Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najdrahšie potraviny sveta: Luxus, ktorý si bežný človek len tak nedopraje

Kaviár - luxus na tanieri
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kaviár - luxus na tanieri Foto: depositphotos.com
reklama:

Milujete kvalitné jedlo a vždy hľadáte niečo výnimočné, čo by rozmaznalo vaše chuťové poháriky? Potom vedzte, že existujú pochúťky, ktoré sa radia medzi tie najluxusnejšie a zároveň najdrahšie na svete. Ich ceny sú také vysoké, že sa z nich človeku ľahko zatočí hlava – no chuť, vôňa a zážitok z ich konzumácie stoja vraj za každý cent.

Niektoré z týchto surovín sa získavajú mimoriadne náročným spôsobom, iné rastú len v obmedzených oblastiach planéty, a preto sa stali symbolom prestíže a gurmánskeho pôžitku. Ak by ste si niekedy chceli dopriať naozaj luxusnú ochutnávku, pozrite sa, ktoré potraviny sa bežne objavujú na tanieroch milionárov.

BIELY KAVIÁR – poklad z Kaspického mora

Na úplnom vrchole rebríčka sa nachádza biely kaviár, považovaný za najdrahšiu potravinu planéty. Získava sa zo vzácnych albínskych jeseterov, ktorí žijú v Kaspickom mori. Tento druh rýb nemá gén pre tvorbu melanínu, a preto má ich telo aj ikry snehobielu farbu.

Len málokedy sa ich podarí chovať vo veľkom množstve – preto je ich kaviár taký výnimočný. Z jednej ryby sa získa približne 300 gramov kaviáru, pričom cena jedného kilogramu sa môže vyšplhať až na 78 500 eur. 

Ak si chcete dopriať aspoň kúsok luxusu, môžete siahnuť po dostupnejšej alternatíve – kaviári z belugy. Chuťovo patrí k špičke, aj keď nedosahuje exkluzivitu bieleho kaviáru. Cena je však stále vysoká, takže aj malá porcia predstavuje hotový sviatok.

MELÓN YUBARI KING – ovocný kráľ z Japonska

Ďalším skvostom je legendárny melón Yubari King, ktorý sa pestuje výhradne v skleníkoch na japonskom ostrove Hokkaidó, konkrétne v meste Yubari – podľa ktorého dostal aj svoje meno.

Pestovanie týchto melónov je doslova umenie. Počas celého rastu sa neustále mení teplota a vlhkosť vzduchu, aby sa plody mohli rozvíjať v ideálnych podmienkach. Pestovatelia dokonca tvrdia, že na výslednú chuť má vplyv aj sopečný popol prítomný v pôde, ktorý melónom dodáva ich nezameniteľnú sladkosť a arómu.

Bežná cena melóna Yubari King sa pohybuje okolo 45 až 90 eur , no tie najkvalitnejšie kusy sa každoročne dražia v aukciách za viac ako 25 000 dolárov, čo je približne 21 500 eur.  V Japonsku ide o symbol luxusu, úspechu a dobrého vkusu – často sa darujú ako prestížny dar.

BIELY LANÝŽ – vôňa luxusu z Alby

Medzi najvzácnejšie suroviny sveta sa radí aj biely lanýž z talianskej Alby. Ide o špeciálny druh huby, ktorá má mimoriadne silnú a jedinečnú vôňu. Vďaka nej sa stala obľúbenou medzi špičkovými šéfkuchármi po celom svete.

Tieto lanýže sa nedajú pestovať v umelých podmienkach – rastú len v určitých oblastiach a ich zber je skutočné dobrodružstvo. Na hľadanie sa používajú špeciálne vycvičené psy alebo prasatá, ktoré dokážu lanýže vyňuchať pod zemou.

Cena jedného kilogramu bielych lanýžov sa pohybuje v rozmedzí 5 900 až 7 800 eur. Sú symbolom gurmánskeho pôžitku a často sa používajú len v malom množstve – napríklad ako hoblinky na čerstvé cestoviny alebo vajíčka.

ČIERNY MELÓN – japonský dar pre vyvolených

Ďalšou raritou z Japonska je čierny vodný melón Densuke, ktorý sa pestuje výhradne na severnom ostrove Hokkaidó. Na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný melón, no po dozretí má hladkú, lesklú a tmavočiernu šupku.

Jeho chuť je výnimočne sladká a dužina krehká a chrumkavá. Pestovanie týchto melónov si vyžaduje dlhé mesiace precíznej starostlivosti, pretože každá rastlina je citlivá na zmeny teploty a vlhkosti.

V minulosti sa tieto melóny dávali ako vzácny dar samurajom – symbol úcty, loajality a rešpektu. Dnes sa často používajú ako luxusné dary pri výnimočných príležitostiach. Cena jedného kusu môže dosahovať až 6 000 dolárov, teda približne 5 200 eur.

HOVÄDZIE MÄSO KOBE – legenda medzi mäsami

Na záver nemožno opomenúť hovädzie mäso Kobe, ktoré pochádza zo špeciálneho japonského plemena hovädzieho dobytka Wagyu. Mäso z tejto oblasti má výnimočnú štruktúru – jeho svalovina je bohato prerastená jemnými vlásočnicami bieleho tuku, čím vzniká charakteristické „mramorovanie“.

Výsledkom je neuveriteľne krehké, šťavnaté a aromatické mäso, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. Japonci sú známi svojou precíznosťou – zvieratá majú špeciálny jedálniček, starostlivosť a niekedy sa o nich hovorí aj s istou dávkou poézie – vraj ich chovatelia masírujú a púšťajú im hudbu, aby netrpeli stresom.

Cena za kilogram tohto mäsa sa pohybuje okolo 470 eur , a patrí tak medzi najluxusnejšie produkty na svete. V mnohých reštauráciách sa podáva len v malých porciách ako vrchol gastronomického zážitku.

Luxus na tanieri

Tieto potraviny nie sú len o chuti – sú symbolom tradície, exkluzivity a majstrovstva. Za každým kúskom sa skrýva dlhá história, starostlivý prístup pestovateľov či chovateľov a snaha dosiahnuť absolútnu dokonalosť.

Nie každý si ich môže dovoliť, no aj pohľad na ne otvára fascinujúci svet, v ktorom sa gastronómia mení na umenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.