Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou

Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou Foto: depositphotos.com
reklama:

S prvými úlovkami z lesa prichádza ideálny čas na rýchle jedlá z čerstvých húb. Ak máte chuť na niečo výnimočné, skúste prekvapivú kombináciu – mleté mäso so smotanovou hubovou omáčkou. Nečakané spojenie, ktoré prekvapí výraznou chuťou aj jednoduchou prípravou.

Čerstvé huby? Najlepšie z lesa, ale postačia aj šampiňóny

Huby sú základom mnohých klasických jedál, no v smotanovej omáčke dostávajú nový rozmer. Hríby dodajú výraznosť, kuriatka jemnú štipľavosť a holubinky zasa jemnosť. Keď nemáte po ruke lesné úlovky, postačí aj obyčajný šampiňón – je dostupný celoročne a chuťou nesklame.

Smetana na viacero spôsobov

Omáčka môže byť ľahká alebo výrazne krémová – podľa toho, aký druh smotany použijete. Na jemnejší variant siahnite po smotane na varenie, hustejšiu a bohatšiu konzistenciu dosiahnete pomocou smotany na šľahanie. A ak máte radi sviežejšie chute, pokojne pridajte kyslú smotanu – dodá jedlu jemnú kyselkavosť.

Mleté mäso – univerzálna surovina, ktorá nikdy nesklame

Mleté mäso má v domácnostiach svoje pevné miesto – rýchlo sa pripravuje, cenovo je dostupné a dokáže sa prispôsobiť množstvu receptov. Na tento konkrétny pokrm je ideálny mix hovädzieho a bravčového mäsa, ktorý nájdete v každom supermarkete. Z neho vytvoríte šťavnaté fašírky, ktoré budú základom celého jedla.

Čo budete potrebovať?

Zoznam surovín:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie + bravčové)

  • 250 g čerstvých húb

  • 1 cibuľa

  • 1 vajce

  • 1 staršia žemľa

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL mlieka

  • 3 PL hladkej múky

  • strúhanka podľa potreby

  • šťava z polovice citróna

  • 3 bobkové listy

  • celé čierne korenie (6 ks)

  • nové korenie (3 ks)

  • štipka sušeného tymianu

  • štipka drvenej rasce

  • olej, voda, soľ, čierne mleté korenie

Postup krok za krokom:

  1. Základ fašírok
    Žemľu nakrájajte na kúsky, zalejte mliekom a nechajte zmäknúť. Potom ju jemne vytlačte. Pridajte k mletému mäsu spolu s vajíčkom, osoľte, okoreňte a vymiešajte do kompaktnej hmoty. Ak je zmes príliš riedka, prisypte strúhanku.

  2. Formovanie a opekanie
    Z mäsovej zmesi vytvarujte placky, ktoré obaľte v múke a na rozpálenom oleji ich z oboch strán opečte do zlatista. Odložte bokom.

  3. Základ omáčky
    Na výpeku z mäsa orestujte cibuľu pokrájanú na drobno. Keď zosklovatie, podlejte troškou vody, vráťte fašírky naspäť do panvice a pridajte bobkový list, celé korenie, tymian a citrónovú šťavu. Zakryte a nechajte dusiť približne 20 minút.

  4. Príprava húb
    Medzitým si na inej panvici na troche oleja poduste nakrájané huby. Pridajte trochu rasce, osoľte, podlejte asi 2 dcl vody a nechajte ich zmäknúť.

  5. Zahustenie a dokončenie
    V miske rozmiešajte smotanu s hladkou múkou. Keď sú fašírky hotové, vyberte ich z panvice, do výpeku vlejte smotanovú zmes a varte, kým omáčka zhustne. Dôležité je miešať metličkou, aby nevznikli hrudky. Dochutite čiernym korením a prípadne ešte troškou citrónovej šťavy.

  6. Servírovanie
    Mäso prelejte omáčkou a podávajte s knedľou alebo domácimi nokmi. Výborne sa k tomu hodí aj varený zemiak.

Tip na záver

Nemáte čerstvé huby? Vyskúšajte sušené – len ich nezabudnite vopred namočiť do horúcej vody. Pri použití sterilizovaných húb ich najprv sceďte, nechajte odkvapkať a krátko opečte, aby sa stratila kyslosť z nálevu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.