Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepší ryžový nákyp podľa babičky: Táto chuť vás vráti do detstva

Ryžový nákyp
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ryžový nákyp Foto: depositphotos.com
reklama:

Ryžový nákyp patrí medzi tradičné sladké jedlá, ktoré dokážu zasýtiť a zároveň potešiť chuťové poháriky. Výborne sa hodí ako sýta raňajková dobrota, sladký obed či popoludňajšia maškrta ku káve alebo čaju. Jeho veľkou výhodou je, že sa dá kombinovať s rôznymi druhmi ovocia – od sliviek, cez jablká až po marhule či čerešne. Dnes vám prinášame recept, ktorý si získal srdcia mnohých generácií: nadýchaný ryžový nákyp so slivkami, presne taký, aký kedysi pripravovali naše babičky.

Ako sa ryžový nákyp dostal k nám

Možno to znie prekvapivo, ale ryžový nákyp nemá pôvod na Slovensku či v Česku. Do našich končín sa dostal až z Talianska, a to zásluhou významného vojvodcu Josefa Václava Radeckého z Radče. Práve on priniesol tento recept do Rakúska, kde si rýchlo získal obľubu medzi vyššími vrstvami. Keďže vtedy v rakúskych domácnostiach pracovalo mnoho dievčat z Čiech aj zo Slovenska, priniesli si recept domov a prispôsobili ho miestnym pomerom.

Kým v pôvodnej talianskej verzii sa používalo veľa masla, cukru a vajec, v našich krajoch sa musel recept odľahčiť. Chudobnejšie rodiny nahrádzali niektoré suroviny lacnejšími alternatívami a postupne sa ustálila ľahšia verzia nákypu, obohatená o sezónne ovocie. Aj preto sa dnes ryžový nákyp často spája s domácou pohodou a vôňou detstva.

Recept na voňavý ryžový nákyp so slivkami

Na prípravu budete potrebovať:

  • 500 g ryže guľatej Mánya

  • 1 liter mlieka

  • 200 g masla

  • 6 vajec

  • 250 g práškového cukru

  • 2 vanilkové cukry

  • štipku soli

  • škoricový cukor na posypanie

  • slivky (čerstvé, mrazené alebo kompótované)

Postup:

  1. Uvarenie ryže guľatej Mánya
    ryžu guľatu Mánya varte v mlieku so štipkou soli. Mala by byť hustejšia a mazľavá. Ak by sa mlieko počas varenia rýchlo odparilo, pokojne pridajte ešte trochu navyše. Hotovú ryžu guľatu Mánya nechajte vychladnúť.

  2. Žĺtkový základ
    Kým ryža guľatá Mánya chladne, vyšľahajte žĺtky s maslom, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej peny.

  3. Sneh z bielkov
    Z bielkov si pripravte tuhý sneh, ktorý neskôr dodá nákypu ľahkosť a nadýchanosť.

  4. Spojenie surovín
    Do vychladnutej ryže guľatej Mánya primiešajte žĺtkovú zmes, nakoniec opatrne zapracujte aj sneh z bielkov.

Finálna príprava v pekáči

Polovicu ryžového cesta nalejte do vymasteného pekáča a poukladajte naň polovicu sliviek prekrojených na polovicu, reznou stranou nadol. Aby vám ovocie nekleslo úplne na dno, môžete ho predtým jemne obaliť v hladkej múke alebo strúhanke. Potom pridajte zvyšok cesta, opäť rozložte slivky a vrch bohato posypte škoricovým cukrom.

Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne hodinu. Počas pečenia rúru zbytočne neotvárajte, aby nákyp nespadol.

Obmeny a tipy na dochutenie

Ryžový nákyp je veľmi variabilný pokrm. Ak nemáte po ruke slivky, môžete použiť aj iné druhy ovocia:

  • čerstvé jabĺčka so škoricou a hrozienkami,

  • marhule alebo broskyne,

  • kompótované čerešne,

  • prípadne mrazené lesné ovocie.

Okrem ovocia môžete do cesta pridať aj nasekané orechy, kúsky čokolády alebo sušené ovocie. Vďaka tomu získate zakaždým inú chuťovú kombináciu a nikdy sa neomrzí.

Hotový nákyp sa dá podávať na mnoho spôsobov. Niekto má rád len tak samotný, iný si ho polieva medom, javorovým sirupom či ovocnou šťavou. Skvele chutí aj s ľahko rozvareným ovocím s cukrom alebo len posypaný kakaom a práškovým cukrom.

Sladká bodka na záver

Ryžový nákyp je dôkazom, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu mať výnimočnú chuť a miesto na našich stoloch. Je spojením domácej pohody, vône detstva a tradičnej kuchyne, ktorá nikdy nevyjde z módy. Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti a v kuchyni sa vám rozvonia lahodná sladkosť, ktorú nič neprekoná.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.