Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie plnky do lístkových slimákov: Slané aj sladké a takmer zadarmo

Slimáky z lístkového cesta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slimáky z lístkového cesta Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte rýchle občerstvenie, ktoré nikdy nesklame, lístkové slimáky sú skvelou voľbou. Dokážu zachrániť situáciu aj pri neočakávanej návšteve alebo spontánnej chuti na niečo chutné. Lístkové cesto je veľmi univerzálne, a tak sa tieto slimáky dajú naplniť na slano aj na sladko. Medzi najznámejšie verzie patrí kombinácia kečupu, šunky či salámy a syra, no možností je omnoho viac – vyskúšajte špenát, kyslú kapustu, sladkú náplň s pudingom alebo škoricový cukor. Navyše, ich príprava nie je vôbec zložitá ani drahá.

Lístkové slimáky ako rýchle pohostenie

Lístkové cesto je k dispozícii v takmer každom obchode a môžete ho zohnať už rozvaľkané, čo značne urýchli prípravu. Najznámejší slaný variant – kečup, šunka a syr – určite pozná skoro každý, no ak máte chuť experimentovať, odvážte sa siahnuť po iných surovinách. Slaninu nahraďte napríklad sušenými paradajkami alebo olivami, prípadne vyskúšajte špenát s balkánskym syrom, ktorý príjemne osvieži výslednú chuť. Ak ste skôr na sladké, potešia vás slimáky so škoricovým cukrom či s jemným pudingom. Nech si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, slimáky z lístkového cesta budú mať vždy dve hlavné výhody: sú rýchle a jednoduché na prípravu.

Slané slimáky so špenátom a balkánskym syrom

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta (ideálne už rozvaľkaného)

  • 1 balenie čerstvého listového špenátu

  • 100 g balkánskeho syra

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 vajíčko na potretie

  • sezamové semienka podľa chuti

  • olivový olej

  • soľ

Postup:

  1. Na panvicu dáme trochu olivového oleja a necháme na ňom zľahka zosklovatieť pretlačený cesnak.

  2. Pridáme listový špenát a miešame, kým nestratí svoj pôvodný objem. Potom ho jemne osolíme.

  3. Panvicu odstavíme a necháme špenát krátko vychladnúť.

  4. Rozvinuté lístkové cesto (alebo vlastnoručne rozvaľkané do obdĺžnika) potrieme špenátovou zmesou.

  5. Navrch rovnomerne rozložíme nadrobený balkánsky syr.

  6. Cesto zrolujeme do rolády a nakrájame na jednotlivé slimáky.

  7. Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.

  8. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 minút (do zlatista).

Tieto špenátové slimáky sú vhodné ako predjedlo alebo ľahká večera, prípadne ich môžete podávať k polievkam či šalátom.

Slané slimáky s kyslou kapustou a slaninou

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta (ideálne už rozvaľkaného)

  • 500 g kyslej kapusty

  • 250 g slaniny

  • 1 rozšľahané vajce

  • ½ lyžičky mletej červenej papriky

  • ½ lyžičky drvenej rasce (kmínu)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rozvaľkané lístkové cesto potrieme vajíčkom.

  2. Rovnomerne naň poukladáme plátky slaniny.

  3. Na slaninu rozprestrieme kyslú kapustu (dôkladne ju necháme odkvapkať, aby nebola príliš mokrá).

  4. Posypeme rascou a mletou paprikou. Ak treba, jemne dosolíme a okoreníme.

  5. Cesto zrolujeme a pokrájame na jednotlivé slimáky.

  6. Slimáky presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  7. Pečieme v rúre rozohriatej na 190 °C približne 20 – 25 minút, kým nebudú zlatisté.

Najlepšie chutia ešte vlažné, no sú výborné aj studené na druhý deň. Kyslá kapusta im dodáva výraznejšiu chuť, ktorá sa perfektne hodí ku slanine.

Sladké škoricové slimáky z lístkového cesta

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta (ideálne už rozvaľkaného)

  • 4 lyžice kryštálového cukru

  • 2 lyžice mletej škorice

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 vajce

Postup:

  1. V miske zmiešame kryštálový cukor, vanilkový cukor a mletú škoricu.

  2. Vajíčko si rozšľaháme vidličkou alebo metličkou.

  3. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. Na potreté cesto rovnomerne nasypeme zmes cukru a škorice.

  5. Cesto zrolujeme do rolády a nakrájame na kolieska – slimáky.

  6. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 15 minút, pokým nezačnú zlátnuť.

Výsledkom sú úžasne voňavé škoricové slimáky, ktoré ocenia malí aj veľkí maškrtníci.

Slimáky z lístkového cesta s pudingom

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta (ideálne už rozvaľkaného)

  • 1 balíček vanilkového pudingu

  • 500 ml plnotučného mlieka

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 1 vajce

Postup:

  1. Podľa návodu na obale si z mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding.

  2. Necháme ho úplne vychladnúť, aby sa pri potieraní neroztekal.

  3. Lístkové cesto rozvaľkáme (alebo ho rozvinieme, ak už je predpripravené).

  4. Na cesto rovnomerne nanesieme vychladnutý puding – okraj, ktorý budeme rolovať ako posledný, necháme bez pudingu. Pri stáčaní sa totiž náplň prirodzene dostane aj naň.

  5. Zrolujeme a nakrájame na jednotlivé slimáky.

  6. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút, kým slimáky nezískajú lákavú zlatistú farbu.

  8. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

Tip: Na puding môžete pred rolovaním pridať hrozienka alebo čokoládové kúsky, vďaka čomu dosiahnete ešte bohatšiu a sladšiu chuť.

Zhrnutie

Lístkové slimáky predstavujú rýchlu, praktickú a variabilnú pochúťku, ktorá skvele doplní akúkoľvek oslavu, pohostenie či bežné rodinné posedenie. Bez ohľadu na to, či dávate prednosť slanej alebo sladkej chuti, nájdete množstvo možností, ako tento jednoduchý recept obmeniť. Slané verzie so špenátom, slaninou či kyslou kapustou potešia milovníkov výrazných chutí, zatiaľ čo slimáky s pudingom alebo škoricou oslovia všetkých, čo si radi zamaškrtia na sladkom. Vyskúšajte viaceré náplne a sami zistíte, ktorá kombinácia vám najviac vyhovuje. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.