko má zasa svoje noky. Podobnosť medzi karlovarskou a tirolskou verziou pritom nie je náhoda – kuchyne týchto regiónov sa po stáročia vzájomne ovplyvňovali.

Ako pripraviť Pohlreichovu mimoriadne jemnú žemľovú knedľu

Suroviny:

  • 250 g toastového chleba

  • 100 ml mlieka

  • 1 hrnček nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

  • 3 čerstvé žĺtky

  • štipka soli

  • 1 lyžica rozpusteného masla

  • 3 bielky vyšľahané na tuhý sneh

Postup:

1. Príprava pečiva
Toastový chlieb nakrájaj na malé rovnomerné kocky približne 1 × 1 cm. To zabezpečí, že sa knedľa bude variť rovnomerne a cesto bude mať peknú štruktúru.

2. Zmäkčenie mliekom
Kocky zalej mliekom a nechaj ich chvíľu postáť, aby nasiakli tekutinu a zmäkli.

3. Dochutenie a spojenie surovín
Primiešaj petržlenovú vňať, žĺtky, maslo a soľ. Všetko premiešaj tak, aby sa suroviny spojili do jednoliatej hmoty.

4. Sneh z bielkov
Vyšľahaj pevný sneh a jemne ho zapracuj do cesta. Práve sneh dodáva knedli ľahkosť a jemnosť.

5. Tvarovanie
Cesto rozdeľ na dve časti. Na pomúčenej doske vytvaruj dva valce.

6. Parenie
Každý valec pevne zabaľ do potravinovej fólie a na viacerých miestach ju prepichni vidličkou, aby mohla unikať para. V parnom hrnci alebo na klasickom sitku nad vriacou vodou par knedle približne 20 minút.

7. Dokončenie
Po uvarení odstráň fóliu, knedle nakrájaj a podávaj k obľúbenej omáčke či mäsu.
Ak máš radšej guľaté knedle, môžeš tvarovať aj menšie porcie.

Máš doma staršie pečivo? Využiješ ho na knedle

Knedle môžeš pripravovať nielen z čerstvého, ale aj zo staršieho pečiva. Keď ti doma zostanú rožky, bagety alebo chlieb, nakrájaj ich na kocky a nechaj pár dní preschnúť. Takto pripravené kocky môžeš skladovať dlhodobo, podobne ako strúhanku. Vďaka tomu máš pri varení knedlí vždy po ruke základnú surovinu.

Malý trik, ktorý výrazne zlepší chuť

Ak chceš knedli dodať ešte lepšiu vôňu a výraznejšiu chuť, kocky pečiva pred zaliatím mliekom krátko opraž na troche masla. Stanú sa chrumkavejšie a celé cesto bude pôsobiť bohatšie a aromatickejšie. Základné cesto môžeš navyše ochutiť rôznymi bylinkami či koreninami – skvelo sa hodí napríklad muškátový oriešok alebo pažítka.

Ako pripravuje Pohlreich jemnú karlovarskú knedľu

Karlovarská knedľa je obľúbená najmä vďaka svojej nadýchanej konzistencii a elegantnému vzhľadu. Pohlreichov recept sa drží tradičného postupu, no je presný a veľmi spoľahlivý.

Suroviny:

  • 70 g masla

  • štipka soli

  • 6 čerstvých žĺtkov

  • ½ litra mlieka

  • 560 g polohrubej múky

  • 20 g opečených kociek pečiva

  • sneh zo 6 bielkov

Postup:

1. Maslový základ
Maslo so soľou vyšľahaj do peny.

2. Pridávanie žĺtkov
Postupne pridávaj žĺtky – vždy jeden, aby zostala hmota pekne hladká.

3. Mlieko a múka
Po lyžiciach primiešavaj mlieko aj múku, kým nevznikne jednoliate cesto.

4. Pečivo a sneh
Do cesta pridaj opečené pečivo a nakoniec aj tuhý sneh. Jemne premiešaj.

5. Tvarovanie a balenie
Knedľu zabaľ do navlhčenej utierky potretej maslom. Utierku na koncoch pevne zaviaž a v strede ju previaž len ľahko, aby cesto držalo tvar.

6. Varenie
Knedľu vlož do vriacej osolenej vody a var 15 minút. Potom uvoľni stredné zaviazanie a var ďalších 15 minút.

7. Krájanie niťou
Uvarenú knedľu rozbaľ a nakrájaj – najlepšie tenkou niťou, aby sa kraj nezošúchal.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.