
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy
Nadýchaný marhuľový koláč s kefírom – letná sladkosť plná šťavy

Letné mesiace priam lákajú k pečeniu ovocných koláčov. Ak patríte medzi milovníkov marhúľ, práve teraz je ideálny čas pustiť sa do prípravy vláčneho koláča s kefírom. Marhule dozrievajú na stromoch aj v záhradách, a ak si ich kupujete, vyberajte kusy, ktoré sú krásne oranžové, mäkké tak akurát, no bez otlakov.
Marhule – viac než len ovocie na kompót
Dozrievajúce marhule majú bohatú, slnkom vyhriatu chuť, ktorá oživí akýkoľvek dezert. Výborne chutia v bublaninách či nepečených tortách, no rovnako dobre ich využijete na zaváranie. Ak radi experimentujete, skúste ich pridať k pečenému bravčovému – ich sladkosť a kyselkavosť výborne doplní mäso.
Kefír – tajomstvo jemného cesta
Ak ste ešte neskúšali piecť s kefírom, teraz je ten správny moment. Tento tradičný fermentovaný nápoj má pôvod na Kaukaze a v tibetských oblastiach, kde sa vyrábal nielen z kravského, ale aj z kozieho či ovčieho mlieka. Vďaka kombinácii mliečnych baktérií a kvasiniek má jemne kyslastú chuť a prirodzenú sviežosť. V koláčoch sa postará o to, aby bolo cesto krásne nadýchané a vláčne aj na druhý deň.
Čo budete potrebovať
Cesto:
-
250 ml kefíru
-
2 vajcia
-
140 g kryštálového cukru
-
280 g polohrubej múky
-
¾ balíčka prášku do pečiva
-
100 g roztopeného masla
-
marhule (vykôstkované)
Posýpka:
-
¾ hrnčeka hrubej múky
-
½ hrnčeka trstinového cukru
-
2 lyžice masla
-
štipka mletej škorice
-
1 balíček vanilkového cukru
Postup prípravy
-
Do väčšej misy nalejte kefír, pridajte vajcia a cukor, a metličkou ich prepojte do hladkej zmesi.
-
Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a zapracujte do cesta.
-
Nakoniec pridajte roztopené maslo a premiešajte, aby bolo cesto jemné a bez hrudiek.
-
Pekáč (25 cm okrúhly alebo 20 × 30 cm obdĺžnikový) vystelte papierom na pečenie alebo ho vymastite a vysypte múkou.
-
Pripravte si posýpku – zmäknuté maslo rozmiešajte s cukrom, múkou, škoricou a vanilkovým cukrom.
-
Marhule umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky.
-
Cesto rozotrite do formy, poukladajte ovocie reznou stranou nahor a rovnomerne posypte posýpkou.
-
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút, kým povrch nezozlátne a kuchyňu nezaplní sladká vôňa.
Tento koláč je ideálny na popoludňajšiu kávu, piknik v záhrade alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede. Vďaka kefíru si udrží jemnosť a vláčnosť aj na druhý deň – ak teda dovtedy vôbec vydrží.