Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mliečne výrobky a ich miesto v strave: Ako ich jesť správne

Mliečne výrobky a ich miesto v strave: Ako ich jesť správne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mliečne výrobky a ich miesto v strave: Ako ich jesť správne Foto: depositphotos.com
reklama:

Mlieko a produkty z neho patria k potravinám, ktoré bežne konzumujeme odmalička. No vieme ich skutočne zaradiť do jedálnička tak, aby nám priniesli úžitok a nezaťažovali trávenie?

Mlieko – potravina, nie iba nápoj

Hoci ho zvykneme označovať za nápoj, mlieko je v skutočnosti komplexná potravina. Pre bábätká je prirodzeným zdrojom výživy – ich tráviaci trakt má dostatok enzýmov potrebných na jeho rozklad. U dospelých sa však tvorba týchto enzýmov znižuje, a preto mliečne bielkoviny v žalúdku často vytvárajú hutné zrazeniny, ktoré sa trávia ťažšie.

Prečo piť mlieko samostatne

Na spracovanie čistého mlieka si organizmus vystačí lepšie, než keď sa mieša s inými potravinami. Po hodine trávenia je rozložená zhruba tretina mlieka, no ak k nemu pridáme ovocie či iné suroviny, tráviaci proces sa predĺži a skomplikuje. Dokonca aj jednoduché kaše uvarené vo vode sú ľahšie stráviteľné než tie, ktoré obsahujú mlieko.

Odborníci preto odporúčajú piť mlieko samostatne – nie v kombinácii s mäsom, rybou alebo pečivom. Nevhodné spojenia totiž môžu viac uškodiť než prospieť.

Mlieko si môžeme vychutnať studené i teplé. Je základom mnohých zimných nápojov, či už ide o kávu s mliekom alebo rôzne punče s pridaným medom a škoricou. Pred spaním zas funguje ako prirodzený „ukľudňujúci prostriedok“ – najmä ak doň pridáme med alebo štipku korenín, ako je šafran, fenikel či harmanček. Zaujímavou variáciou je aj spojenie mlieka s odvarom zo šípok.

Kefír a jogurt – ľahšia cesta k živinám

Fermentované výrobky ako kefír či jogurt sú pre žalúdok výrazne prijateľnejšie než obyčajné mlieko. Vďaka živým kultúram sa trávia rýchlejšie – zatiaľ čo mlieko sa po hodine rozloží len na tretinu, kefír je v tom čase spracovaný takmer celý.

To znamená, že minerály, vitamíny a stopové prvky sa uvoľnia a vstrebajú podstatne skôr. Navyše, prídavky v podobe ovocia či obilnín sú pri kefíre a jogurte nielen vhodné, ale dokonca podporujú ich účinky. V letných dňoch je studený kefír osviežujúcou desiatou, v zime príjemne zasýti aj jogurt s prídavkom semien či ovocia.

Tvaroh – viac než len zdroj vápnika

O tom, že tvaroh obsahuje veľa vápnika, počul asi každý. Menej známe je, že sa trávi pomerne rýchlo – približne do dvoch hodín. V spojení s tukmi a sacharidmi sa tento proces spomalí, no keď sa kombinuje s bielkovinami a vitamínom D, rýchlosť trávenia sa dokonca zvýši.

Tvaroh sa dá obohatiť o množstvo prísad – od čerstvého ovocia, bobúľ a zeleniny až po orechy či sušené plody. V lete je obľúbený ako studený dezert, zatiaľ čo v zime sa často objavuje v teplých receptoch, ako sú zapekané rezance alebo palacinky plnené tvarohom. Pre svoje vlastnosti je považovaný aj za výbornú súčasť diétnych jedálničkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.