- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepšie potraviny na zápaly
Najlepšie potraviny na zápaly
V dnešnej dobe je v móde jesť zdravo. A to je dobre. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá zdravo, je skutočne pre vaše telo užitočné. Niektoré potraviny dokonca podporujú vznik zápalov v tele. Viete, aké?
Zápal je základ skoro všetkých chorôb – cukrovky, obezity, rakoviny, artritídy. Zápal stojí aj za bežnými ochoreniami, ako je zápal priedušiek, močového mechúra, často aj prechladnutie.
Ako sa zápalom vyhnúť?
Štatistiky hovoria, že až 80 % potravín, ktoré si domov prinesieme, podporuje vznik zápalu. Tak napríklad cukor biely, trstinový aj akýkoľvek iný je skvelým základom pre zápal. Navyše môže za plynatosť, hnačku, zápchu a všeobecne problémy so zažívaním. Oveľa lepšie na tom nie sú ani všetky ostatné umelé sladidlá.
Ďalším strašiakom je alkohol. Ten znižuje obranyschopnosť vášho organizmu a rozkladá telesné bunky. Nielenže si nadmernou konzumáciou zarábate na poriadny zápal, ale aj rýchlejšie zostarnete.
Zle je na tom aj lepok. Klasické cestoviny, müsli z hypermarketu alebo sušienky. To je presne to, čomu je lepšie sa vyhýbať. Skúste obmedziť aj pečivo.
Pozor aj na olej. Pokiaľ sa chcete zápalom vyhnúť, používajte jedine olej olivový. Všetky ostatné obsahujú nezdravý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín, a vznik zápalu naopak podporia.
Potraviny v plechovkách skúste vyradiť úplne. Rozhodne urobíte lepšie, keď napríklad zeleninu kúpite čerstvú alebo mrazenú. A oveľa lepšie na tom nie sú ani dochucovadlá typu kečup, šalátové dresingy. Tiež namiešané koreniace zmesi skúste vynechať. Kúpte každé korenie zvlášť a zmes si môžete sami jednoducho namiešať.
Potraviny, ktoré spôsobujú zápal
rafinované sacharidy
vyprážané jedlá
káva
alkohol
cukor
červené mäso a údené mäsové výrobky
baklažánová zelenina
margarín
Potraviny s protizápalovými účinkami
orechy
olivový olej
bobuľové ovocie a zelenina, predovšetkým listová
morské riasy
zelené výhonky
klíčky
obilniny – amarant, pšeno, pohánka, quinoa, cirok
bezlepkové pečivo
huby, napríklad reishi
strukoviny
Zdroj: www.jimejinak.cz, www.ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz