- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mleté mäso v teplovzdušnej fritéze je najnovším kulinárskym hitom. Takto pripravíte chutný mletý rezeň bez gramu tuku
Mleté mäso v teplovzdušnej fritéze je najnovším kulinárskym hitom. Takto pripravíte chutný mletý rezeň bez gramu tuku
Príprava jedla pomocou vzduchovej fritézy je dokonalým riešením, ak si chcete pripraviť jednoduchú a rýchlu večeru.
Takto pripravené mleté mäso bude chutné, zdravé a menej kalorické ako tradičné rezne vyprážané na panvici. Určite uspokojí dospelých aj deti (aj tých najnáročnejších jedákov). Fašírky sú vnútri šťavnaté a zvonku chrumkavé.
Vzduchová fritéza je zariadenie, ktoré si získalo srdcia mnohých ľudí, ktorí hľadajú rýchle, jednoduché a zároveň zdravé recepty.
Vďaka nej si môžete pripraviť svoje obľúbené jedlá znížením množstva tuku, ktorý zvyčajne používate na vyprážanie. Jedným z takýchto jedál, ktoré si získavajú na popularite, sú mleté rezne – lahodné, zvonka chrumkavé a zvnútra šťavnaté.
Prečo sa oplatí pripravovať mleté mäso na vzduchovej fritéze?
Mleté rezne sú klasikou každej kuchyne, ale ich tradičná verzia, vyprážaná, je často dosť tučná a kalorická. Vzduchová fritéza, teda beztuková fritéza, umožňuje pripravovať mäso spôsobom, ktorý minimalizuje množstvo tuku pri zachovaní šťavnatosti a chuti pokrmu.
Prístroj využíva horúci vzduch na rýchle „vyprážanie“, vďaka čomu budú fašírky zvonku jemne chrumkavé a zároveň mäkké zvnútra. Vďaka teplovzdušnej technológii jedlá pripravované vo fritéze obsahujú malé množstvo tuku, vďaka čomu sú oveľa zdravšie ako tradične vyprážané jedlá.
Recept na jednoduché mleté mäso pomocou vzduchovej fritézy
Príprava rezňov pomocou vzduchovej fritézy je rýchla a nevyžaduje veľa zložitých prísad. Môžete ich tvarovať ako klasické hamburgery alebo fašírky a podávať na mnoho spôsobov. Skvele poslúžia napríklad zemiaky alebo cestoviny so zamatovou omáčkou.
Vzduchová fritéza nevyžaduje žiadne množstvo tuku, ale ak chcete, aby boli rezne šťavnatejšie, môžete do plnky pridať trochu olivového oleja alebo masla . Ak ich chcete mať chrumkavé, môžete ich pred pečením zľahka obaliť v strúhanke.
Ingrediencie:
-
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, hydinové alebo zmes),
- vajce,
- pol hrnčeka strúhanky,
- stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie a obľúbené korenie,
- nastriekajte olej (na jemné postriekanie koša vzduchovej fritézy).
Spôsob prípravy:
-
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno . V miske zmiešame mleté mäso, vajce, strúhanku, cibuľu, cesnak a korenie.
- Dôkladne premiešame, kým sa suroviny nespoja.
- Z pripravenej hmoty tvarujte rezne alebo mäsové guľky vami preferovanej veľkosti.
- Pamätajte, že by mali byť o niečo menšie ako štandardné fašírky , pretože vzduchová fritéza ich „vypraží“ rovnomerne a môžu mierne narásť.
- Fritovací košík postriekajte malým množstvom oleja , aby mali kotlety šancu mierne zhnednúť.
- Vložte kotlety do košíka a uistite sa, že nie sú na sebe, aby sa ku každému z nich dostal horúci vzduch a rovnomerne ich opražil.
- Nastavíme teplotu na 180°C a fašírky pečieme asi 12-15 minút. Po uplynutí polovice času ich otočte, aby sa z oboch strán rovnomerne opiekli.
- Po upečení ich poukladáme na tanier a podávame s obľúbenými prílohami..