- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Najčastejšie chyby pri príprave kysnutého cesta a tipy, ako ich predísť
Najčastejšie chyby pri príprave kysnutého cesta a tipy, ako ich predísť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
Príprava kysnutého cesta môže pôsobiť zložito, no pri dodržaní niekoľkých zásad sa z nej stane jednoduchá a výsledkom bude vždy chutné, nadýchané pečivo.
Stačí si dať pozor na detaily a vaše pečivo bude krásne, lesklé, ľahké a voňavé.
Čo je dôležité pri príprave kysnutého cesta?
- Ingrediencie nechajte zohriať na izbovú teplotu.
Múku a ostatné suroviny vyberte z chladného úložiska včas, voda by mala byť mierne vlažná a droždie pokojne nechajte odležať mimo chladničky. - Pripravte kvások, aby cesto dobre kyslo.
Ak nepoužívate domácu pekáreň, z malého množstva vody, 1–2 lyžíc múky, trošky cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť. Aktivované kvasinky sa začnú množiť a cesto bude krásne nadýchané. - Nepoužívajte horúcu vodu.
Začiatočníci často urobia chybu a kvások zalievajú horúcou vodou. Takto sa väčšina kvasiniek zničí a cesto potom nekysne, alebo sa kyje veľmi pomaly. - Dôkladné hnietenie je základ úspechu.
Ak cesto nie je dobre vymiesené, lepok sa nevytvorí, cesto sa trhá a pečivo nebude pekné. Hnete ho ručne alebo strojom, až kým nie je hladké, pružné a dobre sa ťahá. - Nechajte cesto odpočinúť a nakysnúť.
Po vymiesení cesto zakryte, aby neoschlo, a nechajte ho kľudne odpočívať, kým sa zväčší objem a krásne nakysne.
Dodržiavanie týchto jednoduchých zásad zaručí, že vaše pečenie kysnutého cesta bude vždy úspešné a výsledné pečivo chutné aj oku lahodiace.
reklama:
