Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšia žemľová knedľa krok za krokom

Najlepšia žemľová knedľa krok za krokom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najlepšia žemľová knedľa krok za krokom Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Ideálna príloha k omáčkam alebo opečený s vajíčkami? Žemľová knedľa je stálica kuchyne, ktorú je dobré vedieť uvariť. S naším receptom to zvládne aj úplný začiatočník.

Ingrediencie pre:
2 knedle

400 g hrubej múky
15 g čerstvého droždia
1 ks žĺtkov
1 ks vajcia
1/2 lyžičky soli
200 ml mlieka
1 štipka cukru
2 ks bieleho pečiva
1 lyžica hladkej múky na vyvaľkanie

Veľa ľudí sa prípravy žemľovej knedle bojí. Obavy sú pritom úplne zbytočné! Stačí mať len správny recept a skvelá príloha k omáčkam a mäsu je na svete. Neveríte? Tak vyskúšajte tento recept! Uvidíte, že sa knedle povedú, a môžete si odškrtnúť ďalší kuchársky míľnik.

Postup
01.

Z droždia, mlieka, cukru, vlažného mlieka a trochy múky pripravte kvások. Zasypte ho trochou hrubej múky a nechajte vzísť. Medzitým si nakrájajte pečivo.

Tip: Žemle nakrájajte na kocky už na začiatku prípravy. Mierne oschnutie na vzduchu ešte pred pridaním do cesta im len a len prospeje.

02.

Do zarábacej misy nasypte zvyšnú hrubú múku, urobte do nej jamku, pridajte vzídený kvások, vajcia, žĺtok, zvyšné mlieko i soľ a zarobte cesto. Najskôr vareškou, potom rukou a môžete na to vziať na chvíľu aj elektrický hnetač. Podľa potreby pridajte mlieko. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť.

03.

Do odpočinutého cesta pridajte nakrájanú žemľu a zapracujte ju. Potom cesto preložte na dosku a nechajte asi 40 minút vykysnúť. Vál zľahka poprášte hladkou múkou a vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníčky.

04.

Takto pripravené cesto nechajte ďalších zhruba 10 minút kysnúť. Potom z bochníkov dlaňami vytvarujte knedle a nechajte ich kysnúť ďalších 8 minút.

05.

Knedle opatrne vložte do vriacej, mierne osolenej vody a nechajte variť 9 minút z jednej strany pod pokrievkou a ďalších 9 minút z druhej strany už odkryté. Uvarenú knedľu ihneď prepichajte vidličkou, nechajte chvíľu odpočinúť a nakrájajte na plátky.

Tip: Keď už máte vykysnuté, tesne pred vkladaním pripravených knedlí do vriacej vody namočte ruku v studenej vode a dlaňou knedle utrite – vďaka tomu pri varení nepopraskajú.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.