Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nadýchané kysnuté cesto bez trápenia: Po tomto postupe už nebudete chcieť skúšať iný

Nadýchané kysnuté cesto bez trápenia: Po tomto postupe už nebudete chcieť skúšať iný
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchané kysnuté cesto bez trápenia: Po tomto postupe už nebudete chcieť skúšať iný Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavé koláče, mäkké záviny, šťavnaté ovocné koláčiky či šatôčky – kysnuté dobroty majú v kuchyni svoje pevné miesto, najmä v období, keď záhrady ponúkajú bohatú úrodu. Základom úspechu je kvalitné cesto – jemné, elastické a vláčne. Príprava sa môže zdať zložitá, no s osvedčeným postupom to zvládnete aj bez veľkých skúseností.

Z čoho kysnuté cesto pripravíme?

Aby sa suroviny dobre spojili, je dôležité, aby mali rovnakú – ideálne izbovú – teplotu. Budeme potrebovať:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 hrnček kryštálového cukru

  • 1 hrnček mlieka

  • 2 žĺtky

  • 21 g droždia (polovica klasickej 42g kocky)

  • 125 g masla (polovica bežnej kocky)

  • štipku soli

Hrnček tu predstavuje objem maximálne 300 ml. Okrem cesta si pripravte aj ovocie alebo plnku, ktorú chcete použiť.

Postup, ktorý sa oplatí dodržať

Aj keď sa cesto dá miesiť rukami, kuchynský robot vám prácu výrazne uľahčí. Dôležité je postupovať trpezlivo a v správnom poradí:

  1. Kvások si pripravíme v menšej miske. Zmiešame jednu lyžicu cukru a dve lyžice múky, rozdrobíme droždie a zalejeme vlažným mliekom – toľko, aby vznikla hustá kašička. Povrch jemne poprášime múkou a zakryjeme. O 15 minút by mala byť zmes nápadne nakysnutá.

  2. Vo väčšej mise zmiešame zvyšnú múku a cukor. Pridáme žĺtky a maslo, ktoré predtým necháme mierne roztopiť – nesmie byť horúce, len vlažné. Potom prilejeme aj zvyšné mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru, ak máme chuť jemne oživiť vôňu cesta.

  3. Začneme miešať – najskôr len na spojenie surovín. Až potom pridáme väčšiu štipku soli (napríklad pol malej lyžičky) a pokračujeme v miesení, až kým sa cesto nezačne odliepať od stien misy a nevytvorí kompaktnú guľu.

  4. Cesto by malo byť hladké, bez hrudiek, jemné na dotyk a pružné. Ak ho stlačíte, má sa vrátiť späť ako pamäťová pena.

  5. Povrch jemne posypte múkou, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť. V teple mu bude stačiť pol hodiny, v chladnejšej miestnosti si môže pýtať aj hodinu. Po zdvojnásobení objemu je pripravené na ďalšie spracovanie.

Tvarovanie a pečenie

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme podľa potreby – cukrárskou kartou alebo nožom. Z tejto dávky pripravíte buď dva plechy tenkých koláčov, alebo dva záviny, ktoré sa pohodlne zmestia vedľa seba na klasický plech. Medzi záviny odporúčame vložiť skladaný papier na pečenie ako prepážku, aby sa nezlepili.

Cesto vyvaľkáme, prenesieme na plech, roztlačíme ho prstami až do rohov a bohato posypeme ovocím. Ak je kyslejšie, môžeme ho trochu dosladiť. Navrch patrí maslová posýpka – koláč tak získa jemnú chrumkavosť.

Ak pripravujete záviny, cesto najskôr naplňte, zrolujte a potom poukladajte na plech. Pred pečením nechajte ešte 30 až 60 minút odpočívať. Potom povrch potrite rozpusteným maslom – ak máte radi jemný rumový nádych, pokojne pridajte aj kvapku rumu.

Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C, kým nebude povrch zlatistý.

Cesto, ktoré vydrží a chutí

Žĺtky a maslo zabezpečia, že výsledné cesto zostane vláčne aj niekoľko dní. Okrem klasických koláčov či závinov si z neho môžete pripraviť aj domáce buchty, šišky, rožky alebo ovocné knedle. Vďaka univerzálnemu základu a spoľahlivému postupu si ľahko vytvoríte sladké dobroty, ktoré potešia nielen vás, ale aj celú rodinu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.