Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepší veľkonočný baranček: Tento recept zvládne aj úplný začiatočník

Veľkonočný baranček
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočný baranček Foto: depositphotos.com
reklama:

Plánujete na Veľkú noc piecť barančeka a hľadáte overený recept? Skúste tento naozaj nadýchaný baranček z jemného mandľového treného cesta, ktorý je nielen chutný, ale aj krásne vyzerá na sviatočnom stole. Nič nie je lepšie, než keď sa váš domov naplní vôňou domácej veľkonočnej dobroty, a pritom jej prípravu zvládnete bez väčších skúseností s pečením.

Kde sa vzal veľkonočný baranček?

V minulosti sa na sviatočných stoloch počas Veľkej noci často objavovalo jahňacie mäso, no dnes ho vo viacerých krajinách vrátane Slovenska nahradil skôr sladký baranček. Zvyčajne býva so sušeným ovocím či s kúskami želatíny, no mnohí sa vracajú k jednoduchším a tradičnejším receptom. Ak ste si doteraz kupovali barančeka z obchodu, môžete sa tento rok skúsiť pustiť do vlastnej domácej verzie – je to jednoduchšie, než sa môže na prvý pohľad zdať, a výsledok bude určite chutiť lepšie než priemyselne vyrábaný polotovar.

Akú formu na pečenie vybrať?

Na pečenie barančeka je kľúčové zaobstarať si dobrú formu. Na trhu sú populárne silikónové formy, ale mnohí nedajú dopustiť na poctivé plechové, keramické či sklenené formy, v ktorých sa kôrka upečie krásne do chrumkava. Nebojte sa siahnuť po formách od starých mám – ak vám nevyhovuje neznámy objem, ľahko ho zmeriate tak, že do formy nalejete odmerané množstvo vody. Tento recept počíta s formou s objemom približne 1500 ml.

Na čo dávať pozor pri pečení veľkonočného barančeka?

Barančeka budete piecť zhruba hodinu pri teplote 150 °C. Je veľmi dôležité správne vymazanie a vysypanie formy (napríklad maslom a hrubou múkou), aby ste upečeného barančeka mohli ľahko a bez poškodenia vyklopiť. Nechajte ho vo forme po dopečení len dve či tri minútky, potom formu preklopte pomocou dosky alebo podnosu. Ak ste formu dôkladne pripravili, baranček by mal z formy doslova vykĺznuť. A keby sa vám predsa len mierne roztrhol, nič sa nedeje – prípadné nedokonalosti sa dajú zakryť čokoládovou polevou alebo krémovou ozdobou.

Recept na jemné mandľové trené cesto:

  • 210 g kryštálového cukru

  • 180 g polohrubej múky

  • 120 g zmäknutého, ale neroztopeného masla

  • 75 g mletých mandlí

  • 90 ml mlieka

  • 3 vajcia

  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

  • vanilkový lusk, vanilkový cukor alebo pár kvapiek vanilkovej esencie

  • štipka soli

  • maslo na vymazanie formy (môže byť aj obal od masla)

  • 2 lyžice hrubej múky na vysypanie formy

Ako na cesto pre veľkonočného barančeka

Najprv si zapnite rúru na 150 °C, aby bola pripravená, keď vložíte cesto dnu. Formu poriadne vymažte a vysypte hrubou múkou, aby vám cesto počas pečenia neprihorelo a dalo sa ľahko vyklopiť.

  1. Do misky kuchynského robota vložte zmäknuté maslo, štipku soli a približne polovicu cukru. Nechajte robot pracovať 5 až 10 minút, kým nevznikne nadýchaná maslová pena.

  2. Žĺtky opatrne oddeľte od bielkov a po jednom ich zašľahávajte do maslovej hmoty. Po dôkladnom premiešaní všetkých žĺtkov ešte nechajte robot 2-3 minúty pracovať, aby bola zmes skutočne jemná.

  3. V samostatnej mise zmiešajte polohrubú múku, mleté mandle a citrónovú kôru. Môžete pridať aj vanilkový cukor, alebo (ak používate vanilkový lusk) vyškrabnite semienka z vnútra.

  4. Bielky dajte do vyššej nádoby a začnite ich šľahať najprv na nižších otáčkach spolu so štipkou cukru, aby vznikla ľahká pena. Potom postupne pridávajte zvyšný cukor a zvyšujte rýchlosť, kým nedosiahnete pevnú snehovú konzistenciu.

  5. Hotovú maslovú zmes vyberte z robota a postupne do nej vareškou zapracujte striedavo časť sypkej zmesi (múka, mandle, citrónová kôra), potom mlieko a takto pokračujte až do spotrebovania všetkých surovín.

  6. Na záver zľahka primiešajte sneh z bielkov. Robte to opatrne, aby vám cesto zostalo čo najnadýchanejšie.

Pečenie veľkonočného barančeka Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Celková doba pečenia je približne 60 minút, no už posledných 10–15 minút pečenia skúšajte špajdľou, či je baranček hotový aj vo vnútri. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, môžete rúru vypnúť. Formu s upečeným barančekom nechajte vychladnúť len necelé tri minútky a potom ho preklopte na dosku či väčší tanier. Nechajte barančeka mierne vychladnúť aj po vyklopení, no dávajte pozor, aby ste ho nepoškodili.

Ako ozdobiť veľkonočného barančeka Záleží len na vašej fantázii a chuti. Jednoduchá a rýchla možnosť je posypať barančeka práškovým cukrom cez jemné sitko. Oči mu môžete vytvoriť z mandlí alebo hrozienok a okolo krku mu uviazať malú mašľu, aby vynikol na sviatočnom stole. Tí, ktorí majú chuť experimentovať, môžu siahnuť po čokoládovej poleve alebo sviežom kréme. Tým zakryjete prípadné drobné nedokonalosti a dodáte barančekovi ešte krajší finálny vzhľad.

Prajem vám vydarené pečenie a chutný výsledok, ktorý určite poteší nielen rodinu, ale aj všetkých šibačov či koledníkov, ktorí vás počas Veľkej noci navštívia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.