- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mocca kolieska alebo moka oválky: Obľúbené kávové vianočné pečivo našich babičiek
Mocca kolieska alebo moka oválky: Obľúbené kávové vianočné pečivo našich babičiek
Milujete kávu? V tom prípade si obľúbite aj mocca kolieska alebo moka oválky, ktoré piekli na Vianoce už naše babičky a prababičky. Toto kávové vianočné pečivo zo sviatočne prestretých tabúľ postupom času vymizlo. Ale na druhú stranu, prečo si ho znova nepripomenúť? Má totiž skvelú chuť.
Suroviny na mocca kolieska alebo moka oválky
400 gramov hladkej múky
140 gramov práškového cukru
280 gramov zmäknutého masla
1 celé vajcia
80 gramov mletých vlašských orechov
1 čajová lyžička kvalitnej mletej kávy
štipka mletej škorice
pol čajovej lyžičky kvalitného kakaa
Príprava moka koliesok (mocca oválov) krok za krokom
1. Z vyššie uvedených ingrediencií vypracujte cesto, ktoré nechajte na 20 minút odpočinúť v chladničke.
2. Kávové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho pomocou formičiek tvary. A to najlepšie kolieska alebo oválky so zubatým alebo hladkým okrajom.
3. Mocca kolieska alebo oválky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte do ružova v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia zhruba 10 minút.
Tipy, ako zdobiť mocca kolieska (moka oválky)
Po vychladnutí k sebe jednotlivé tvary kávových vianočných cukroviniek zlepujte nutelou. Na dozdobenie mocca koliesok alebo moka oválov môžete použiť čokoládovú polevu a dať hore polovicu lieskového orieška či urobiť kľucihákový vzor bielou polevou. Na mocca vianočných pečivach krásne vyzerá aj poleva vymiešaná z bielkov a práškového cukru, na ktorú následne čokoládovou polevou v sáčku napíšete písmeno “M”.