Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nadýchaný veľkonočný mazanec: Základný, jednoduchý a pritom mimoriadne lahodný recept

Nadýchaný veľkonočný mazanec
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchaný veľkonočný mazanec Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečiete na Veľkú noc a hľadáte niečo, čím by ste prekvapili svojich blízkych? Ak máte radi tradičné sviatočné pečivo, určite vyskúšajte tvarohový mazanec. Je jemný, kyprý, voňavý a rozhodne sa oplatí pustiť do jeho prípravy. V tomto recepte sa dozviete, ako si ho upiecť doma tak, aby bol mäkký a krásne držal tvar.

Veľkonočný kysnutý tvarohový mazanec

Tento mazanec je o čosi iný než ten, ktorý si môžete kúpiť v obchode. Pripravuje sa z tvarohového kysnutého cesta a na zjemnenie sa používa smotana. Ak chcete zabrániť praskaniu bochníka počas pečenia, treba mu dopriať dostatok času na vykysnutie. Čím dlhšie a dôkladnejšie cesto kysne, tým je výsledok nadýchanejší. Neponáhľajte sa – teplo a trpezlivosť sú pri tomto recepte kľúčové.

Tip nielen na Veľkú noc:
Vyskúšajte niekedy pridať do lievancov perlivú vodu. Táto jednoduchá vychytávka dokáže s cestom urobiť zázraky a lievance sú vďaka bublinkám nadýchanejšie.

Čo si nachystať: Zoznam surovín

Na prípravu tvarohového mazanca si pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g kvalitnej hladkej alebo polohrubej múky

  • 100 g mäkkého tvarohu

  • 100 ml smotany (ideálne 33 %)

  • 80 g kryštálového cukru

  • 80 g masla (zmäknutého na izbovú teplotu)

  • 50 ml vlažného mandľového mlieka

  • 50 g hrozienok

  • 50 g lúpaných mandlí (časť môžete nechať na ozdobu)

  • 35 g čerstvého droždia

  • 3 žĺtky

  • 1 bielok

  • 1 balíček vanilkového cukru (prípadne dužinu z 1 vanilkového lusku)

  • 1 lyžicu práškového cukru (na posypanie)

  • Štipku soli

  • Štipku nastrúhaného muškátového orieška

Ak obľubujete rôzne arómy, môžete pridať aj trochu citrónovej kôry alebo iného korenia podľa chuti, no základný recept si vystačí aj s uvedenými surovinami.

Ako si pripraviť nadýchané cesto na mazanec

  1. Prvým krokom je kvások. V menšej miske rozdrvte čerstvé droždie s lyžičkou cukru. Zalejte ho vlažným mliekom a zmes dobre rozmiešajte. Pridajte približne lyžicu múky, opäť premiešajte a nechajte kvások na teplom mieste, aby sa aktivoval. Už do 10 minút by ste mali vidieť, že kvások „pracuje“ a vytvorila sa na ňom bohatá pena.

  2. Pripravte si základ cesta. Vo veľkej mise preosejte múku, pridajte kryštálový cukor, vanilkový cukor, štipku soli a muškátový oriešok. Premiešajte s nakrájaným maslom a tvarohom. Vznikne vám sypká mrvenka, ktorú môžete zľahka spracovávať rukou alebo pomocou kuchynského robota.

  3. Spojenie cesta. Do pripravenej mrvenky vlejte vzídený kvások a pridajte aj žĺtky. Následne začnite po častiach prilievať smotanu. Neponáhľajte sa – smotana cesto zjemní a dodá mu vláčnosť, no pridávajte ju postupne, aby ste dosiahli stredne hutné, ale nie príliš riedke cesto. Ak sa vám zdá cesto stále husté, môžete opatrne pridať ešte trošku vlažného mlieka, ale majte na pamäti, že múka počas miesenia ešte trochu tekutiny nasiakne.

Miesenie a kysnutie: Kľúč k dokonalému bochníku

  1. Miesenie cesta. Hotové cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku a aspoň 10 minút ho poriadne miešajte rukami. Z každej strany ho prekladajte, roztláčajte dlaňami a opäť spájajte, kým nebude pružné a vláčne. Môžete zapojiť aj kuchynský robot, no odporúčame si cesto po robote skontrolovať dotykom – malo by byť mäkké, jemné, no držať tvar.

  2. Prvé kysnutie. Vyformovaný bochník cesta zľahka poprášte múkou a vložte do misy, kde ho prikryjete čistou utierkou. Doprajte mu aspoň 1 až 1,5 hodiny času na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Teplo je dôležité, preto ho pokojne dajte blízko radiátora alebo do mierne vyhriatej rúry.

  3. Pridanie hrozienok a mandlí. Po vykysnutí cesto ešte raz prepracujte, aby sa z neho uvoľnil nadbytočný vzduch, a zapracujte doň hrozienka a lúpané mandle (časť môžete nechať na ozdobenie). Ešte raz cesto zformujte do pevného bochníka a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie.

Druhé kysnutie a pečenie

  1. Druhé kysnutie. Bochník nechajte opäť odpočívať aspoň 30 – 40 minút. Čím dlhšie ho necháte vykysnúť, tým bude bochník ľahší a nadýchanejší.

  2. Potretie a pečenie. Vidličkou rozšľahajte bielok s dvoma lyžicami vody a bohato potrite celý povrch mazanca. Rúru si vopred rozohrejte na 180 °C. Vložte mazanec do rúry a pečte prvých 5 minút pri tejto teplote. Potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ďalších približne 40 minút.

    • Ak vidíte, že vrchná strana rýchlo hnedne, stačí bochník zakryť alobalom, aby sa nespálil.

Po dopečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ho môžete jemne poprášiť práškovým cukrom pre ešte krajší vzhľad.

Dobrú chuť a veselé veľkonočné sviatky!

Tento domáci tvarohový mazanec je ideálny spôsob, ako potešiť rodinu či priateľov počas sviatočných dní. Jeho príprava síce vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Vďaka tvarohu a smotane si vychutnáte jemnú textúru a lahodnú chuť, akú v bežných obchodoch nájdete len zriedka.

Ak vás lákajú ďalšie klasické dezerty, vyskúšajte napríklad nadýchaný hrnčekový perník – lacnú, no vynikajúcu dobrotu, ktorá bola obľúbená už za čias našich starých mám.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek veľkonočný koláč či bochník, prajeme vám príjemné pečenie a krásne sviatky v kruhu najbližších!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.