Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke

Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Muškátový oriešok: aromatický poklad, ktorý používaš len po štipke Foto: depositphotos.com
reklama:

Muškátový oriešok patrí medzi koreniny s naozaj výnimočnou vôňou a chuťou. Ide o usušené jadro semena tropického stromu muškátovníka voňavého. Na pohľad pripomína malý oriešok, no v skutočnosti ide o semeno. Jeho chuť je prenikavá, mierne horkastá a zároveň sladkastá, s nezameniteľným arómou.

V obchodoch ho nájdeš buď celý, alebo už namletý. Ak chceš z neho vyťažiť maximum chuti, oplatí sa siahnuť po celom oriešku a strúhať ho čerstvo podľa potreby.

Ako a kedy ho pridávať do jedla?

Táto korenina je taká silná, že stačí naozaj len maličké množstvo – často len pár ťahov strúhadlom. A tu je kľúčový tip: muškátový oriešok je ideálne pridávať až na samotný koniec varenia. Pri dlhšej tepelnej úprave totiž stráca svoju vôňu a výraz.

Pomletý oriešok je praktický, ale jeho chuť nie je taká intenzívna ako čerstvo nastrúhaný. Na dochutenie jedla pre celú rodinu väčšinou bohato postačí len štipka. Ak s ním nemáš skúsenosť, začni radšej opatrne – jeho chuť vie rýchlo preraziť ostatné suroviny.

Pozor na množstvo – menej je viac

Hoci sa muškátový oriešok spája s viacerými zdravotnými benefitmi, pri jeho konzumácii treba byť obozretný. Vo väčšom množstve môže pôsobiť toxicky, dokonca môže spôsobiť stavy pripomínajúce omámenie či halucinácie. V extrémnych prípadoch (napr. pri požití viacerých celých kusov) môže byť až život ohrozujúci. Z tohto dôvodu sa neodporúča tehotným ženám.

Ako ho skladovať, aby vydržal?

Rovnako ako iné koreniny, aj muškátový oriešok by mal byť chránený pred vlhkosťou a svetlom. Najlepšie mu bude na suchom, tmavom mieste, ideálne v uzatvárateľnej sklenenej nádobe.

Do akých jedál sa hodí?

Muškátový oriešok vie krásne podčiarknuť chuť mnohých jedál – od slaných po sladké. Vždy ho však používame s mierou, jeho aróma je výrazná a ľahko by mohol prekryť ostatné chute. Tu je zopár nápadov, kde ho vyskúšať:

  • Polievky – zeleninové, krémové, vývary

  • Zemiakové jedlá – kaša, zapekané zemiaky

  • Knedle a iné prílohy

  • Omáčky – najmä smotanové alebo syrové

  • Cestoviny – plnené ravioly, lasagne

  • Mäsové jedlá – od hydiny cez ryby až po mäsové zmesi či karbanátky

  • Zeleninové pokrmy a šaláty – napríklad do špenátu alebo do zálievky

  • Strukovinové jedlá

  • Nápoje – punče, likéry

  • Dezerty – pudingy, kompóty, vianočné pečivo, perníky, tekvicový koláč či šišky

A čo muškátový kvet?

Možno menej známa, no rovnako zaujímavá je aj druhá časť semena – tzv. muškátový kvet. Ide o sušený miešok, ktorý obklopuje samotné jadro. Chuťovo je veľmi podobný oriešku, no je o niečo jemnejší. V kuchyni sa hodí najmä do svetlých jedál, kde nechceme meniť farbu – napríklad do bielych omáčok, krémových polievok alebo jemného pečiva.

Skvelým tipom na jeho použitie je tradičný karlovarský knedlík, kde sa muškátový kvet postará o výnimočnú chuťovú bodku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.