Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšia vianočná rybia polievka podľa šéfkuchára Romana Paulusa: Tradičný recept, ktorý zaručene očarí

Vianočná rybia polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočná rybia polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Rybia polievka patrí k najväčším symbolom Vianoc. Na štedrovečernej večeri by jednoducho nemala chýbať. Ak ešte nemáte svoj osvedčený recept, nechajte sa inšpirovať známym českým šéfkuchárom Romanom Paulusom, ktorý ju pripravuje tak, že sa z obyčajného jedla stane skutočný gurmánsky zážitok. Jeho verzia je poctivá, výdatná a pritom jednoduchá – presne taká, aká má byť pravá vianočná rybia polievka.

Poctivá polievka z kapra – klasika, ktorá nikdy nesklame

Tradičná štedrovečerná polievka z kapra je jedlo, ktoré má v sebe niečo slávnostné. Je hustá, krémová, voňavá po zelenine a korení – a predovšetkým zdravá. Kaprie mäso je ľahko stráviteľné a plné dôležitých živín, preto sa oplatí zaradiť ju do jedálnička aj mimo sviatkov.

Ako na to krok za krokom

1. Pripravte si kapra a základ na vývar

Začnite tým, že kapra dôkladne očistíte. Oddelíte hlavu, plutvy a vnútornosti. Dajte si pozor, aby pri čistení nepraskol žlčník – ten by totiž znehodnotil chuť celého vývaru. Hlavu, plutvy a odrezky opláchnite pod tečúcou vodou. Žiabre však vždy odstráňte, pretože dávajú vývaru horkosť.

Vnútornosti ako mliečie, ikry a pečeň očistite a uložte do chladničky – použijete ich až neskôr.

Do veľkého hrnca nalejte studenú vodu a vložte do nej rybie časti. Pridajte celé korenie – pár guličiek nového korenia, čierneho korenia a bobkový list. Do hrnca pridajte tiež jednu cibuľu a asi 200 gramov koreňovej zeleniny (mrkvu, zeler, petržlen). Jemne osoľte a varte približne 90 minút, kým sa z kapra neuvoľní plná chuť.

2. Orestujte zeleninu dozlatista

Medzitým si pripravte panvicu s maslom. Na rozpálenom masle opečte na malé kúsky rozdelený karfiol (asi 200 g) a ďalších 200 g nadrobno nakrájanej koreňovej zeleniny. Zelenina by mala mať peknú zlatistú farbu a voňať po masle. Potom pridajte nasekanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku, ktoré jedlu dodajú hĺbku chuti.

Keď je zelenina hotová, preložte ju bokom a v tom istom hrnci si pripravte zlatú zápražku. Na kúsok masla nasypte asi 30 g hladkej múky a miešajte, kým nezíska jantárový odtieň. Do horúcej zápražky vlejte precedený rybí vývar a nechajte variť asi 20 minút, aby sa chute spojili.

3. Finálna úprava – aby bola polievka dokonalá

Do vývaru vráťte orestovanú zeleninu a premiešajte. Ochuťte ju mletým muškátovým orieškom, podľa chuti dosoľte a pridajte čierne korenie. Z uvareného kapra oberte mäso, odstráňte všetky kostičky a vložte ho späť do polievky.

Ak máte radi autentickú chuť, pridajte aj očistené mliečie a ikry – nechajte ich krátko povariť priamo v polievke, ako to robí aj Roman Paulus. Vďaka nim bude mať polievka bohatšiu konzistenciu aj výživovú hodnotu.

4. Servírovanie s krutónmi a smotanou

Na dokonalé servírovanie si pripravte malé krutóny. Rožky nakrájajte na kocky a opečte na lyžici masla dozlatista – voňajú úžasne a krásne chrumkajú. Do hotovej polievky pridajte trochu smotany na zjemnenie a posypte ju čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s teplými maslovými krutónmi.

Tajomstvá šéfkuchára

Roman Paulus odporúča nešetriť so zeleninou – práve tá dodáva vývaru plnosť a chuť. Do hrnca preto pokojne pridajte aj kúsok rybieho mäsa z chvostovej časti kapra, nielen hlavu a odrezky. Zápražku nikdy nepripravujte príliš tmavú – mala by byť zlatistá, nie hnedá, aby polievka nestratila jemnosť a svieži vzhľad.

Polievka, ktorá poteší telo aj dušu

Kapria polievka nie je len tradičným sviatočným pokrmom, ale aj skutočným elixírom zdravia. Kaprie mäso obsahuje cenné bielkoviny, minerálne látky a najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú srdce aj mozog. Navyše nezaťažuje trávenie, takže si ju pokojne môžete dopriať aj počas roka – nielen na Vianoce.

Obmeny pre gurmánov

Ak chcete tradíciu trochu oživiť, môžete experimentovať s chuťami. Do polievky skúste pridať čerstvý kôpor namiesto petržlenovej vňate alebo použite namiesto kapra ryby ako losos, treska či pstruh. Každý druh dodá polievke inú chuť aj vôňu. A ak máte radi jemne pikantné jedlá, pridajte štipku muškátového kvetu alebo kvapku bieleho vína do vývaru – uvidíte, že polievka získa nový rozmer.

Tip na záver

Rybia polievka podľa Romana Paulusa nie je len jedlo – je to spomienka na detstvo, vôňa Vianoc a chuť domova. Keď ju raz ochutnáte, určite sa stane stálicou vašich sviatočných tradícií.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.