
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepšia maslová omáčka k prírodným rezňom: Trik šéfkuchárky s vínom a octom
Najlepšia maslová omáčka k prírodným rezňom: Trik šéfkuchárky s vínom a octom

Patríte aj vy k milovníkom prírodných rezňov, no trápi vás, že majú často suchšiu konzistenciu? V tom prípade si k nim pripravte vynikajúcu maslovú omáčku, ktorú si zamilovali šéfkuchári po celom svete. Volá sa beurre blanc a jej pôvod je tak trochu náhodný – akonáhle však túto omáčku raz ochutnáte, už nebudete chcieť jesť rezne inak.
Omáčka, ktorá vznikla nedopatrením
Tradícia hovorí, že maslová omáčka beurre blanc vznikla vo Francúzsku úplne náhodou. Jedna šéfkuchárka plánovala pripraviť obľúbenú omáčku béarnaise, no v zhone do nej zabudla pridať vaječné žĺtky. Najskôr chcela výsledný pokrm vyhodiť, ale napokon si povedala, že ho skúsia ochutnať spolu s rybami. Omáčka zachutila natoľko, že sa stala vyhľadávanou pochúťkou a neskôr sa rozšírila aj k rôznym druhom mäsa, vrátane prírodných rezňov.
Recept od kráľovnej francúzskej kuchyne
Táto omáčka získala veľkú popularitu aj vďaka kulinárskej legende, Julie Childovej. Vo svojich knihách, písaných pre nadšených amatérov, ukázala, že špičkovú francúzsku kuchyňu zvládne doma pripraviť takmer každý. A práve beurre blanc je jednou z jej najznámejších omáčok, ktorá nevyžaduje žiadne komplikované postupy.
Omáčka by mala mať jemnú, delikátnu chuť s príjemným maslovým nádychom. Vďaka jednoduchému základu z bieleho vína a masla je ideálna nielen k prírodným rezňom, ale tiež k rybám, ako je zubáč, losos či treska. Hodí sa dokonca aj k ľahko opečeným kuracím prsiam, ak preferujete hydinu.
Potrebné suroviny a tajomstvo jej lahodnosti
Ak chcete obohatiť nedeľný obed alebo rýchlu večeru, vyskúšajte si pripraviť domácu omáčku beurre blanc podľa nasledujúceho receptu:
-
250 g masla
-
50 ml suchého bieleho vína
-
25 ml vínneho octu
-
3 menšie šalotky
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup je prekvapivo jednoduchý, no napriek tomu výsledkom ohúrite aj náročných hostí.
-
Najskôr si v menšom hrnci rozohrejte lyžicu masla.
-
Pridajte najemno nakrájanú šalotku a nechajte ju zosklovatieť.
-
Do hrnca opatrne vlejte biele víno a vínny ocot, mierne osoľte a nechajte tekutinu zredukovať, až kým sa nevyvarí takmer všetka tekutina.
-
Znížte teplotu a postupne pridávajte ostatné maslo, ktoré do omáčky zašľahávajte alebo vmiešavajte metličkou.
-
Po odstavení z platne môžete omáčku precediť, čím docielite ešte jemnejšiu štruktúru.
Takto získate krémový základ, ktorý môžete podľa potreby ešte jemne dochutiť čiernym korením a soľou. Ak túžite po troche bylinkovej vône, pridajte na začiatku k šalotke pár vetvičiek tymianu. Hotovú omáčku zase môžete posypať čerstvo nasekanou pažítkou, vďaka čomu bude váš tanier nielen skvele chutiť, ale aj výborne vyzerať.
Podávanie a ďalšie tipy
Beurre blanc by ste mali podávať najlepšie ihneď po príprave, aby nestratila svoju jemnú a hladkú konzistenciu. Ak si chcete byť istí, že omáčka ostane teplá a vláčna, nechajte ju nad jemne osolenou parou – ale nedovoľte, aby sa opäť dostala do bodu varu. Vysoká teplota totiž môže spôsobiť, že maslo sa od ostatných surovín oddelí.
K prírodným rezňom sa táto omáčka dokonale hodí a vy tak vyriešite najčastejší problém – suchšie mäso. Jednoducho prelejte porciu hotových rezňov teplým beurre blanc, doplňte zemiakovou kašou, dusenou zeleninou či čerstvým šalátom a lahodný pokrm je na svete. Ak radi experimentujete, nebojte sa použiť aj červené víno namiesto bieleho, ale počítajte s výraznejšou chuťou aj tmavšou farbou výslednej omáčky.
Prečo dať šancu maslovej omáčke?
-
Jednoduchá príprava: Základné suroviny, ktoré nájdete v bežnej kuchyni, a nenáročný postup.
-
Všestrannosť: Hodí sa k rôznym druhom mäsa (najmä ku kuracine a rybám) a takisto k zelenine.
-
Jemnosť a luxusný nádych: Dodá aj bežnému obedu pocit, že stolujete v reštaurácii vysokej gastronómie.
Práve pre tieto dôvody je beurre blanc považovaná za kráľovnú medzi maslovými omáčkami. Navyše ju vychválili viacerí slávni kuchári, a to nielen vo Francúzsku. Vďaka jej jemnej chuti môžete z vašich domácich špecialít vytvoriť niečo o úroveň vyššie.
Súvisiace články
-
Tipy na dokonalé rezne bez zbytočného oleja.
-
Ako vybrať správne víno do omáčok a marinád.
-
Prečo je šalotka ideálna do francúzskych receptov?