Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke

Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke Foto: depositphotos.com
reklama:

Muškátový oriešok patrí medzi koreniny s naozaj výnimočnou vôňou a chuťou. Ide o usušené jadro semena tropického stromu muškátovníka voňavého. Na pohľad pripomína malý oriešok, no v skutočnosti ide o semeno. Jeho chuť je prenikavá, mierne horkastá a zároveň sladkastá, s nezameniteľným arómou.

V obchodoch ho nájdeš buď celý, alebo už namletý. Ak chceš z neho vyťažiť maximum chuti, oplatí sa siahnuť po celom oriešku a strúhať ho čerstvo podľa potreby.

Ako a kedy ho pridávať do jedla?

Táto korenina je taká silná, že stačí naozaj len maličké množstvo – často len pár ťahov strúhadlom. A tu je kľúčový tip: muškátový oriešok je ideálne pridávať až na samotný koniec varenia. Pri dlhšej tepelnej úprave totiž stráca svoju vôňu a výraz.

Pomletý oriešok je praktický, ale jeho chuť nie je taká intenzívna ako čerstvo nastrúhaný. Na dochutenie jedla pre celú rodinu väčšinou bohato postačí len štipka. Ak s ním nemáš skúsenosť, začni radšej opatrne – jeho chuť vie rýchlo preraziť ostatné suroviny.

Pozor na množstvo – menej je viac

Hoci sa muškátový oriešok spája s viacerými zdravotnými benefitmi, pri jeho konzumácii treba byť obozretný. Vo väčšom množstve môže pôsobiť toxicky, dokonca môže spôsobiť stavy pripomínajúce omámenie či halucinácie. V extrémnych prípadoch (napr. pri požití viacerých celých kusov) môže byť až život ohrozujúci. Z tohto dôvodu sa neodporúča tehotným ženám.

Ako ho skladovať, aby vydržal?

Rovnako ako iné koreniny, aj muškátový oriešok by mal byť chránený pred vlhkosťou a svetlom. Najlepšie mu bude na suchom, tmavom mieste, ideálne v uzatvárateľnej sklenenej nádobe.

Do akých jedál sa hodí?

Muškátový oriešok vie krásne podčiarknuť chuť mnohých jedál – od slaných po sladké. Vždy ho však používame s mierou, jeho aróma je výrazná a ľahko by mohol prekryť ostatné chute. Tu je zopár nápadov, kde ho vyskúšať:

  • Polievky – zeleninové, krémové, vývary

  • Zemiakové jedlá – kaša, zapekané zemiaky

  • Knedle a iné prílohy

  • Omáčky – najmä smotanové alebo syrové

  • Cestoviny – plnené ravioly, lasagne

  • Mäsové jedlá – od hydiny cez ryby až po mäsové zmesi či karbanátky

  • Zeleninové pokrmy a šaláty – napríklad do špenátu alebo do zálievky

  • Strukovinové jedlá

  • Nápoje – punče, likéry

  • Dezerty – pudingy, kompóty, vianočné pečivo, perníky, tekvicový koláč či šišky

A čo muškátový kvet?

Možno menej známa, no rovnako zaujímavá je aj druhá časť semena – tzv. muškátový kvet. Ide o sušený miešok, ktorý obklopuje samotné jadro. Chuťovo je veľmi podobný oriešku, no je o niečo jemnejší. V kuchyni sa hodí najmä do svetlých jedál, kde nechceme meniť farbu – napríklad do bielych omáčok, krémových polievok alebo jemného pečiva.

Skvelým tipom na jeho použitie je tradičný karlovarský knedlík, kde sa muškátový kvet postará o výnimočnú chuťovú bodku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.