Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou

Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mleté mäso v smotanovo-hubovej omáčke: rýchla pochúťka s lesnou vôňou Foto: depositphotos.com
reklama:

S prvými úlovkami z lesa prichádza ideálny čas na rýchle jedlá z čerstvých húb. Ak máte chuť na niečo výnimočné, skúste prekvapivú kombináciu – mleté mäso so smotanovou hubovou omáčkou. Nečakané spojenie, ktoré prekvapí výraznou chuťou aj jednoduchou prípravou.

Čerstvé huby? Najlepšie z lesa, ale postačia aj šampiňóny

Huby sú základom mnohých klasických jedál, no v smotanovej omáčke dostávajú nový rozmer. Hríby dodajú výraznosť, kuriatka jemnú štipľavosť a holubinky zasa jemnosť. Keď nemáte po ruke lesné úlovky, postačí aj obyčajný šampiňón – je dostupný celoročne a chuťou nesklame.

Smetana na viacero spôsobov

Omáčka môže byť ľahká alebo výrazne krémová – podľa toho, aký druh smotany použijete. Na jemnejší variant siahnite po smotane na varenie, hustejšiu a bohatšiu konzistenciu dosiahnete pomocou smotany na šľahanie. A ak máte radi sviežejšie chute, pokojne pridajte kyslú smotanu – dodá jedlu jemnú kyselkavosť.

Mleté mäso – univerzálna surovina, ktorá nikdy nesklame

Mleté mäso má v domácnostiach svoje pevné miesto – rýchlo sa pripravuje, cenovo je dostupné a dokáže sa prispôsobiť množstvu receptov. Na tento konkrétny pokrm je ideálny mix hovädzieho a bravčového mäsa, ktorý nájdete v každom supermarkete. Z neho vytvoríte šťavnaté fašírky, ktoré budú základom celého jedla.

Čo budete potrebovať?

Zoznam surovín:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie + bravčové)

  • 250 g čerstvých húb

  • 1 cibuľa

  • 1 vajce

  • 1 staršia žemľa

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL mlieka

  • 3 PL hladkej múky

  • strúhanka podľa potreby

  • šťava z polovice citróna

  • 3 bobkové listy

  • celé čierne korenie (6 ks)

  • nové korenie (3 ks)

  • štipka sušeného tymianu

  • štipka drvenej rasce

  • olej, voda, soľ, čierne mleté korenie

Postup krok za krokom:

  1. Základ fašírok
    Žemľu nakrájajte na kúsky, zalejte mliekom a nechajte zmäknúť. Potom ju jemne vytlačte. Pridajte k mletému mäsu spolu s vajíčkom, osoľte, okoreňte a vymiešajte do kompaktnej hmoty. Ak je zmes príliš riedka, prisypte strúhanku.

  2. Formovanie a opekanie
    Z mäsovej zmesi vytvarujte placky, ktoré obaľte v múke a na rozpálenom oleji ich z oboch strán opečte do zlatista. Odložte bokom.

  3. Základ omáčky
    Na výpeku z mäsa orestujte cibuľu pokrájanú na drobno. Keď zosklovatie, podlejte troškou vody, vráťte fašírky naspäť do panvice a pridajte bobkový list, celé korenie, tymian a citrónovú šťavu. Zakryte a nechajte dusiť približne 20 minút.

  4. Príprava húb
    Medzitým si na inej panvici na troche oleja poduste nakrájané huby. Pridajte trochu rasce, osoľte, podlejte asi 2 dcl vody a nechajte ich zmäknúť.

  5. Zahustenie a dokončenie
    V miske rozmiešajte smotanu s hladkou múkou. Keď sú fašírky hotové, vyberte ich z panvice, do výpeku vlejte smotanovú zmes a varte, kým omáčka zhustne. Dôležité je miešať metličkou, aby nevznikli hrudky. Dochutite čiernym korením a prípadne ešte troškou citrónovej šťavy.

  6. Servírovanie
    Mäso prelejte omáčkou a podávajte s knedľou alebo domácimi nokmi. Výborne sa k tomu hodí aj varený zemiak.

Tip na záver

Nemáte čerstvé huby? Vyskúšajte sušené – len ich nezabudnite vopred namočiť do horúcej vody. Pri použití sterilizovaných húb ich najprv sceďte, nechajte odkvapkať a krátko opečte, aby sa stratila kyslosť z nálevu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.