Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie talianske dezerty: Luxusné pochúťky pripravené rýchlo a jednoducho

Pistáciové cannoli - Sicília na jazyku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pistáciové cannoli - Sicília na jazyku Foto: depositphotos.com
reklama:

Taliansko nie je len krajinou pizze a cestovín, ale predovšetkým krajinou sladkých delikates. Od severu až na juh ponúka každý región svoje vlastné sladké skvosty, ktoré v sebe nesú históriu, tradície a vášeň pre dobré jedlo.

Torta Mimóza – rímska elegancia na tanieri

Hoci u nás sú kvety mimózy symbolom sviatočnej výzdoby počas Vianoc, v Taliansku majú tieto jemné žlté kvietky úplne iný význam. Rímsky „Torta Mimosa“ sa pripravuje každý rok 8. marca, teda na Medzinárodný deň žien. Dezert pripomína vzhľadom práve rozkvitnuté kvety mimózy.

Ingrediencie na 12 porcií (príprava cca 2 hodiny):

Šľahačka Chantilly:

  • 240 ml plnotučného mlieka

  • semienka z polovice vanilkového struku

  • 115 g kryštálového cukru

  • 2 žĺtky

  • 3 polievkové lyžice hladkej múky

  • 180 ml smotany na šľahanie

Korpus:

  • 4 celé vajcia + 8 žĺtkov

  • 200 g kryštálového cukru

  • 200 g hladkej múky

  • 30 g kukuričného škrobu

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Sirup na zvlhčenie korpusu:

  • 180 ml vody

  • 180 g cukru

  • 1 lyžička višňového likéru (alebo nealkoholický variant s višňovou šťavou)

Na zdobenie:

  • 340 g čerstvých jahôd

  • šťava z polovice citróna

  • 1 lyžička cukru

  • 250 g hobliniek kvalitnej čokolády

Postup krok za krokom:

  1. Začnite prípravou krému. Mlieko pomaly priveďte k varu spolu s vanilkou. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do hustej peny, pridajte múku a premiešajte. Postupne prilievajte horúce mlieko a miešajte dohladka. Varíme asi 3 minúty, kým zmes zhustne. Nechajte úplne vychladnúť a následne vmiešajte pevne vyšľahanú smotanu. Odložte do chladničky.

  2. Na prípravu korpusu vajcia poriadne vyšľahajte, až vznikne hustá, svetlá pena. Pridajte ďalšie žĺtky a postupne zľahka primiešajte múku so škrobom. Pečte vo forme (ideálne dvoch okrúhlych s priemerom cca 23 cm) pri 180 °C asi 30 minút. Korpusy nechajte vychladnúť.

  3. Uvarte sirup a jahody pokrájajte, premiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Jeden z korpusov rozkrojte, pokvapkajte sirupom, naplňte krémom, jahodami a čokoládou. Potrite celý povrch zvyšným krémom a odložte do chladu.

  4. Druhý korpus nakrájajte na malé kocky, ktorými celú tortu bohato ozdobte tak, aby pripomínala kvety mimózy.

Tip navyše: Originálna verzia torty Mimóza sa pečie v polguľovej forme, čím dosiahnete ešte autentickejší vzhľad.

Pistáciové cannoli – Sicília na jazyku

Tieto chrumkavé trubičky sú pýchou Sicílie a ich pôvod údajne siaha až do stredoveku. Hoci legenda nie je jednotná – dezert vraj vymysleli buď mníšky alebo konkubíny – všetci sa zhodujú, že ich chuť je jednoducho výnimočná.

Ingrediencie na 12 kusov (príprava cca 70 minút):

  • 150 g hladkej múky

  • 1 lyžica cukru

  • štipka jedlej sódy

  • ½ lyžičky mletej škorice

  • štipka soli

  • 30 g masla

  • 1 vajce (žĺtok a bielok oddeliť)

  • 50 ml bieleho vína Marsala

  • olej na vyprážanie

Plnka:

  • 250 g ricotty

  • 100 g mascarpone

  • 2 lyžice kandizovanej citrusovej kôry

  • 2 lyžice cukru

  • nasekané pistácie na posypanie

  • práškový cukor

Postup krok za krokom:

Vypracujte hladké cesto, nechajte ho vychladiť a vyvaľkajte ho na tenké pláty. Z nich vykrájajte kruhy, obtočte okolo kovových formičiek a smažte dozlatista. Ricottu zmiešajte s mascarpone, citrusovou kôrou a cukrom. Trubičky naplňte krémom, oba konce posypte pistáciami a poprášte cukrom.

Crema di mascarpone – dezert plný krémovej jemnosti

Tento krémový dezert si vás okamžite získa svojou lahodnou konzistenciou a jemnou chuťou mandlí a mascarpone.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 115 g sušienok amaretti (rozdrvených)

  • 4 lyžice likéru Amaretto

  • 4 žĺtky

  • 55 g cukru

  • 225 g mascarpone

  • opražené mandle alebo čerstvé ovocie na ozdobu

Príprava:
Sušienky zalejte likérom a nechajte nasiaknuť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, primiešajte mascarpone a opatrne pridajte sušienky. Naplňte do pohárov, ozdobte mandľami alebo ovocím a dobre vychlaďte.

Limetková panna cotta – svieža talianska klasika

Panna cotta s limetkou v sebe spája jemnosť smotany a sviežu chuť citrusov, ideálny dezert na letné dni.

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 2 plátky želatíny

  • 600 ml smotany na šľahanie

  • 60 g práškového cukru

  • 1 vanilkový struk

  • 2 lyžice limetkovej šťavy

  • čerstvé ovocie na ozdobu

Želatínu nechajte napučať, smotanu krátko povarte s cukrom a limetkou, pridajte želatínu, vlejte do formičiek a vychlaďte.

Taliani vedia, prečo si svoje sušienky tak cenia – sú jemné, voňavé a dokonale sprevádzajú kávu či dezerty.

Tieto sladké recepty vám doma vytvoria atmosféru Talianska, a to veľmi jednoducho, rýchlo a so skvelým výsledkom!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.