
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Najchutnejšia praženica z celého sveta: Vyskúšajte, ako ju pripravujú napríklad v Turecku
Najchutnejšia praženica z celého sveta: Vyskúšajte, ako ju pripravujú napríklad v Turecku

Praženica patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlá na celom svete, a to z viacerých dôvodov. Jednak dokáže dobre zasýtiť, má výborné nutričné hodnoty a nie je náročná na prípravu. Takmer každá kultúra si navyše postupom času vytvorila svoj vlastný jedinečný spôsob, ako vajíčka pripraviť a podávať. Ak hľadáte inšpiráciu, aby vaše raňajky už nikdy neboli stereotypné, pozrite si niekoľko svetových receptov na praženicu, ktoré sme pre vás vybrali.
1. Khagina – špecialita z Pakistanu
Khagina (alebo khageena) je tradičný pakistanský spôsob prípravy praženice. Kombinuje sa v ňom aromatická zmes korenia s čerstvými ingredienciami, ako sú rajčiny, cibuľa, zelené chilli papričky a koriander. Tento pokrm sa často podáva s plackami roti či naanom, niekedy aj s obyčajným chlebom alebo toastom. Vďaka výrazným chutiam a aróme korenín prinesie do vašej kuchyne pravého ducha juhoázijskej kuchyne.
Ingrediencie:
- Čerstvé vajcia
- Jedna stredne veľká cibuľa
- Zelená chilli paprička (množstvo podľa chuti)
- Soľ
- Čierne korenie
- Čerstvý koriander
- Rajčiny (podľa želaného množstva a chuti)
Postup:
-
Vajíčka vyšľahajte
Rozbite potrebný počet vajec do stredne veľkej misky a dôkladne ich vyšľahajte, aby zmes nabrala vzduch a stala sa nadýchanejšou. -
Pripravte si „khagina masalu“
V hlbšej panvici rozohrejte olej a na ňom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte na kúsky pokrájané rajčiny a varte, kým nezmäknú a neuvoľnia šťavu. Následne pridajte nasekané zelené chilli papričky, soľ, korenie a prípadne ďalšie obľúbené koreniny (niekto pridáva napríklad aj štipku kurkumy pre farbu). Všetko spolu premiešajte a krátko povarte, aby sa chute spojili. -
Spojte vajcia s masalou
Keď je zmes pripravená, vlievajte rozšľahané vajcia k koreninovej zmesi. Na miernom plameni ďalej miešajte, až kým vajcia nezačnú tuhnúť, no nenechajte ich príliš vyschnúť. Pred dovarením pridajte čerstvo posekaný koriander, ktorý dodá pokrmu ľahkú a sviežu arómu. Dosolíte, dokoreníte, prípadne pridáte trochu červenej papriky na farbu. -
Podávajte horúce
Najlepšie chutí khagina hneď po dovarení. Tradične sa je s plackami roti alebo naanom, ale môžete pokojne siahnuť aj po toaste. Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, skúste pridať štipľavú omáčku alebo citrónovú šťavu.
2. Filipínska praženica s rajčinami
Na Filipínach si ľudia radi vychutnávajú praženicu s bohatou dávkou šťavnatých rajčín, cibule a masla. Toto jedlo je sýte, príjemne sladkasté a svojou jednoduchosťou vás dostane. Na Filipínach sa často podáva spolu s varenou ryžou guľatou Mánya, no môžete ju pokojne kombinovať aj s hriankou či pečivom.
Ingrediencie:
- Vajíčka
- Maslo
- Cibuľa
- Rajčiny (minimálne dve väčšie)
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
-
Vyšľahanie vajec
V miske rozbite vajcia a poriadne ich vyšľahajte, aby zmes nabrala objem. Pripravené vajcia nechajte chvíľku odpočívať. -
Opečenie cibule a rajčín
Na miernom ohni rozohrejte maslo. Pridajte na jemné kúsky nakrájanú cibuľu a opekajte ju, kým nezačne naberať zlato-hnedú farbu. Následne prisypte na drobno pokrájané rajčiny. Varte ich dostatočne dlho, aby zmäkli a pustili šťavu, vďaka čomu vznikne voňavý základ. -
Spájanie surovín
Prisypte soľ, čierne korenie a čokoľvek ďalšie, čo radi používate (napríklad mletú papriku či sušené bylinky). Prilejte vyšľahané vajcia a nechajte ich chvíľu postáť, zhruba 20 – 30 sekúnd, kým sa nezačnú jemne zrážať. Až potom vajcia zľahka premiešajte, aby vznikli mäkké a nadýchané kúsky praženice. -
Dokončenie a servírovanie
Dochuťte podľa potreby, prípadne pridajte trochu masla na zjemnenie. Podávajte horúce, ideálne s pečivom, ryžou guľatou Mánya alebo čerstvými bylinkami na ozdobenie.
3. Menemen – turecká klasika
Turecký menemen je vychýrený najmä vďaka výraznej chuti rajčín, papriky a častej prítomnosti rôznych druhov korenia, ako je napríklad paprikové korenie typu Aleppo. Táto verzia praženice má mimoriadne šťavnatú konzistenciu, pretože čerstvé rajčiny aj hustá rajčinová pasta dodávajú pokrmu bohatú textúru.
Čo budete potrebovať:
- Vajíčka
- Cibuľa (najlepšie žltá)
- Zelená paprika
- Rajčiny (aspoň dve väčšie)
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- Soľ
- Mleté korenie (ideálne Aleppo, ale možno použiť aj bežné)
- Pol lyžičky sušeného oregana (podľa chuti)
- Kvalitný olivový olej
Postup:
-
Príprava rajčinovej zmesi
Na rozohriatom olivovom oleji restujte na drobno nakrájanú cibuľu a zelenú papriku, kým obe suroviny nezmäknú. Potom pridajte nakrájané rajčiny a rajčinový pretlak. -
Dochutenie a varenie
Zmes osoľte, okoreňte a pridajte oregano. Varte na strednom ohni, kým sa rajčiny nerozvaria a nevytvoria hustú omáčku. Konzistencia by mala byť dostatočne šťavnatá, ale nie príliš vodnatá. -
Pridanie vajec
Znížte teplotu a pridajte niekoľko rozšľahaných vajec (podľa počtu porcií). Nechajte ich mierne stuhnúť. Môžete sa rozhodnúť, či chcete vajíčka priamo premiešať s rajčinovou omáčkou, alebo ju najskôr odsunúť na okraj panvice a vliať vajcia do voľného priestoru. Tak či onak, dajte pozor, aby ste neprevarili vajcia príliš dlho, inak stratíte ich jemnú konzistenciu. -
Dokončenie pokrmu
Keď vajcia dosiahnu požadovanú tuhosť, všetko jemne premiešajte a odstavte z ohňa. Pred servírovaním pridajte zopár kvapiek kvalitného olivového oleja a prípadne ešte trochu korenia Aleppo na vrch. Podávajte s čerstvým a výdatným pečivom. Menemen sa často je s tureckým chlebom simit alebo pita, avšak výborne chutí aj s klasickým pečivom.
4. Oeufs Brouillés – francúzska smotanová lahôdka
Ak obľubujete krémové a jemné vajíčka, potom by ste rozhodne mali vyskúšať francúzsku verziu známej praženice, nazývanú Oeufs Brouillés. Spočíva v pomalom varení vajec s maslom a smotanou, výsledkom čoho je delikátna konzistencia, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku. V tradičnej francúzskej kuchyni sa tento pokrm často podáva na chrumkavých plátkoch bagety, prípadne ako súčasť brunchu s ďalšími pochúťkami.
Čo budete potrebovať:
- Čerstvé vajcia
- Smotana na šľahanie (alebo hustá sladká smotana)
- Pažítka (nakrájaná nadrobno)
- Soľ
- Čierne korenie
- Biela bageta
- Olivový olej (na pokvapkanie bagety)
- Maslo
Ako na to:
-
Príprava a nakrájanie masla
Maslo si vyberte z chladničky a nakrájajte na menšie kocky. Tie potom primiešajte k rozšľahaným vajciam. Tento krok zaručí, že sa maslo bude počas varenia pomaly topiť a vajcia tak budú ešte jemnejšie. -
Pomalé varenie vajec
Vajíčka s maslom vlejte do studenej panvice. Zapnite mierny plameň a neustále miešajte. Francúzske Oeufs Brouillés sa vyznačujú tým, že sa varia naozaj pomaly, vďaka čomu získate dokonalú krémovú textúru. -
Pridanie smotany a pažítky
Keď vajcia začnú hustnúť zhruba do polovice, pridajte smotanu, nakrájanú pažítku, štipku soli a trošku čierneho korenia. Pokračujte v pomalom miešaní, kým vajcia nie sú hotové, ale nie príliš tuhé. -
Príprava bagety
Medzitým si nakrájajte bielu bagetu na plátky. Tie môžete buď krátko opiecť v rúre, alebo v toasteri. Pred pečením či opekaním plátky jemne pokvapkajte olivovým olejom. Tým zabezpečíte ich chrumkavosť a lahodnú vôňu. -
Servírovanie
Nakoniec navrstvite krémovú vaječnú zmes na chrumkavú bagetu a môžete dozdobiť ďalšou pažítkou či lístkom petržlenu. Podávajte ihneď, aby si jedlo zachovalo svoju jemnú a teplú konzistenciu.
Tipy a inšpirácie, ako praženicu vylepšiť
- Syry: Či už ide o tvrdé druhy (ako parmezán), alebo mäkké syry typu feta, dokážu praženicu posunúť na novú úroveň.
- Čerstvé bylinky: Bazalka, petržlen, kôpor či pažítka nielen dochutia, ale tiež zlepšia vizuálnu stránku.
- Rôzne druhy zeleniny: Nebojte sa pridať špenát, cuketu či papriku navyše. Dodajú pokrmu farbu a vlákninu.
- Opečená slanina alebo šunka: Ak máte radi mäsové prílohy, kombinácia mäkkých vajec a chrumkavej slaniny je nesmrteľná klasika.
Praženica je skrátka všestranným jedlom, ktoré vám zaberie minimum času, no môže sa stať kulinárskym zážitkom, ak využijete suroviny a korenie typické pre rôzne krajiny. Stačí trochu kreativity a nebáť sa experimentovať. Vyskúšajte pakistanskú khaginu, filipínsky variant s rajčinami, turecký menemen alebo francúzske jemné Oeufs Brouillés. Uvidíte, že vďaka týmto receptom si obohatíte raňajkový repertoár a začnete deň s úsmevom na tvári.
Dobrú chuť!