Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy

Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace priam lákajú k pečeniu ovocných koláčov. Ak patríte medzi milovníkov marhúľ, práve teraz je ideálny čas pustiť sa do prípravy vláčneho koláča s kefírom. Marhule dozrievajú na stromoch aj v záhradách, a ak si ich kupujete, vyberajte kusy, ktoré sú krásne oranžové, mäkké tak akurát, no bez otlakov.

Marhule – viac než len ovocie na kompót

Dozrievajúce marhule majú bohatú, slnkom vyhriatu chuť, ktorá oživí akýkoľvek dezert. Výborne chutia v bublaninách či nepečených tortách, no rovnako dobre ich využijete na zaváranie. Ak radi experimentujete, skúste ich pridať k pečenému bravčovému – ich sladkosť a kyselkavosť výborne doplní mäso.

Kefír – tajomstvo jemného cesta

Ak ste ešte neskúšali piecť s kefírom, teraz je ten správny moment. Tento tradičný fermentovaný nápoj má pôvod na Kaukaze a v tibetských oblastiach, kde sa vyrábal nielen z kravského, ale aj z kozieho či ovčieho mlieka. Vďaka kombinácii mliečnych baktérií a kvasiniek má jemne kyslastú chuť a prirodzenú sviežosť. V koláčoch sa postará o to, aby bolo cesto krásne nadýchané a vláčne aj na druhý deň.

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 250 ml kefíru

  • 2 vajcia

  • 140 g kryštálového cukru

  • 280 g polohrubej múky

  • ¾ balíčka prášku do pečiva

  • 100 g roztopeného masla

  • marhule (vykôstkované)

Posýpka:

  • ¾ hrnčeka hrubej múky

  • ½ hrnčeka trstinového cukru

  • 2 lyžice masla

  • štipka mletej škorice

  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy nalejte kefír, pridajte vajcia a cukor, a metličkou ich prepojte do hladkej zmesi.

  2. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a zapracujte do cesta.

  3. Nakoniec pridajte roztopené maslo a premiešajte, aby bolo cesto jemné a bez hrudiek.

  4. Pekáč (25 cm okrúhly alebo 20 × 30 cm obdĺžnikový) vystelte papierom na pečenie alebo ho vymastite a vysypte múkou.

  5. Pripravte si posýpku – zmäknuté maslo rozmiešajte s cukrom, múkou, škoricou a vanilkovým cukrom.

  6. Marhule umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky.

  7. Cesto rozotrite do formy, poukladajte ovocie reznou stranou nahor a rovnomerne posypte posýpkou.

  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút, kým povrch nezozlátne a kuchyňu nezaplní sladká vôňa.

Tento koláč je ideálny na popoludňajšiu kávu, piknik v záhrade alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede. Vďaka kefíru si udrží jemnosť a vláčnosť aj na druhý deň – ak teda dovtedy vôbec vydrží.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.