Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie cesto na dokonale tenké palacinky + 4 svieže letné náplne

Svieže letné jedlo, ktoré zasýti, ale nezaťaží - palacinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieže letné jedlo, ktoré zasýti, ale nezaťaží - palacinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Palacinky patria k jedlám, ktoré vyčarujú úsmev na tvári v každej domácej kuchyni – sú rýchle, lacné a z rovnakého cesta ich upečiete raňajky, obed aj sladkú večeru. Skutočné majstrovstvo však spočíva v tom, aby boli ľahučké a tenké ako papier – doslova tak tenké, že cez ne presvitá motív taniera. Tajomstvo úspechu sa skrýva v konzistencii cesta: ak je husté, nerozleje sa; ak príliš riedke, palacinka sa trhá a pripáli. S nasledujúcim receptom to však zvládnete bez stresu a na prvý šup. Navyše prikladám štvoricu letných náplní, ktoré klasické „marmeládové“ kombinácie povýšia na osviežujúcu ľahkú večeru počas horúcich dní.

1. Cesto na supertenké palacinky

Suroviny (základná dávka na 10–12 ks pri panvici Ø 24 cm)

  • 500 ml plnotučného mlieka

  • 2 veľké vajcia

  • 225 g hladkej múky

  • štipka soli

  • neutrálne olejové tuky na potieranie panvice (napr. repkový či slnečnicový)

Prečo tu NIE je cukor? Sladkosť dodá náplň. Cukor by počas pečenia karamelizoval a palacinky by sa rýchlejšie pripaľovali.

Postup krok za krokom

  1. Suché vs. mokré: V hlbšej mise preosejte múku so soľou. V druhej miske rozšľahajte vajcia s mliekom, kým sa na povrchu nevytvoria malé bublinky.

  2. Spojenie bez hrudiek: Tekutú zmes vlejte k múke tenkým prúdom a neustále miešajte metličkou – výsledkom bude hladké, jemne nadýchané cesto pripomínajúce riedky krém.

  3. Doprajte cestu oddych: Misu zakryte a odložte minimálne na 30 minút do chladničky. Múka napučí a lepok sa uvoľní; cesto sa bude lepšie liať a nebude pružné ako guma.

  4. Správna panvica: Rozpáľte kvalitnú nepriľnavú panvicu na stredný plameň. Potrite ju kvapkou oleja rozotrenou do všetkých strán pokrčenou papierovou utierkou.

  5. Pečenie: Naberačkou vlejte cesto doprostred, panvicu ihneď krúživým pohybom nakláňajte, aby sa cesto rozlialo do rovnomernej tenučkej vrstvy. Pečte z prvej strany približne 45 sekúnd, kým okraje nezačnú zlatnúť a oddeľovať sa. Preklopte a dopečte ďalších 20 – 30 sekúnd.

Extra tip – čo ak palacinky stále nie sú dosť tenké? Pridajte dve lyžice mlieka, zľahka premiešajte (už nešľahajte) a vyskúšajte ešte jednu. Konzistenciu dolaďte po malých dávkach, aby ste cesto nezriedili príliš.

2. Štyri ľahké náplne, ktoré ochladia horúce dni

Letné palacinky majú byť svieže – plné tvarohu, jogurtu, ovocia a jemnej acidity, ktorá zrazí prebytočnú sladkosť. Všetky nasledujúce plnky pripravíte bez zložitého vybavenia a za pár minút.

2.1 Pudingovo-tvarohová plnka

Potrebujete

  • 300 ml mlieka

  • 1 vrecko vanilkového pudingu

  • 50 g kryštálového cukru

  • 250 g mäkkého tvarohu

  • hrsť jahôd, malín či čučoriedok (voliteľné)

Ako na to

  1. Z pudingového prášku a mlieka uvarte hustejší puding; počas varu vsypte cukor.

  2. Nechajte ho ľahko vychladnúť (aby nebol horúci, no ešte tekutý) a ručne alebo mixérom zašľahajte tvaroh – vznikne jemný krém.

  3. Primiešajte kúsky sezónneho ovocia a plňte palacinky.

Tip: Ak máte veľmi šťavnaté ovocie, pridajte ho až medzi plnku a palacinku, nie priamo do krému – predídete zriedeniu.

2.2 Vanilkový krém z vodného kúpeľa

Potrebujete

  • 200 ml mlieka

  • 3 žĺtky

  • 2 PL práškového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 PL hladkej múky

  • maliny alebo ostružiny na dozdobenie

Ako na to

  1. V nerezovej mise rozšľahajte mlieko so žĺtkami, oboma cukrami a múkou dohladka.

  2. Misu položte nad hrniec s mierne bublajúcou vodou (dno sa nesmie dotýkať vody) a šľahajte 4 – 5 minút, kým krém viditeľne nezhustne.

  3. Po vychladnutí získate hodvábny vanilkový custard; naplňte ním palacinky a na vrch pridajte hrsť kyslastých malín alebo ostružín.

2.3 Citrónovo-karamelová poleva

Potrebujete

  • 200 g kryštálového cukru

  • 60 ml vody

  • 45 ml čerstvej citrónovej šťavy

  • 30 g masla

  • 15 ml citrónového likéru (voliteľné, ale príjemne rozvonia)

Ako na to

  1. Do hrnca so silným dnom nasypte cukor, zalejte vodou, premiešajte a na strednom ohni varte bez miešania, kým zmes nezíska jantárovú farbu.

  2. Odstavte, nechajte 30 sekúnd ustáť a opatrne pridajte citrónovú šťavu – pozor na prskanie. Potom vmiešajte maslo a podľa chuti likér.

  3. Polevu nechajte pár minút vychladnúť a polejte ňou zrolované palacinky. Výsledok je sladko-kyslý, s krémovou textúrou.

2.4 Banánový krém „šľahaj-nešľahaj“

Potrebujete

  • 3 zrelé banány

  • 50 ml smotany na šľahanie

  • 1 balíček vanilkového cukru (podľa sladkosti banánov)

Ako na to

  1. Banány rozmixujte dohladka alebo roztlačte vidličkou na pyré.

  2. Zľahka do nich vmiešajte smotanu (nemusí byť úplne vyšľahaná) a prípadne doslaďte vanilkovým cukrom.

  3. Krém udržujte v chlade a palacinky ním naplňte tesne pred podávaním; na tanieri posypte kakaom alebo škoricou.

3. Rady na záver, aby palacinky chutili vždy skvele

  • Teplota panvice je kľúčová. Príliš horúca panvica cesto bleskovo pripáli, príliš studená zasa vytvorí gumové cesto. Skúšobná prvá palacinka vám napovie – ak je tmavá za desať sekúnd, stiahnite plameň.

  • Prvá palacinka býva „testovacia“. Nenechajte sa ňou odradiť – často na seba naberie zvyškový olej aj teplotné výkyvy.

  • Uschovanie cesta: Ak chcete palacinky piecť na dvakrát, cesto prelejte do uzatvárateľnej nádoby a v chladničke vydrží do druhého dňa. Pred ďalším použitím ho krátko premiešajte.

  • Bezlepková verzia: Pšeničnú múku nahraďte zmesou pohánkovej a kukuričnej (pomer 70 : 30) a pridajte pol lyžičky psyllia – pomôže viazať tekutinu.

  • Servírovanie: Horúce palacinky uložte na tanier, zakryte ho hrubšou pokrievkou alebo misou – para ich udrží mäkké, kým dokončíte celý tanier.

Záver

S jednoduchým, no precízne pripraveným cestom a variabilnými, sviežimi náplňami sa z palaciniek stane univerzálne jedlo, ktoré zaženie hlad a pritom nezaťaží žalúdok ani počas tropických večerov. Nebojte sa experimentovať – postup je stále rovnaký, mení sa len fantázia pri plnení. Prajem vám veľa radosti pri pečení a ešte viac pri ochutnávaní!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.