Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najjednoduchší domáci chlieb: Cesto zvládne pripraviť aj dieťa a výsledok fantastický. Pozrite

Najjednoduchší domáci chlieb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najjednoduchší domáci chlieb: Cesto zvládne pripraviť aj dieťa a výsledok fantastický. Pozrite Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Pečiete domáci chlieb a nedáte na svoj recept dopustiť? Alebo by ste radi začali s pečením domáceho pečiva, ale nebaví vás stoh kuchárok a vytlačených papierov ku každému receptu? Máme pre vás tip na najjednoduchší chlieb, ktorého cesto dokáže pripraviť aj laik.

Univerzálny recept na chlieb

Tápanie medzi receptami a hľadanie tej spávnej stránky na papieri či v mobile rukami celými od múky čas od času stretne každého. Práve vtedy sa často rozhodneme vydať cestou najmenšieho zla. Čo tak jeden recept, ktorý sa bude hodiť na všetko?

Univerzálne recepty existujú, ale je jasné, že to bude niečo za niečo. Univerzalita znamená, že z jedného receptu a jedného zarobeného cesta urobíte hneď niekoľko rôznych výrobkov. Budú vláčne, budú krásne nakysnuté, iste môžete do cesta ešte na záver niečo pridať, ale je jasné, že z jedného cesta neurobíte všetko.

Pozrite sa na tento univerzálny recept od autorky z YouTube kanálu Jill Winger – Old Fashioned on Purpose predstavuje práve také cesto.

S cestom vám môže pomôcť aj domáca pekáreň

Treba dodať, že to rozhodne nie je jediné univerzálne cesto a ďalších existuje celý rad. Nielen to! Cesto rozhodne nemusíte pripravovať ručne, ak máte domácu pekáreň. Aj keď v nej nutne nemusíte chcieť piecť bochník, môžete si pekáreň len nechať cesto vymiešať a nakysnúť. Oboje vie veľmi dobre.

Pamätajte na pravidlo domácej pekárne, čiže že do nádoby s metlami dáte najprv tekutiny a až potom suché ingrediencie. Pokiaľ necháte pekáreň vymiešať cesto okamžite, potom nie je nutné sypať cukor do jedného rohu nádobky a kvasnice do iného. To určite platí pri odloženom štarte, kedy nechcete, aby sa kvasnice aktivovali skôr.

Pri vymiešaní pekárňou si dajte pozor aj na to, ktorý program volíte. Aj veľmi jednoduché pekárne ponúkajú programy „pizza“ a „miesenie“. Pri druhom variante býva cesto nadýchanejšie, pretože počíta s dlhšou dobou na kysnutie a tiež s niekoľkonásobným kysnutím.

Chleba, žemle aj sladké pečivo

Čo z takého cesta pripraviť? Ako už bolo povedané, autorka používa toto cesto na pizzu, ale v tom prípade sa uistite, že vyváľate alebo roztiahnete korpus na veľmi tenkú placku. Pomerne veľa totiž neskôr opäť nakysne.

Ďalšou možnosťou je toastový chlieb, čo nie je u nás vyložene obľúbené pečivo, ale dajú sa z neho urobiť aj menšie bochníčky alebo pletenky, ktoré môžete ešte vylepšiť napríklad semienkami. Ak začnete experimentovať s rôznymi múkami, dajte si pozor na celozrnné a rôzne alternatívy s nižším obsahom lepku. Tie zle kysnú.

Škoricové hviezda: Aj toto zvládne malé dieťa

Z cesta môžete ale tiež urobiť sladké pečivo. Držte sa univerzality cesta a nepridávajte ani maslo ani cukor. Radšej zvoľte také pečivo, ktoré bude mať náplň. Veľmi sa osvedčili slimáky so škoricou, hrozienkami alebo makovou náplňou, ale aj zaujímavejšie tvary, o ktorých si hneď povieme.

Slimáky so škoricou môžu na prvý pohľad vyzerať ako dosť pracný pekársky počin, ale rozhodne nemusí byť. Z cesta rozvaľkajte veľkú obdĺžnikovú placku a bohato ju posypte po celom povrchu cukrom zmiešaným so škoricou. Obdĺžnik zrolujte ako roládu a nakrájajte rolku na zhruba dvojcentimetrové slimáky, ktoré s dostatočnými rozostupmi pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Krásne jesenné, ale aj vianočné sladké pečivo môžete vytvoriť jednoducho tak, že si nachystáte z cesta dve placky rovnakého tvaru. Ideálne sú dva kruhy alebo dva trojuholníky.

Spodnú placku celú pomažte čokoládovou nátierkou, marmeládou alebo škoricovým cukrom. Na takto potretú placku položte druhú placku rovnakého tvaru, aby pekne lícovali. Potom nožom narežte cesto naskrz tak, aby vám vznikali pruhy zhruba tri centimetre široké, ale aby stále držali uprostred.

Kruh narežeme od kraja k stredu, ale nie cez neho, aby vznikla hviezda. Dlhý trojuholník režeme od krajov dlhých strán k stredu, aby vznikol vianočný stromček. Nakrájané pruhy z oboch ciest a náplní uprostred potom niekoľkokrát otočte, aby sa skrútili.

Tento recept je možné robiť aj s deťmi. Výsledok je totiž veľmi efektný. Aj keď cesto a skrútené pruhy nevyzerajú na plechu pred pečením nijako lákavo, v rúre nádherne nakysnú a pečivo bude nielen naozaj krásne vyzerať, ale bude to tiež veľmi chutné raňajky alebo desiata pre celú rodinu. Aby bolo pečivo krásne lesklé, nezabudnite ho pomazať rozšľahaným vajíčkom.

Zdroje: sallysbakingaddiction.com, inquiringchef.com, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.