
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Najlepší ryžový nákyp podľa babičky: Táto chuť vás vráti do detstva
Najlepší ryžový nákyp podľa babičky: Táto chuť vás vráti do detstva

Ryžový nákyp patrí medzi tradičné sladké jedlá, ktoré dokážu zasýtiť a zároveň potešiť chuťové poháriky. Výborne sa hodí ako sýta raňajková dobrota, sladký obed či popoludňajšia maškrta ku káve alebo čaju. Jeho veľkou výhodou je, že sa dá kombinovať s rôznymi druhmi ovocia – od sliviek, cez jablká až po marhule či čerešne. Dnes vám prinášame recept, ktorý si získal srdcia mnohých generácií: nadýchaný ryžový nákyp so slivkami, presne taký, aký kedysi pripravovali naše babičky.
Ako sa ryžový nákyp dostal k nám
Možno to znie prekvapivo, ale ryžový nákyp nemá pôvod na Slovensku či v Česku. Do našich končín sa dostal až z Talianska, a to zásluhou významného vojvodcu Josefa Václava Radeckého z Radče. Práve on priniesol tento recept do Rakúska, kde si rýchlo získal obľubu medzi vyššími vrstvami. Keďže vtedy v rakúskych domácnostiach pracovalo mnoho dievčat z Čiech aj zo Slovenska, priniesli si recept domov a prispôsobili ho miestnym pomerom.
Kým v pôvodnej talianskej verzii sa používalo veľa masla, cukru a vajec, v našich krajoch sa musel recept odľahčiť. Chudobnejšie rodiny nahrádzali niektoré suroviny lacnejšími alternatívami a postupne sa ustálila ľahšia verzia nákypu, obohatená o sezónne ovocie. Aj preto sa dnes ryžový nákyp často spája s domácou pohodou a vôňou detstva.
Recept na voňavý ryžový nákyp so slivkami
Na prípravu budete potrebovať:
-
500 g ryže guľatej Mánya
-
1 liter mlieka
-
200 g masla
-
6 vajec
-
250 g práškového cukru
-
2 vanilkové cukry
-
štipku soli
-
škoricový cukor na posypanie
-
slivky (čerstvé, mrazené alebo kompótované)
Postup:
-
Uvarenie ryže guľatej Mánya
ryžu guľatu Mánya varte v mlieku so štipkou soli. Mala by byť hustejšia a mazľavá. Ak by sa mlieko počas varenia rýchlo odparilo, pokojne pridajte ešte trochu navyše. Hotovú ryžu guľatu Mánya nechajte vychladnúť. -
Žĺtkový základ
Kým ryža guľatá Mánya chladne, vyšľahajte žĺtky s maslom, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej peny. -
Sneh z bielkov
Z bielkov si pripravte tuhý sneh, ktorý neskôr dodá nákypu ľahkosť a nadýchanosť. -
Spojenie surovín
Do vychladnutej ryže guľatej Mánya primiešajte žĺtkovú zmes, nakoniec opatrne zapracujte aj sneh z bielkov.
Finálna príprava v pekáči
Polovicu ryžového cesta nalejte do vymasteného pekáča a poukladajte naň polovicu sliviek prekrojených na polovicu, reznou stranou nadol. Aby vám ovocie nekleslo úplne na dno, môžete ho predtým jemne obaliť v hladkej múke alebo strúhanke. Potom pridajte zvyšok cesta, opäť rozložte slivky a vrch bohato posypte škoricovým cukrom.
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne hodinu. Počas pečenia rúru zbytočne neotvárajte, aby nákyp nespadol.
Obmeny a tipy na dochutenie
Ryžový nákyp je veľmi variabilný pokrm. Ak nemáte po ruke slivky, môžete použiť aj iné druhy ovocia:
-
čerstvé jabĺčka so škoricou a hrozienkami,
-
marhule alebo broskyne,
-
kompótované čerešne,
-
prípadne mrazené lesné ovocie.
Okrem ovocia môžete do cesta pridať aj nasekané orechy, kúsky čokolády alebo sušené ovocie. Vďaka tomu získate zakaždým inú chuťovú kombináciu a nikdy sa neomrzí.
Hotový nákyp sa dá podávať na mnoho spôsobov. Niekto má rád len tak samotný, iný si ho polieva medom, javorovým sirupom či ovocnou šťavou. Skvele chutí aj s ľahko rozvareným ovocím s cukrom alebo len posypaný kakaom a práškovým cukrom.
Sladká bodka na záver
Ryžový nákyp je dôkazom, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu mať výnimočnú chuť a miesto na našich stoloch. Je spojením domácej pohody, vône detstva a tradičnej kuchyne, ktorá nikdy nevyjde z módy. Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti a v kuchyni sa vám rozvonia lahodná sladkosť, ktorú nič neprekoná.