- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepší čokoládový krém na tortu: Len z troch ingrediencií a bez cukru
Najlepší čokoládový krém na tortu: Len z troch ingrediencií a bez cukru
Pripraviť dobrý čokoládový krém nie je vždy úplne jednoduché. V mnohých receptoch sa do neho totiž pridáva veľké množstvo masla a tiež cukru, v dôsledku čoho je krém naozaj hutný, presladený a nemusí chutiť každému. Vedeli ste ale, že na prípravu krému maslo ani cukor vôbec potrebovať nebudete? Hravo ho vykúzlite z iba troch surovín.
Keď príde reč na čokoládový krém, mnohí si ihneď vybavia krém parížsky. Ten chutí božsky, je ale pravdou, že je jeho príprava trochu náročnejšia a hlavne zdĺhavá. Našťastie si ale môžete veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť iný čokoládový krém, ktorý je rovnako dobrý. A zvládnete to z iba 3 ingrediencií a počas pár minút.
Zásady dobrého krému
V mnohých receptoch nielen na čokoládový krém sa objavuje nezanedbateľné množstvo masla, ktoré sa do krémov pridáva preto, aby v chladničke dobre zatuhli a na tortách držali. Také krémy ale práve dvakrát nie sú po chuti úplne každému. Sú totiž veľmi hutné a ťažké a nikto si na nich poriadne nepochutí. Navyše sa často stáva, že sa maslové krémy počas prípravy zrazia. Radšej teda maslo do krému vôbec nepridávajte.
Oveľa lepšie urobíte, keď krém namiesto masla postavíte na domácej šľahačke. Myslite ale na to, že musí byť smotana pred šľahaním dokonale vychladená. Inak by sa šľahačka nepodarila. Aby ste si poistili dobrý výsledok, šľahajte smotanu v sklenenej či kovovej mise, ktorú ste predtým vložili aspoň na 20 minút do mrazničky. Tak sa šľahačka zaručene povedie na jedničku.
Pri príprave krémov zároveň vyberajte kvalitné suroviny. Pokiaľ sa chystáte robiť vanilkový krém, okrem vanilkového cukru do neho dajte aj zrniečka pravej vanilky. Pri čokoládovom kréme zasa stavte na naozaj kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Aj keď sú tieto ingrediencie pochopiteľne drahšie, výsledok bude úplne fantastický.
Farebné krémy
V prípade, keď sa chystáte tortu zdobiť farebným krémom, rozhodne nesiahajte po potravinárskom farbive. Oveľa lepšiu prácu urobia prírodné farbivá. Rozmixovaný špenát dodá krému krásnu zelenú farbu, mrkvová šťava zase oranžovú, čučoriedky fialovú a maliny červenú. Zároveň s použitím ovocia a zeleniny bude torta predsa len o niečo zdravšia.
Čokoládový krém z mascarpone
Podrobný postup nájdete vo videu:
Skvelý čokoládový krém zvládne pripraviť aj úplný antitalent. Do misy nalejte 500 mililitrov naozaj dobre vychladenej smotany a pridajte do nej 500 gramov syra mascarpone. Vezmite si kuchynský mixér a smotanu s mascarpone šľahajte asi 4 minúty, kým nevznikne krásne jemný, hustý a nadýchaný krém. Vo vodnom kúpeli rozohrejte 400 gramov mliečnej čokolády a nechajte ju krátko vychladnúť. Rozhodne by nemala byť horúca. A potom už ju len nalejte do misy ku krému a znovu všetko spoločne prejdite mixérom, aby sa ingrediencie spojili.
Krémom už len naplňte cukrárske vrecko a môžete sa pustiť do zdobenia tort, rolád alebo napríklad cupcakov. A nemusíte mať obavy, krém sa dobre udrží na najrôznejších dobrotách aj pri izbovej teplote.
Zdroje: YouTube.com, lechocalat.cz, apetitonline.cz, www.ireceptar.cz