Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najjednoduchší chlieb, ktorý zvládne upiecť naozaj každý: Žiadne miesenie, zdĺhavá námaha ani nepríjemné lepenie cesta

Domáci chlieb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci chlieb Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí z nás snívajú o čerstvo upečenom domácom chlebe s chrumkavou kôrkou a lahodnou vôňou, ktorá sa rozlieha po celej kuchyni. Ak si myslíte, že pečenie vlastného bochníka je náročné a vyžaduje hodiny starostlivého miesenia, vyskúšajte recept na nehnietený chlieb. Stačí vám len niekoľko základných surovín, trocha trpezlivosti a vhodná nádoba na pečenie. Výsledok vás určite príjemne prekvapí!

Revolučný boom z The New York Times

Základy trendu nehnieteného chleba siahajú k článku, ktorý pred niekoľkými rokmi uverejnili v The New York Times. Táto jednoduchá metóda okamžite vzbudila nadšenie po celom svete a mnohí pekári, či už profesionáli alebo začiatočníci, z nej dodnes vychádzajú. Popularita receptu neustále rastie, pretože domáceho pečiva nikdy nie je dosť a nikomu sa nechce zbytočne komplikovať prípravu.

Na internete (konkrétne na YouTube kanáli The New York Times) nájdete pôvodné video, ktoré zásadným spôsobom zmenilo pohľad na domáce pečenie chleba. Vo videu je pekne vidieť, že cesta k výbornému bochníku môže byť naozaj jednoduchá, a tak si nehnietený chlieb postupne získal srdcia aj tých, ktorí dovtedy verili, že to bez dlhého miesenia nejde.

Ako pripraviť nehnietený chlieb

Princíp receptu je prekvapivo jednoduchý a vyžaduje minimum aktívnej práce. Budete však potrebovať dostatočne veľkú misu, v ktorej cesto môže nerušene kysnúť aspoň 12 hodín. Dlhé kysnutie je kľúčom k dokonalému výsledku, no vďaka tomu sa nemusíte trápiť žiadnym zdĺhavým miesením.

Základné suroviny a ich pomer

  • Voda a múka v pomere 1 : 2
    (napríklad 1,5 hrnčeka vody na 3 hrnčeky múky)
  • Najvhodnejšia je chlebová múka, no môžete experimentovať aj s inými druhmi
  • Sušené droždie: približne 1 a 1/4 lyžičky
  • Soľ: 1 lyžička

Stačí, ak všetky suroviny krátko premiešate, aby sa voda prepojila so suchými prísadami. Následne misku prikryte utierkou a umiestnite ju na pokojné miesto, kde cesto nebude nikto vyrušovať. Najlepšie je, ak môžete cesto nechať kysnúť cez noc (minimálne 12 hodín). Ráno alebo po návrate z práce bude pripravené na ďalšie spracovanie.

Tip: Pri rôznych druhoch a značkách múk môžu byť výsledky trochu odlišné. Nebojte sa experimentovať. Časom zistíte, ktorá múka a teplota vody či dĺžka kysnutia vám poskytne najlepší bochník.

Vhodná nádoba na pečenie je základ

Jednou z hlavných výhod tohto receptu je, že nepotrebujete žiadnu špeciálnu pekáreň. Stačí vám bežný hrniec alebo pekáč s pokrievkou, ktorý môžete vložiť do rúry. Najlepšie je, ak má nádoba rovné alebo len veľmi mierne sa rozširujúce steny, aby ste z nej mohli upečený chlieb jednoducho vyklopiť.

Predhriatie rúry a hrnca

  • Rúru spolu s hrncom a pokrievkou zohrejte na 250 °C.
  • Nechajte ju zohrievať aspoň 20 minút, aby sa nádoba dostatočne rozpálila.

Dôležité je, že hrniec vôbec nemusíte vymastiť ani posypať múkou. Rozpálený povrch zabráni prilepeniu chleba a umožní mu vytvoriť charakteristickú chrumkavú kôrku.

Finálne tvarovanie a pečenie

Po dlhom kysnutí bude cesto na prvý pohľad riedke, no to je pri nehnietenom chlebe úplne normálne. Postupujte nasledovne:

  1. Pomúčte si pracovnú plochu (dosku alebo stôl) a aj svoje ruky.
  2. Z misy cesto jemne vyklopte.
  3. Niekoľkokrát ho zľahka preložte tak, že okraje cesta preklopíte do stredu. Vytvorí sa tak kompaktný, hoci stále mäkký a “tremblavý” bochník.
  4. Tento bochník opatrne umiestnite do rozpáleného hrnca. Najjednoduchšie je to tak, že do hrnca cesto „zošuchnete“ z pomúčenej plochy.
  5. Prikryte pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry.

Pokiaľ s prípravou nehnieteného chleba ešte len začínate, vyhnite sa príliš prudkým pohybom, aby ste cesto neroztrhli a nestratili cenné bublinky, ktoré sa počas kysnutia vytvorili.

Dĺžka pečenia

  • Prvých 30 minút pečte s pokrievkou.
  • Následne zložte pokrievku a pečte ešte asi 15 minút, aby vznikla zlatistá, chrumkavá kôrka.

Keďže každá rúra sa správa trochu inak, môže sa stať, že budete musieť pečenie prispôsobiť. Niektoré rúry pečú rýchlejšie, iné pomalšie. Pokojne pridajte pár minút pečenia navyše, ak zistíte, že chlieb v strede ešte nie je celkom dopečený. Dôležité je, aby chlieb neostal vo vnútri surový či príliš vlhký.

Nechajte chlieb dobre vychladnúť

Po dopečení bochník ihneď vyklopte z horúcej nádoby na mriežku alebo drevenú dosku. Odporúča sa nechať ho aspoň 20 – 30 minút vychladnúť, aby sa dokončila vnútorná štruktúra. Ide možno o najťažšiu fázu, pretože lákavá vôňa chrumkavej kôrky vás bude pokúšať, no vyplatí sa počkať. Chlieb tak bude lepšie rezateľný, nebude sa lepiť na nôž a zachová si nadýchanú striedku.

Náš tip na záver

  • Chlieb skladujte zabalený v ľanovej utierke, aby si udržal chrumkavú kôrku čo najdlhšie.
  • Ak chcete vyskúšať menšiu či väčšiu veľkosť bochníka, jednoducho upravte pomer vody a múky, pričom zachovajte princíp 1 : 2 (voda : múka).
  • Skúšajte pridávať semienka, rôzne typy múk (špaldovú, celozrnnú) alebo bylinky. Takto získate nespočetné variácie, pričom základný postup ostáva rovnaký.

Nehnietený chlieb je dôkazom, že niekedy aj jednoduché postupy vedú k veľkolepým výsledkom. Voňavý, rustikálny bochník s dokonalou kôrkou vás presvedčí, že za pár minút aktívnej práce a zopár hodín kysnutia dokážete v kuchyni vytvoriť hotový pekársky zázrak. Tak neváhajte a skúste si ho pripraviť čo najskôr – uvidíte, že sa zaradí k vašim obľúbeným domácim receptom!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.