Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkvová bábovka, ktorú zvládne každý: Vyskúšajte šťavnatý koláč plný chuti

Mrkvová bábovka, ktorú zvládne každý: Vyskúšajte šťavnatý koláč plný chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrkvová bábovka, ktorú zvládne každý: Vyskúšajte šťavnatý koláč plný chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavá bábovka bola pre mnohých symbolom domova a detstva. Práve tie recepty, ktoré sa spájajú s rodinnou pohodou, prežívajú z generácie na generáciu – hoci ich dnes často upravujeme podľa modernejších chutí. Jednou z takýchto „vylepšených klasík“ je aj mrkvová bábovka. Pôsobí jednoducho, ale ukrýva v sebe prekvapivo bohatú chuť aj výživovú hodnotu. Niekomu pripomenie známy carrot cake, inému zasa starý dobrý hrnčekový koláč z detstva. V každom prípade je to dezert, ktorý nesklame.

Mrkva v koláči? Rozhodne áno

Hoci to môže znieť nezvyčajne, zelenina v sladkom ceste má svoje opodstatnenie. Mrkva nie je len bežnou prílohou k mäsu – v koláčoch má mimoriadne dôležitú úlohu. Dodáva im šťavnatosť, miernu sladkosť a vďaka vysokému obsahu vody zabezpečuje, že koláč zostane mäkký aj niekoľko dní. Navyše, ak nemáte radi presladené múčniky, práve mrkva prirodzene vyrovnáva sladké tóny.

Cesto sa dá ľahko prispôsobiť – môžete pridať škoricu, sušené ovocie, rôzne druhy orieškov či citrusovú kôru. Výsledkom je dezert, ktorý môže byť zakaždým trochu iný, no vždy výborný.

Hrnčekový spôsob – jednoduchšie to už nejde

Nie každý rád trávi čas pri kuchynskej váhe. Práve preto si ľudia obľúbili tzv. hrnčekové koláče, kde sa všetko meria len pomocou obyčajného hrnčeka. Je to rýchle, praktické a vhodné aj pre začiatočníkov. Okrem toho si môžete recept ľahko upraviť podľa veľkosti formy alebo toho, koľko porcií chcete pripraviť.

Základné zloženie je veľmi jednoduché:

  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy

  • 2 hrnčeky múky

  • 1 hrnček cukru

  • ½ hrnčeka oleja

  • 3 vajcia

  • 1 prášok do pečiva

  • oriešky, škorica, štipka soli a iné prísady podľa chuti

Cesto stačí vymiešať, naliať do vymastenej formy a piecť približne 50–60 minút pri 170 °C. Výsledkom je mäkká a šťavnatá bábovka, ktorá sa rozplýva na jazyku.

Oriešky? Skvelý nápad – pre chuť aj zdravie

Ak chcete bábovke dodať ďalší rozmer, pridajte orechy – vlašské alebo lieskové. Nielenže krásne chrumkajú, ale aj výborne ladia s chuťou mrkvy. Navyše sú plné prospešných tukov, ktoré podporujú zdravie mozgu a srdca.

Zaujímavosťou je, že mrkva obsahuje beta-karotén – látku, z ktorej si telo vytvára vitamín A. Aby ju vedelo lepšie využiť, potrebuje tuk – a ten práve orechy prirodzene obsahujú. Takže okrem toho, že bábovka dobre chutí, má aj výživovú hodnotu.

Tajomstvo dokonalej textúry

Dobrý koláč nespoznáte len podľa chuti, ale aj podľa konzistencie. Mrkvová bábovka má byť mäkká, jemná, no nie rozpadavá. Práve vďaka mrkve, oleju a vajciam zostáva vláčna aj na druhý či tretí deň. Ak chcete dosiahnuť ešte krémovejšiu štruktúru, pridajte trochu jogurtu alebo kyslej smotany – pomôže to udržať cesto šťavnaté bez toho, aby ovplyvnilo výslednú chuť.

Pozor však na pečenie – bábovku netreba prepiecť. Najlepšie je sledovať ju špajľou – ak po pichnutí vyjde suchá, je koláč hotový. Príliš dlhý pobyt v rúre by spôsobil, že bábovka stvrdne a vysuší sa.

Ak máte chuť na niečo výnimočné

Aj keď bábovka výborne chutí sama o sebe, nič nepokazíte, ak ju trošku ozdobíte. Citrónová alebo pomarančová poleva jej dodá sviežosť, najmä ak ste použili teplé koreniny ako škoricu či zázvor. Pre slávnostnejšiu verziu môžete použiť krém z mascarpone alebo smotanového syra – bábovka tak dostane elegantný vzhľad a ešte jemnejšiu chuť.

Na dozdobenie sa hodia nasekané orechy, čokoládové hobliny alebo jedlé kvety – a máte dezert, ktorý nielen chutí, ale aj zaujme pohľadom.

Recept v skratke:

  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej mrkvy

  • 2 hrnčeky polohrubej alebo špaldovej múky

  • 1 hrnček trstinového cukru

  • ½ hrnčeka rastlinného oleja

  • 3 vajcia

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 1 ČL škorice

  • 1 hrnček vlašských orechov

  • štipka soli

  • voliteľné: citrónová/pomarančová kôra, zázvor, muškátový oriešok

Všetko spolu premiešajte, vylejte do pripravenej formy a pečte približne hodinu pri 170 °C

Starý recept v novom šate

V čase, keď sa mnohí snažia jesť zdravšie, vyhýbajú sa priemyselne spracovaným potravinám a zároveň chcú deťom nenápadne podsunúť zeleninu, sa mrkvová bábovka stáva ideálnym kompromisom. Je sladká, ale nie ťažká, výživná, ale pritom chutná – a navyše spája generácie.

Staršie kuchárky ju poznajú po svojom, mladí si ju upravujú podľa aktuálnych trendov. No základ zostáva rovnaký – jednoduchosť, šťavnatosť a chuť, na ktorú sa nezabúda.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.