- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nadýchané snehové pusinky, ktoré chutia po ružiach
Nadýchané snehové pusinky, ktoré chutia po ružiach
Vzhľadom na počet cukroviniek, v receptoch ktorých nájdete len žĺtky, skôr alebo neskôr začnete pri pečení riešiť, čo urobiť so zvyšnými bielkami. Pamätám si, ako mala mama v chladničke pohár od uhoriek, na ktoré počas adventu len pribúdali čiarky – za každý bielok jedna. Raz za čas ich pár preškrtla a náš byt prevoňali pusinky.
Ingrediencie pre:
1 plech
Na pusinky
60 g bielka
120 g cukru krupica
Na ochutenie
1 lyžica ružovej vody
Ak už máte hotové perníčky, linecké, rožteky a ďalšie pečivo, ktoré sa necháva rozležať, tak sa vám pravdepodobne nahromadili bielky. Čo s nimi? Stavte na vylepšenú klasiku! Tieto pusinky sú ovoňané ružovou vodou, ktorá im dodá neskutočný šmrnc. Ale výborné sú aj bez nej…
Postup
01.
Pripravte si vodný kúpeľ: Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Na hrniec dajte iný, menší (alebo nerezovú misku), dno sa pritom nesmie dotýkať vriacej vody, musí ho zahrievať iba unikajúca para. Do horného kastrólika vložte bielky (60 g zodpovedá asi 2 bielkom), pridajte cukor a zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Nahriate bielky s cukrom vyšľahajte do vysokej, tuhej, pevnej peny – pri najvyšších otáčkach na šľahači to trvá asi 8–10 minút.
Tip: Takto vyšľahaný sneh má jednu výhodu: vydrží aj do druhého dňa.
02.
Rúru vyhrejte na 150 °C. Pomocou cukrárskeho vrecka tvorte na plech vyložený papierom na pečenie drobné pusinky – niekto preferuje vrúbkovanú hubičku, iný zase hladkú, je to len na vás. Pusinky pečte (respektíve sušte) asi 15 minút. Na povrchu by mali zostať biele, maximálne ľahko ružovkasté. Po vybratí pusinky jemne postriekajte ružovou vodou, nechajte vychladnúť a až potom zlupujte z papiera.
03.
Ak chcete pusinky udržať v perfektnej kondícii až do Vianoc, skladujte ich vo vlhkuvzdornej krabici alebo pokojne v zaváracích pohároch. Pokiaľ totiž navlhnú, zmäknú a zhubujú – a také už vám chutiť asi veľmi nebudú.
Zdroj: www.prozeny.cz