Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy

Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace priam lákajú k pečeniu ovocných koláčov. Ak patríte medzi milovníkov marhúľ, práve teraz je ideálny čas pustiť sa do prípravy vláčneho koláča s kefírom. Marhule dozrievajú na stromoch aj v záhradách, a ak si ich kupujete, vyberajte kusy, ktoré sú krásne oranžové, mäkké tak akurát, no bez otlakov.

Marhule – viac než len ovocie na kompót

Dozrievajúce marhule majú bohatú, slnkom vyhriatu chuť, ktorá oživí akýkoľvek dezert. Výborne chutia v bublaninách či nepečených tortách, no rovnako dobre ich využijete na zaváranie. Ak radi experimentujete, skúste ich pridať k pečenému bravčovému – ich sladkosť a kyselkavosť výborne doplní mäso.

Kefír – tajomstvo jemného cesta

Ak ste ešte neskúšali piecť s kefírom, teraz je ten správny moment. Tento tradičný fermentovaný nápoj má pôvod na Kaukaze a v tibetských oblastiach, kde sa vyrábal nielen z kravského, ale aj z kozieho či ovčieho mlieka. Vďaka kombinácii mliečnych baktérií a kvasiniek má jemne kyslastú chuť a prirodzenú sviežosť. V koláčoch sa postará o to, aby bolo cesto krásne nadýchané a vláčne aj na druhý deň.

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 250 ml kefíru

  • 2 vajcia

  • 140 g kryštálového cukru

  • 280 g polohrubej múky

  • ¾ balíčka prášku do pečiva

  • 100 g roztopeného masla

  • marhule (vykôstkované)

Posýpka:

  • ¾ hrnčeka hrubej múky

  • ½ hrnčeka trstinového cukru

  • 2 lyžice masla

  • štipka mletej škorice

  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy nalejte kefír, pridajte vajcia a cukor, a metličkou ich prepojte do hladkej zmesi.

  2. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a zapracujte do cesta.

  3. Nakoniec pridajte roztopené maslo a premiešajte, aby bolo cesto jemné a bez hrudiek.

  4. Pekáč (25 cm okrúhly alebo 20 × 30 cm obdĺžnikový) vystelte papierom na pečenie alebo ho vymastite a vysypte múkou.

  5. Pripravte si posýpku – zmäknuté maslo rozmiešajte s cukrom, múkou, škoricou a vanilkovým cukrom.

  6. Marhule umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky.

  7. Cesto rozotrite do formy, poukladajte ovocie reznou stranou nahor a rovnomerne posypte posýpkou.

  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút, kým povrch nezozlátne a kuchyňu nezaplní sladká vôňa.

Tento koláč je ideálny na popoludňajšiu kávu, piknik v záhrade alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede. Vďaka kefíru si udrží jemnosť a vláčnosť aj na druhý deň – ak teda dovtedy vôbec vydrží.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.