- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nadýchaná paradajková focaccia
Nadýchaná paradajková focaccia
Letné dozvuky v podobe nadýchaného talianskeho pečiva si budete najskôr radi vychutnávať aj po zvyšok roka. Paradajková focaccia je totiž výborný doplnok polievok, šalátov aj ako základ pre originálny sendvič. A skvele chutí aj samotná!
Ingrediencie pre:
1 chlieb
Cesto
17 g čerstvého droždia
340 ml vlažnej vody
1 lyžička cukru krupica
500 g hladkej múky
1,5 lyžičky soli
3 lyžice extra panenského olivového oleja
Na náplň a na pečenie
2 lyžice extra panenského olivového oleja
250 g paradajok
1/2 ks červenej cibule
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
1 lyžička hrubej morskej soli
Postup
01.
Droždie rozdrobte do mištičky. Zalejte vlažnou vodou, pridajte cukor a premiešajte. Nechajte 15 až 20 minút stáť na teplom mieste. Droždie sa aktivuje a voda začne perlit.
02.
Vo väčšej mise premiešajte hladkú múku so soľou. Prilejte vodu s kváskom a olej a spracujte redšie cesto. Nechajte pod utierkou kysnúť hodinu a pol.
03.
Rúru rozpáľte na 250 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a dôkladne potrite asi 2 lyžicami olivového oleja.
04.
Vykysnuté cesto len krátko premiešajte a rovno preklopte na pripravený papier na plechu. Na dlane si nalejte trochu oleja a začnite cesto rukami rozťahovať do strán do pravidelného tvaru. Potom nechajte 15 minút odpočívať.
05.
Zatiaľ čo cesto na plechu odpočíva, nakrájajte cibuľu a paradajky na veľmi tenké plátky.
Tip: Nemáte paradajky? Veľmi dobrá je aj focaccia s olivami.
06.
Po 15 minútach cesto ešte párkrát poklepte prstami a rozprestrite naň paradajky, cibuľu a lístky rozmarínu. Ľahko posypte soľou a vložte do rozpálenej rúry. Teplotu ihneď stiahnite na 220 ° C a pečte asi 25 minút dozlatista. Vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť.
Zdroj: www.prozeny.cz