Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkva ako hrozba? Alergia, ktorá môže prerásť do vážneho problému

Mrkva ako hrozba? Alergia, ktorá môže prerásť do vážneho problému
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrkva ako hrozba? Alergia, ktorá môže prerásť do vážneho problému Foto: depositphotos.com
reklama:

Mrkva je pre väčšinu ľudí symbolom zdravej výživy. Je sladká, chrumkavá, plná vitamínov a nájdeme ju takmer v každej kuchyni. No pre niektorých ľudí môže predstavovať skôr riziko než prospech. A hoci to znie nevinne, v určitých prípadoch môže táto zelenina vyvolať až život ohrozujúce reakcie.

Bohatá na živiny, no nie pre každého

Mrkva ponúka pestrú škálu výživných látok – obsahuje vlákninu, bielkoviny, cukry, vitamíny (napríklad C, E, skupiny B) či betakarotén, a okrem toho aj minerály ako draslík, vápnik, železo alebo fosfor. No aj napriek tomu, že ide o zdravý koreň, niektorí ľudia na ňu môžu reagovať veľmi nepríjemne.

Alergia, ktorá neostáva len pri svrbení

U citlivých osôb sa po konzumácii mrkvy môže objaviť orálny alergický syndróm – špecifická forma alergie, ktorá je často spojená s peľovou sezónou. Prejavuje sa svrbením v ústach, na jazyku či v hrdle, pocitom napätia alebo opuchom pier a krku. Niekedy sa pridá aj kašeľ, nádcha, kýchanie, vyrážky alebo dusivý pocit na hrudi. V ojedinelých, ale veľmi vážnych prípadoch môže dôjsť až k anafylaktickému šoku – prudkej reakcii imunitného systému, ktorá môže byť smrteľná, ak sa rýchlo nezasiahne.

Pozor aj na iné potraviny a rastliny

Zaujímavým faktom je, že väčšina ľudí s alergiou na mrkvu reaguje aj na iné potraviny – najčastejšie na jablká a lieskové orechy. Podobne môžu byť rizikové aj iné rastliny z čeľade mrkvovitých, ako napríklad petržlen, zeler, koriander, fenikel, paštrnák, kôpor alebo rasca. Príčinou bývajú podobné bielkoviny, aké obsahuje aj peľ brezy – preto býva táto alergia častejšia v období kvitnutia stromov.

Skrýva sa aj tam, kde by ste ju nečakali

Ak patríte medzi ľudí, ktorým mrkva spôsobuje problémy, nestačí sa jej vyhýbať len v surovej podobe. Mrkva sa bežne nachádza aj v spracovaných potravinách – omáčkach, konzervovaných polievkach, zeleninových šťavách alebo hotových jedlách. A nie je to len o jedle – extrakty z mrkvy sa môžu objaviť aj v kozmetických výrobkoch ako pleťové vody, krémy či masky. Alergická reakcia sa tak môže objaviť aj pri kontakte s pokožkou.

Ako reagovať a čím ju nahradiť

Najdôležitejšie je vyhnúť sa kontaktu s alergénom. V prípade miernejších prejavov môžu pomôcť antihistaminiká, no ak dôjde k vážnejšej reakcii – ako je opuch jazyka, problémy s dýchaním, slabosť, pokles krvného tlaku alebo strata vedomia – je nevyhnutné okamžite vyhľadať pohotovostnú pomoc.

Ak mrkvu nemôžete konzumovať, vhodnou náhradou sú napríklad sladké zemiaky alebo tvrdšie druhy tekvíc, ktoré sa dajú využiť v polievkach, pyré či pečených jedlách podobne ako mrkva.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.