- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mrazíte jedlo do zásoby? Dajte si pozor na týchto 5 najčastejších chýb
Mrazíte jedlo do zásoby? Dajte si pozor na týchto 5 najčastejších chýb
Mraznička je úžasný pomocník proti plytvaniu, môžeme do nej uložiť čerstvé mäso, prebytky ovocnej a zeleninovej úrody i hotové jedlá. Napriek tomu sa v skladovaní často chybuje, čo ovplyvňuje nielen kvalitu, ale aj zdravotnú nezávadnosť potravín. Na čo si dať pozor?
1) Zle zvolené obaly
Vzduch je nepriateľ mrazenia a pri ukladaní zásob treba na to myslieť. Zle zabalené potraviny strácajú farbu, chuť, výživné látky, postupne vysychajú a mení sa ich konzistencia. Aromatické potraviny navyše môžu ovplyvniť chuť ďalších surovín, ktoré máte v mrazničke.
Skvelou pomôckou je vákuovačka, ale dá sa to zvládnuť aj bez nej. Na uskladnenie potravín využívajte vhodné krabičky s kvalitným viečkom, ktoré k nádobe naozaj dobre priľne.
Praktické sú aj pevné plastové vrecká so zipsovým zatváraním – počas balenia surovín sa snažte z nich vytlačiť čo najviac vzduchu. Ušetríte miesto a zachováte kvalitu.
Vo videu nájdete množstvo praktických tipov, vďaka ktorým si potraviny v mrazničke zachovajú kvalitu. Pozrite sa:
2) Chýbajúce popisky
Aj keď je to práca navyše, oplatí sa označiť si názov suroviny a dátum, kedy jedlo alebo surovinu do mrazničky ukladáte. V opačnom prípade hrozí, že si budete prezerať päť podobných balíčkov mäsa a nebudete vedieť, ktorý je v mrazničke najdlhšie, prípadne či na vás po rozmrazení vykukne bravčová krkovica, alebo pliecko.
3) Zbytočné otáľanie
Čím skôr surovinu zamrazíte, tým lepšie. Platí to najmä o mäse – určite nie je vhodné ho skladovať v chladničke a v deň spotreby ho uložiť do mrazničky. Pamätajte, že aj počas mrazenia sa stále množia nežiaduce baktérie a po rozmrazení na vás môže čakať nemilé prekvapenie v podobe pokazeného a zapáchajúceho mäsa.
Zamrazte ho ideálne ihneď po nákupe, najlepšie po menších porciách – myslite na to, že po rozmrazení sa musí čo najskôr spotrebovať a nesmie sa už znova mraziť.
4) Nevhodné potraviny
Nie každá surovina sa na mrazenie hodí. Patrí medzi ne mlieko, vajcia v škrupine (čerstvá aj varená), mäkké syry, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody a tiež potraviny s vysokým obsahom tuku, ako sú orechy, káva alebo čerstvá smotana.
Ak chcete skladovať hotové jedlá, čo najskôr po uvarení ich schlaďte a zamrazte. Na mrazenie sa ale nehodia varené cestoviny, varené zemiaky a vyprážané jedlá so strúhankou – po rozmrazení sa stanú nepožívateľnými.
5) Dlhá doba skladovania
Túto chybu niekedy urobil každý z nás. Máme pocit, že uložením do mrazničky sa potravina stáva nesmrteľnou a počká tam na nás, kým pôjdeme do dôchodku. V skutočnosti sa ale mrazením iba predĺži jej trvanlivosť as postupom času klesá jej kvalita aj zdravotná nezávadnosť.
Doba skladovania je obmedzená a líši sa podľa konkrétneho druhu:
Chudé kuracie a hovädzie mäso – 12 mesiacov
Tučné mäso – 3 mesiace
Mleté mäso – 6 mesiacov
Ovocie a zelenina – 12 mesiacov
Bylinky – 12 mesiacov
Morské ryby – 12 mesiacov
Sladkovodné ryby – 4 mesiace
Pečivo – 2 mesiace
Hotové jedlá – 2-4 mesiace
Zdroj: rozhlas.cz, www.ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz