- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mrazená jogurtová torta
Mrazená jogurtová torta
Inak si môžete kúpiť sáčok mrazenej zmesi bobuľového ovocia, pridať mango,
kiwi a osviežiť sa ovocnou mrazenou tortou.
Je bez múky a bez smotany s minimom cukru.
Buď pochálené leto!!!
Osviežte sa ovocnou jogurtovou pochúťkou
Teploty na teplomere indikujú leto a ich stálosť nás presviedča o tom,
že máme naozaj horúci štart do tohtoročnej letnej sezóny.
A tak možno skôr, než obvykle začneme premýšľať nad tým,
ako sa schladiť a osviežiť a súčasne aj ako prispôsobiť náš jedálniček teplému počasiu.
O vaše schladenie sa postará mrazený ovocný koláč z jogurtu,
takže maškrtíme bez múky a s minimom cukru.
A recept navyše má nepopierateľnú výhodu:
ak máte v mrazničke ovocia ešte z minuloročnej úrody je na čase ho spotrebovať.
Počítajte s časom na mrazenie
Príprava jogurtovej torty je veľmi jednoduchá,
len si naplánujte jeho prípravu, kedy budete doma v blízkosti vašej mrazničky.
Nielen preto, že je potrebný pre základ torty sáčok mrazeného ovocia,
ale aj preto, že každú vrstvu torty je potrebné zamraziť,
aby nám urobila dúhový efekt vrstiev podľa použitého ovocia.
Ovocie zvoľte podľa farieb i chutí
Pre základ možno použiť akékoľvek mrazené ovocie,
pre chuť, ale aj preto aby sa torta aj páčila je dobré použiť zmes čučoriedok,
jahôd, malín a červeného i čiernych ríbezlí, ktoré krásne vyniknú svoju sýtou farbou.
Svojim červeným odtieňom krásne tortu oživia.
Pre ďalšie vrstvy vyberte mango a kiwi pre chuťové i farebné odlíšenie.
Všetko dohromady spojí biely jogurt najlepšie gréckeho štýlu.
Cukor áno, alebo nie?
Cukor pridávajte po lyžiciach k rozmixovanému ovociu,
a tu sa nechajte uniesť vašej predstave o tom,
ako má byť torta sladká, čo môže byť pri jednotlivých druhov ovocia a vrstiev odlišné.
Úplne bez cukru skôr neodporúčam,
ovocie môže byť kyslé a vždy ide o kompromis medzi chuťou a použitým cukrom.
A ak v tomto prípade nemáte v torte tuk (teda len v jogurte) ani múku,
pokojne cukor pridajte, nech vám mrazená pochúťka chutí,
a o to tu predsa predovšetkým ide.
Dokonca odporúčam, aby ste prvú vrstvu v tortovej forme,
teda celé mrazené bobuľové ovocie zasypali dvoma lyžicami cukru,
ak použijete napríklad ríbezle alebo černice a maliny, ovocí vylepší chuť.
Ďalšie vrstvy sú už mixované s jogurtom, takže vždy ochutnávajte a cukor pridávajte podľa vašej chuti.
Servírujte len mierne rozmrazené
Pred servírovaním nechajte aspoň 15 – 20 minút torte čas, aby povolila,
teda aby sa dala pohodlne krájať a predovšetkým preto aby ste ju najskôr mohli vybrať z tortovej formy,
teda použite formu s odnímateľným dnom a so sponou.
Nezabudnite tortu ozdobiť a to buď opäť mrazeným ovocím,
ktoré vám samé o sebe tortu osvieži mrazivým závojom alebo zdobte sezónnym čerstvým ovocím.
Pridajte nejaký zaujímavý druh mäty, napríklad jablkovú alebo čokoládovou.
Všetko je dovolené a záleží len na vašej fantázii.
Ideálne tortu ako osviežujúci dezert na letné slávnosti, nestačíte ani roztopiť.
Mrazená ovocná jogurtová torta
- 500 g mrazeného bobuľovitého ovocia (černice, čierne a červené ríbezle, čučoriedky, jahody)
- 3 veľké zrelé manga
- 8 kusov kiwi (asi 500 g)
- 700 g bieleho jogurtu, najlepšie gréckeho typu
- 6-10 lyžíc cukru alebo umelého sladidla
- tortová forma o veľkosti 20 cm
Najskôr si pripravíme tortovú formu s odnímateľným dnom.
Vezmeme asi polovicu mrazeného ovocia a položíme ho na dno tortovej formy,
aby bolo zaplnené, ak je ovocie kyslejšie, jemne posypte 2 lyžicami cukru.
Zvyšok mrazeného ovocia dáme do elektrického mixéra,
pridáme 3 lyžice cukru a 300 g jogurtu a všetko rozmixujeme.
Zmesou polejeme mrazené ovocie vo forme, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do mrazničky na 1 až 1,5 hodiny.
Medzitým si olúpeme a nakrájame na väčšie kusy zrelé manga a rozmixujeme ich s 2 lyžicami cukru a 200 g jogurtu.
Tortu po hodine a pol vyberieme z mrazničky,
polejeme ho mangovou zmesou s jogurtom a cukrom a dáme opäť do mrazničky na rovnakú dobu zamraziť.
Teraz si olúpeme kiwi, odstránime tvrdú stopku a rozmixujeme so zvyškom jogurtu a 2 lyžicami cukru.
Kiwi zmesou doplníme poslednú vrstvu odpočinutej mrazenej torty,
opäť prikryjeme fóliou a dáme mraziť na ďalšie 2 hodiny,
prípadne dlhšie alebo cez noc.
Pred podávaním tortu vyberieme z mrazničky na tanier a necháme 15-20 minút stáť,
aby sa dal dobre krájať.
Ozdobíme mrazeným ovocím alebo čerstvými malinami, čučoriedkami a jahodami a pridáme jablčnú mätu na ozdobu.
Deťom sa zavďačíte aj dozdobením a dochutením šľahačkou, prípadne polejte ovocnou omáčkou.