Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najčastejšie prešľapy pri príprave chladených nápojov: Nepodceňujte poháre ani čistotu surovín

Najčastejšie prešľapy pri príprave chladených nápojov: Nepodceňujte poháre ani čistotu surovín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najčastejšie prešľapy pri príprave chladených nápojov: Nepodceňujte poháre ani čistotu surovín Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace prinášajú viac než len slnko a oddych. S nimi prichádza aj zvýšený dopyt po osviežení – a studené nápoje sa stávajú každodennou súčasťou našich dní. Hoci sa ich príprava môže zdať jednoduchá, v praxi často opakujeme chyby, ktoré môžu nápoj znehodnotiť alebo znížiť jeho trvanlivosť a chuť.

Či už ste fanúšikom domácich limonád, ovocných koktailov alebo nealko drinkov s ľadom, oplatí sa poznať pár základných pravidiel, ktoré vám pomôžu pripraviť nápoj, čo naozaj osvieži.

1. Pohár nie je len nádoba – je to základ

Prvá chyba začína ešte predtým, než sa do nápoja čokoľvek naleje. Pohár vytiahnutý priamo z poličky môže byť teplejší, než si myslíte. Ak doň nalejete studený nápoj, rýchlo stratí teplotu a efekt osvieženia sa zníži. Riešenie? Vložte do pohára niekoľko kociek ľadu, nechajte ich chvíľu pôsobiť a potom ich vylejte. Tak si pripravíte ideálne chladené „plátno“ pre svoj nápoj.

2. Ovocie nestačí len nakrájať – musí byť čisté

Aj keď ovocie vyzerá čerstvo a lákavo, môže obsahovať zvyšky pesticídov alebo nečistoty z manipulácie. Preto ho vždy dôkladne umyte – v niektorých prípadoch sa oplatí ho aj ošúpať. Chuťovo tým nič nestratíte, naopak, váš nápoj bude čistejší a bezpečnejší.

3. Pomery sú kľúčom k chuti

Limonáda či miešaný nápoj nie je len o tom, čo do neho dáte, ale aj koľko. Nesprávne množstvá sirupu, džúsu, vody či alkoholu môžu ľahko narušiť rovnováhu chutí. Dodržiavajte odporúčané pomery a pamätajte – čo je sladké, môže byť ešte sladšie, keď to preženiete.

4. Pripravujte len toľko, koľko sa stihne vypiť

Aj keď sa môže zdať praktické pripraviť väčšie množstvo nápoja dopredu, studené drinky majú krátku „životnosť“. Už na druhý deň môžu stratiť sviežosť, najmä ak obsahujú ovocie alebo ľad. Ak vám náhodou niečo ostane, uchovajte to v chladničke bez ľadu a bez ovocných kúskov – no aj tak sa snažte vypiť to najneskôr do nasledujúceho dňa.

5. Ľad nie je ozdoba, ale nástroj – no má svoje limity

Ľad má jediný účel – nápoj rýchlo schladiť. Ak však nápoj s ľadom necháte postávať príliš dlho, ľad sa roztopí a výsledkom bude riedky, chuťovo mdlý nápoj. Preto si ľadový nápoj vychutnávajte čerstvý – nie po hodine na slnku.

Tip na záver: Menej chýb = viac osvieženia

Príprava studeného nápoja môže byť malým rituálom, ktorý vám spríjemní horúci deň. Ak si dáte pozor na detaily – od teploty pohára cez čistotu surovín až po správne dávkovanie – odmenou vám bude nápoj, ktorý vás nielen schladí, ale aj poteší chuťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.