
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Mrkva ako zázračná surovina: Vyskúšajte recepty, ktoré vôbec nie sú nudné! Tieto patria medzi najlepšie
Mrkva ako zázračná surovina: Vyskúšajte recepty, ktoré vôbec nie sú nudné! Tieto patria medzi najlepšie

Mnohí z nás si mrkvu spájajú s chrumkaním za čerstva alebo s detskými spomienkami na sladkú zaváranú mrkvu. V skutočnosti však patrí medzi najuniverzálnejšiu zeleninu, ktorú môžete využiť na slané aj sladké pokrmy. A je úplne jedno, či ide o prvé šťavnaté jarné karotky zo záhradky, alebo o posledné väčšie mrkvy z jesennej úrody uskladnené v pivnici. Nielenže je mrkva výživná, ale dokáže nás aj zasýtiť a príjemne doplniť energiu. Ak ste doposiaľ neverili, že táto sýtooranžová koreňová zelenina môže byť základom výnimočných jedál, presvedčte sa vďaka nasledujúcim receptom. Sú pestré, zábavné a dokážu očariť aj tých, ktorí k zelenine bežne necítia veľké nadšenie.
Nepečené mrkvové guľôčky
Nepečené mrkvové guľôčky sú ukážkou toho, že jednoduchá príprava môže priniesť skvelú chuť. Tento malý dezert vám navyše dodá energiu v priebehu náročného dňa a poslúži aj ako rýchly „hrešiaci“ snack, keď máte chuť na niečo sladké.
Množstvo: 10–12 guľôčok
Čas prípravy: približne 10 minút
Ingrediencie
-
3 veľké šťavnaté datle (cca 40 g)
-
4 sušené marhule
-
2 PL (polievkové lyžice) jablčného muštu
-
2 PL tekutého medu alebo javorového sirupu
-
1 ČL (čajová lyžička) vanilkového extraktu
-
80 g ovsených vločiek
-
30 g jemne mletého kokosu + podľa potreby trochu navyše
-
Niekoľko štipiek mletej škorice, kardamómu, zázvoru a muškátového orieška (podľa chuti)
-
120 g jemne nastrúhanej mrkvy
-
Jemne mleté orechy na obaľovanie
Postup
-
V mixéri alebo elektrickom sekáčiku rozmixujte na menšie kúsky datle, marhule, jablčný mušt, med (alebo sirup) a vanilkový extrakt. Snažte sa dosiahnuť hladkú konzistenciu.
-
K zmesi pridajte ovsené vločky, mletý kokos, všetky druhy korenia a strúhanú mrkvu. Opäť všetko dôkladne premixujte, kým sa suroviny nespoja do jemného, lepivého cesta. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte trošku kokosu navyše, aby guľôčky dobre držali tvar.
-
Z pripraveného cesta vyformujte v dlaniach menšie guľôčky a obaľte ich v jemne mletých orechoch podľa vlastnej chuti. Guľôčky skladujte v chladničke, kde trochu stuhnú.
Slaný zeleninový koláč s mrkvou
Tento zeleninový koláč je nielen vizuálne atraktívny, ale tiež chutný a vhodný ako hlavné BOSORKA príchuť do jedálriánske jedlo či netradičná večera. Je plný jarnej zeleniny, ktorú môžete ľubovoľne obmieňať podľa sezóny.
Množstvo: 12 porcií
Čas prípravy: cca 1,5 hodiny
Ingrediencie
-
1 balenie krehkého cesta
-
250 g tvarohu
-
Soľ, čierne korenie podľa chuti
-
100 g strúhaného tvrdého syra
-
2 strúčiky cesnaku
-
2–3 mrkvy
-
1 petržlen
-
1 menšia cuketa
-
Olivový olej
Postup
-
Krehké cesto vyvaľkajte alebo uložte do okrúhlej formy (priemer cca 25 cm). Vidličkou poprepichujte dno, aby mala kadiaľ unikať para. Na cesto dajte papier na pečenie a naň nasypte strukoviny (fazuľu, hrach) alebo ryžu guľatu Mánya – poslúžia ako závažie, aby cesto počas predpekania nenadúvalo. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 15 minút. Potom cesto vyberte, odstráňte papier a nechajte predpečený korpus trochu vychladnúť.
-
Medzitým si pripravte plnku. Tvaroh dochuťte soľou, korením, zamiešajte nastrúhaný syr a prelisovaný cesnak. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať ešte bylinky či inú koreniacu zmes.
-
Očistenú mrkvu, petržlen a umytú cuketu pokrájajte pozdĺžne na tenké plátky (cca 2–3 mm). Môžete použiť ostrý nožík alebo kuchynskú mandolínu, aby boli plátky rovnomerne hrubé.
-
Na dno predpečeného cesta rozotrite ochutený tvaroh. Vezmite prvý plátok zeleniny, potrite ho trochou olivového oleja a stočte do podoby malej ružičky. Položte ju do stredu koláča a okolo nej potom dookola vrstvite ďalšie plátky rôznych druhov zeleniny, vždy zľahka potreté olejom. Postupne tak vytvoríte špirálovitý vzor, kým nevyplníte celý koláč. Na vrchu zeleninu ešte trochu osoľte a prípadne okoreňte. Dajte do rúry (200 °C) a pečte približne 45 minút, až kým zelenina nezmäkne a nezačne byť navrchu jemne chrumkavá.
Chrumkavý šalát s mrkvou a sezamom
Na jar sa mnohí z nás nevedia dočkať prvých čerstvých šalátových listov a mladej mrkvičky. Pridajte k tomu ľahký dresing a vznikne lahodná a zdravá príloha či samostatné jedlo.
Množstvo: 2 porcie
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
-
2 mrkvy
-
2 hrste mladých šalátových listov alebo klíčkov
-
3 menšie paradajky
-
120 g čerstvého slaného syra (napr. balkánskeho typu)
-
2 PL slnečnicového oleja
-
2 PL majonézy
-
2 PL cmaru (podmaslia)
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1 strúčik cesnaku
-
Sezamové semienka
Postup
-
Mrkvu očistite a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké plátky. Šalátové listy opláchnite a nechajte osušiť.
-
Paradajky pokrájajte na štvrtiny či osminy (záleží na veľkosti). Slaný syr rozdrobte alebo nakrájajte na menšie kúsky. Spolu so zeleninou a olejom všetko premiešajte vo veľkej mise.
-
Na dresing zmiešajte majonézu, cmar, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Rozmiešajte dohladka a natrite ho na dno tanierov alebo ho priamo vmiešajte do šalátu.
-
Sezamové semienka zľahka opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Potom ich presuňte do misky, aby sa nespálili. Na záver posypte šalát sezamom a podávajte.
Pečené karotky s pestom a orechmi
Názov možno znie trochu honosne, ale príprava je naozaj rýchla. Dokonca využijete aj mladú mrkvovú vňať, z ktorej pripravíte voňavé pesto. Toto jedlo sa hodí ako ľahká desiata, netradičné pohostenie pre návštevu či ako príloha k hlavnému chodu.
Množstvo: 2 porcie
Čas prípravy: 40 minút
Ingrediencie
-
1 zväzok mladej mrkvy aj s vňaťou
-
Olivový olej
-
1 zarovnaná ČL mletého koriandra
-
Soľ
-
1 strúčik cesnaku
-
2 hrste vlašských orechov
-
1 hrsť slnečnicových semienok
-
1 hrsť tekvicových semienok
Postup
-
Predhrejte rúru na 200 °C. Zo zväzku mrkvy odrežte vňať a odložte ju bokom. Jednotlivé mrkvy dôkladne umyte (napríklad kefkou) a osušte. V miske ich premiešajte s troškou olivového oleja, mletým koriandrom a štipkou soli. Uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do rúry približne na 30 minút, kým úplne nezmäknú (záleží na hrúbke mrkiev).
-
Mrkvovú vňať preberte a odstráňte vyschnuté či zničené časti. V elektrickom sekáčiku ju potom zmixujte spolu s cesnakom, štipkou soli, jednou hrsťou vlašských orechov, slnečnicovými semienkami a približne 70 ml olivového oleja, kým nevznikne hladké pesto.
-
Podľa potreby ešte dosoľte – pesto znesie prekvapivo viac soli, preto chutnajte priebežne. Upečené mrkvy preneste na tanier, prelejte ich pripraveným pestom a vrch ozdobte zvyšnými nasekanými vlašskými orechmi a tekvicovými semienkami.
Korejská zeleninová „pizza“ z panvice
V kórejčine sa táto placka volá pajeon a najčastejšie sa pripravuje s jarnou cibuľkou. Môžete však použiť rôzne druhy zeleniny podľa vlastných preferencií.
Množstvo: 2 porcie
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie na placky
-
6 jarných cibuliek
-
2 mrkvy
-
1 väčšia cibuľa
-
1–2 strúčiky cesnaku
-
¾ hrnčeka hladkej múky
-
½ hrnčeka ryžovej múky (prípadne zemiakového či kukuričného škrobu)
-
¾ hrnčeka studenej vody
-
Soľ podľa chuti
-
Olej na vyprážanie
Ingrediencie na omáčku
-
2 PL sójovej omáčky
-
2 PL vody
-
2 PL ryžového alebo vínneho octu
-
1 PL trstinového cukru
-
Chilli paprička podľa chuti
-
Sezamové semienka
Postup
-
Jarnú cibuľku a mrkvu očistite a nakrájajte na tenké dlhé pásiky. Cibuľu nakrájajte na polkolieska. Ak chcete pridať ďalšie druhy zeleniny, napríklad pór, batát, cuketu, tekvicu či huby, urobte tak podľa vlastnej chuti.
-
V mise zmiešajte hladkú múku s ryžovou múkou alebo škrobom, pridajte studenú vodu a štipku soli. Vymiešajte cesto a zmiešajte ho s pripravenou nakrájanou zeleninou.
-
Na panvici zohrejte trochu oleja. Polovicu cesta rovnomerne rozotrite po celej ploche panvice a opekajte na strednom plameni asi 4 minúty, kým spodná strana nezozlatne a nestane sa chrumkavou. Potom placku otočte, pridajte trošku oleja a pečte ďalšie 4 minúty, kým nebude hotová aj z druhej strany. Rovnako pripravte druhú placku.
-
Všetky ingrediencie na omáčku (sójová omáčka, voda, ocot, cukor, prípadne chilli a sezam) dajte do uzatvárateľnej fľašky, pretrepte a ochutnajte. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.
-
Hotové „kórejské pizze“ podávajte s omáčkou v malej miske, aby si každý mohol kúsok placky namáčať. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete priliať aj kvapku sezamového oleja.
Tip: Sezamový olej v omáčke vytvorí zemitejšiu a autentickejšiu kórejskú chuť, preto ak ho máte po ruke, určite sa ho nebojte pridať.
Tri polievky z mrkvy, ktoré voňajú jarou
Mrkva má na jar mimoriadne jemnú a sladkú chuť, ktorá sa naplno prejaví v polievkach. Nižšie nájdete tri odlišné tipy na lahodné mrkvové polievky, pričom každá zvýrazní túto výnimočnú zeleninu trocha iným spôsobom.
Jarná zeleninová polievka
Táto verzia je ľahká, svieža a nabitá rôznymi druhmi jarnej zeleniny.
-
Očistite a nakrájajte 3 mrkvy, 2 stonky stopkového zeleru, 1 cibuľu a kúsok kelu alebo póru. V hrnci ich zľahka orestujte na kúsku masla, kým nezačnú mäknúť.
-
Zalejte tromi hrnčekmi vody, pridajte 2 roztlačené strúčiky cesnaku, vetvičku tymianu a pár lístkov šalvie a petržlenu. Prípadne môžete pridať aj 2 nakrájané paradajky, kúsok červenej papriky či fazuľové struky.
-
Osoľte, okoreňte a varte, kým nebude zelenina mäkká. Zvlášť v osolenej vode uvarte asi 50 g polievkových rezancov. Tie dajte do tanierov a zalejte horúcou polievkou. Podávajte kedykoľvek, keď máte chuť na ľahký, výživný pokrm.
Vývar s morčacími guľôčkami a mrkvou
Klasický kurací či morčací vývar dokáže zahriať a dodať pocit domova. Tu je vylepšený mrkvou a chutnými mäsovými guľôčkami.
-
V hrnci spolu so 2 kuracími skeletmi povarte 2–3 ošúpané mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru. Pridajte vetvičku tymianu a pár guľôčok korenia. Nechajte jemne prebublávať asi hodinu.
-
Hotový vývar preceďte a zeleninu vyhoďte, pretože už odovzdala všetku chuť. Zmiešajte 300 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa s 1 žĺtkom, soľou, korením, roztlačeným strúčikom cesnaku a štipkou citrónovej kôry. Z hmoty vytvarujte guľôčky. Ak je zmes príliš riedka, môžete pridať trochu múky.
-
Nakrájajte si na kolieska ďalšiu mrkvu (1 kus). Vývar osoľte, opäť priveďte k varu a vložte doň guľôčky a nakrájanú mrkvu. Varte, kým mäso aj mrkva nezmäknú. Na ozdobu môžete pridať čerstvú bazalku, petržlenovú vňať či pažítku.
Krémová polievka z mrkvy a tekvice
Pre milovníkov hustejších polievok je tu variácia s tekvicou, ktorá doplní sladkastú chuť mrkvy a vznikne tak lahodná krémová konzistencia.
-
Očistite a nakrájajte 3 mrkvy a približne rovnaké množstvo tekvice (hokkaido nemusíte šúpať, pri maslovej odstráňte aj šupku).
-
Na kúsok masla speníte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridajte mrkvu a tekvicu. Po krátkom restovaní pridajte 1 ČL kurkumy a 1 ČL mletého rímskeho kmínu, môžete skúsiť aj obľúbenú kari zmes. Osoľte a zalejte vodou tak, aby bola zelenina zakrytá.
-
Varte, kým všetko nezmäkne. Potom polievku rozmixujte dohladka a zjemnite asi 200–250 ml kokosového mlieka alebo smotany na šľahanie. Pri podávaní ozdobte zvyškom smotany, čerstvou petržlenovou vňaťou a štipkou chilli.
Domáce zeleninové chipsy
Ak patríte k ľuďom, ktorí radi chrumkajú pri televízii, pripravte si zeleninové chipsy. Sú zdravšie ako klasické, a pritom vás odmenia intenzívnou chuťou. Mrkva, petržlen a červená repa sú na tento účel ako stvorené.
Množstvo: na 1 plech
Čas prípravy: 25 minút
Ingrediencie
-
1 mrkva
-
1 petržlen
-
1 cvikla
-
2 PL olivového oleja
-
Soľ (a prípadne ďalšie koreniny podľa chuti)
Postup
-
Rúru predhrejte na 200 °C. Všetku zeleninu očistite a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Ideálne je použiť kuchynskú mandolínu, no postačí aj ostrý nôž. Čím budú plátky hrubšie, tým budú šťavnatejšie, kým tie najtenšie sa upečú do chrumkava.
-
V miske zmiešajte zeleninu s olivovým olejom a štipkou soli. Pokojne pridajte aj obľúbené korenie, napríklad mleté chilli, tymian alebo rímsku rascu.
-
Plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 10–20 minút (závisí od hrúbky plátkov). Sledujte, aby sa nespálili.
Mrkvové placky s koriandrom
Ak radi experimentujete s rôznymi múkami, určite oceníte aj cícerovú. Získať sa dá v obchodoch so zdravou výživou a často už aj v bežných supermarketoch. Pokrmy jemne zahustí a pridá im príjemný orieškový nádych.
Množstvo: cca 12 placiek
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie
-
2 PL hladkej múky
-
2 PL cícerovej múky (môžete nahradiť aj obyčajnou hladkou múkou)
-
1 ČL mletého koriandra
-
½ ČL kurkumy
-
½ ČL mletého rímskeho kmínu
-
Štipka chilli (podľa chuti)
-
½ ČL soli
-
300 g mrkvy
-
3 jarné cibuľky
-
Olej na vyprážanie
-
Biely jogurt a čerstvý koriander na podávanie
Postup
-
Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy múky (prípadne 4 PL hladkej múky), všetky koreniny a soľ.
-
Pridajte 5–6 PL studenej vody a vymiešajte hladké cestíčko, konzistenciou podobné hustejšej smotane. Nechajte ho asi 20 minút odstáť, aby sa chute spojili.
-
Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo alebo použite špeciálnu „Julienne“ škrabku, aby boli plátky dlhé a tenké. Jarnú cibuľku aj s vňaťou nakrájajte nahrubo. Všetko vmiešajte do pripraveného cestíčka.
-
V hlbokej panvici rozohrejte vrstvu oleja. Pomocou lyžice dávkujte zmes do panvice a vytvarujte placky podobne ako pri zemiakových. Vyprážajte dozlatista z oboch strán a nechajte odkvapkať od prebytočného oleja.
-
Podávajte horúce, s trochou osoleného bieleho jogurtu navrchu. Ak máte radi koriander, pridajte čerstvé lístky.
Záverom: Mrkva je jednou z najuniverzálnejších surovín, aké môžete mať v kuchyni. Či ju použijete v šalátoch, koláčoch, polievkach, alebo dokonca ako surovinu na prípravu rôznych placiek a dezertov, vždy dokáže príjemne prekvapiť. Výborne sa kombinuje s aromatickým korením (ako koriander, kurkuma či rímska rasca), sladkým ovocím (datle, marhule) a dokonca aj s rôznymi druhmi syra. Ak ste mrkve doteraz nedávali šancu v iných než klasických receptoch, vyskúšajte niektorý z vyššie uvedených tipov a presvedčte sa, ako vie táto nenápadná zelenina rozžiariť vaše taniere. Nech vám chutí!