- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepšia žemľová knedľa krok za krokom
Najlepšia žemľová knedľa krok za krokom
Ideálna príloha k omáčkam alebo opečený s vajíčkami? Žemľová knedľa je stálica kuchyne, ktorú je dobré vedieť uvariť. S naším receptom to zvládne aj úplný začiatočník.
Ingrediencie pre:
2 knedle
400 g hrubej múky
15 g čerstvého droždia
1 ks žĺtkov
1 ks vajcia
1/2 lyžičky soli
200 ml mlieka
1 štipka cukru
2 ks bieleho pečiva
1 lyžica hladkej múky na vyvaľkanie
Veľa ľudí sa prípravy žemľovej knedle bojí. Obavy sú pritom úplne zbytočné! Stačí mať len správny recept a skvelá príloha k omáčkam a mäsu je na svete. Neveríte? Tak vyskúšajte tento recept! Uvidíte, že sa knedle povedú, a môžete si odškrtnúť ďalší kuchársky míľnik.
Postup
01.
Z droždia, mlieka, cukru, vlažného mlieka a trochy múky pripravte kvások. Zasypte ho trochou hrubej múky a nechajte vzísť. Medzitým si nakrájajte pečivo.
Tip: Žemle nakrájajte na kocky už na začiatku prípravy. Mierne oschnutie na vzduchu ešte pred pridaním do cesta im len a len prospeje.
02.
Do zarábacej misy nasypte zvyšnú hrubú múku, urobte do nej jamku, pridajte vzídený kvások, vajcia, žĺtok, zvyšné mlieko i soľ a zarobte cesto. Najskôr vareškou, potom rukou a môžete na to vziať na chvíľu aj elektrický hnetač. Podľa potreby pridajte mlieko. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť.
03.
Do odpočinutého cesta pridajte nakrájanú žemľu a zapracujte ju. Potom cesto preložte na dosku a nechajte asi 40 minút vykysnúť. Vál zľahka poprášte hladkou múkou a vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníčky.
04.
Takto pripravené cesto nechajte ďalších zhruba 10 minút kysnúť. Potom z bochníkov dlaňami vytvarujte knedle a nechajte ich kysnúť ďalších 8 minút.
05.
Knedle opatrne vložte do vriacej, mierne osolenej vody a nechajte variť 9 minút z jednej strany pod pokrievkou a ďalších 9 minút z druhej strany už odkryté. Uvarenú knedľu ihneď prepichajte vidličkou, nechajte chvíľu odpočinúť a nakrájajte na plátky.
Tip: Keď už máte vykysnuté, tesne pred vkladaním pripravených knedlí do vriacej vody namočte ruku v studenej vode a dlaňou knedle utrite – vďaka tomu pri varení nepopraskajú.
Zdroj: www.prozeny.cz