Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie linecké pečivo

Najlepšie linecké pečivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najlepšie linecké pečivo Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Upiecť pravé linecké tak, aby sa na Štedrý deň len rozplývalo na jazyku a krásne voňalo po vanilke, nie je až také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Prinášame podrobný recept a veríme, že s ním budete mať úspech zaručený.

Ingrediencie pre:
3 plechy
Na cesto

250 g hladkej múky
140 g masla
70 g cukru múčka
1 vrecko vanilkového cukru
2 ks žĺtkov
1 lyžička citrónovej šťavy

Na potretie a posypanie

150 g ríbezľovej marmelády
1 hrnček cukru múčka

Postup prípravy lineckých cukroviniek

Aby bolo linecké cesto naozaj krehké, je potrebné pripraviť ho veľmi rýchlo, zo studeného masla a nikde sa nezdržiavať: cesto stačí naozaj spojiť dohladka a akonáhle drží, zabaliť ho do vrecka a nechať odpočinúť. Akékoľvek miesenie rukami navyše je na škodu – cesto by zbytočne povolilo.

01.

Tradičné linecké cesto zarobte na doske. Postupne naň cez sito preosejte hladkú múku aj cukor. Prisypte vanilkový cukor a do základu postrúhajte maslo na hrubšom strúhadle. Pridajte žĺtky (ideálne z domácich vajec) a citrónovú šťavu.

02.

Rukami vytvorte hladké cesto, do ktorého zapracujte postupne úplne všetku múku na doske. Ako už bolo povedané v úvode, postupujte rýchlo a cesto veľmi nehneťte. Akonáhle sa spoja, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chlade odležať aspoň dve hodiny, ideálne do druhého dňa.
03.

Na ľahko pomúčenej doske vyvaľkajte plát vysoký zhruba 2 až 3 milimetre. Z vyváľanej placky vykrajujte kolieska, kvietky, hviezdičky alebo srdiečka. Nezabudnite na to, že polovica tvarov musí mať vykrojený ešte nejaký tvar uprostred!

04.

Vykrojené tvary pokladajte na papier na pečenie na plech, rúru nastavte na 180 °C, teplovzdušnú na 165 °C. A teraz to najdôležitejšie – pečenie. Vo chvíli, keď uvidíte, že okraje začínajú len trošičku zlátnuť, okamžite vyberajte, ideálne ešte sekundu predtým. Malo by to trvať tak 7 až 8 minút.

05.

Vychladnuté linecké rozdeľte na polovice – podľa toho, či majú v sebe otvor, alebo nie. Tie dierované rozložte vedľa seba a posypte práškovým cukrom. Tie plné pomažte marmeládou zo strany, ktorá ležala na plechu. Nešetrite, zvlášť uprostred! Tam môžete pridať aj kopček marmelády navyše, pretože potom krásne vystúpi dierkou v pocukrovanom kúsku, ktorým budete spodnú časť priklápať. Hotové vianočné linecké pečivo naskladajte vedľa seba do krabice, pridajte do nej jablko a nechajte do Štedrého dňa odležať.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.